Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nachlazených přibývá, ale epidemie chřipky nehrozí

Publikováno: 26.01.07
Počet zobrazení: 1509

Nachlazených v Česku přibývá. Chřipka se vyskytuje spíš ojediněle, ale i v jejím případě počet případů stoupá. V uplynulém týdnu připadalo 1894 nemocných s akutními respiračními infekcemi na sto tisíc obyvatel, v porovnání s předchozím to znamenalo vzestup o 16,8 procenta.

Řekla to Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu.

Přesto však o začínající epidemii hovoří i hygienici ve Zlínském kraji, na sto tisíc obyvatel v něm připadá 2574 nemocných. Ve třech ze čtyř okresů tento týden zachytili již i chřipku typu A.
Stejně jako v uplynulých týdnech nejvíce sužují obyvatele Jihomoravského kraje, kde z každé stovky tisíc lidí vyhledalo lékaře 2911 osob. Počet téměř o tisícovku překročil hranici epidemie. Podle Renaty Vaverkové z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje není v tomto kraji jediný okres, kde by nemocnost klesla pod 2000. Jihomoravští hygienici proto vydali doporučení, aby ředitelé nemocnic, ústavů sociální péče či domovů důchodců vyhlásili od pondělka zákaz návštěv.
Hranici dvou tisíc nemocných na sto tisíc obyvatel překročil i Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Blíží se k ní i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.
Naopak nejméně přivádí nachlazení pacienty do ordinací v Praze, ve Středočeském a Jihočeském kraji.

Chřipka vzniká náhle, typické jsou pro ni vysoké teploty, zimnice a bolesti hlavy, svalů a kloubů. Celkově toto onemocnění způsobuje asi dvě procenta všech úmrtí, nejčastěji jde o staré lidi a chronicky nemocné. Zatím ale převládají takzvané mykoplasmatické infekce a nechřipková virová onemocnění. Mykoplasmata jsou mikroorganismy příbuzné bakteriím, způsobují například netypické zápaly plic. Léčí se antibiotiky.

Výskyt chřipky je podle Otavové zatím ojedinělý i v ostatních evropských zemích. Regionální epidemii hlásí Norsko, lokální pak Španělsko, Francie, Rumunsko a Řecko. Ze Skotska, kde byl zvýšený výskyt hlášen v minulých týdnech, údaje nejsou k dispozici. V sousedních státech je situace zatím klidná.

Zdroj: Internet: iDNES.cz, ČTK – 19.1.2007

Téma: Zdraví pro důchodce a seniory

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: