Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nemůžu se narovnat – bolest důchodců

Publikováno: 29.01.07
Počet zobrazení: 11004

Bolavá záda jsou typickým problémem současného důchodce. Ale většině potíží můžeme předejít, vzdáme-li se pohodlného a lenošivého způsobu života.

Za bolestmi zad bývá často zanedbatelná příčina, ale také mohou být způsobeny nejrůznějšími chorobnými procesy. Vůbec nejčastěji je vyvolávají chronické změny páteře, mezi nimi na prvním místě výhřezy plotének. Podle odborníků se jedná o celou řadu degenerativních postižení, která souvisejí s civilizačním způsobem života, narůstajícím věkem a s nepřirozeným zatěžováním páteře vůbec.

Příčin je mnoho
Páteř trpí při sportu, ale i v běžném každodenním životě, kdy na ni negativně působí zejména stres. Lze si ji poranit například při pádu nebo autohavárii. Bolest způsobují i četné nemoci, které páteř postihují. Vadné držení těla mnohdy vyústí v nepřirozené zakřivení páteře – známou a v naší populaci velmi častou skoliózu. Ta může vést až k hrbatosti a v pozdějším věku se mohou přidat další nepříjemné obtíže. Možná jste už slyšeli o bambusové páteři. Lékaři tak přezdívají Bechtěrevově nemoci. Při ní jsou jednotlivé obratle přestavěné, páteř se chová jako jednolitá kost a ztrácí svou pružnost a pevnost. To samozřejmě postiženému jedinci znepříjemňuje život.
Úporné bolesti zad mohou být i důsledkem zhoubných nádorů, které se vykytují buď přímo v páteři, anebo do páteře metastazují z jiných orgánů v těle. Bolesti mohou způsobovat i různá onemocnění cév, zánětlivé procesy plotének nebo obratlů, nevyjímaje tuberkulózní postižení páteře. Často mají kořeny už v prenatálním období – mohou souviset s nedostatečným vývojem plodu. Na vině mohou být i různá virová onemocnění, otrava toxickou látkou či užívání některých léků v těhotenství. Svou roli hraje i dědičný faktor.

Páteř je teleskop
Lidská páteř je v podstatě jakýsi teleskopický mechanismus, ve kterém okolo třiceti obratlů nasedá jeden na druhý ploténkami. Při běhání, doskocích a prudkých pohybech jsou to právě ploténky, které dokáží zadržet největší fyzickou zátěž. Zátěž, která by se jinak rovnou přenesla na páteř a poškodila ji, jednoduše pružně odbourají. Trochu se ovšem zapomíná na to, že páteř je mnohokloubový mechanismus a že její podstatnou a správnou funkci umožňuje především svalstvo. Toto svalstvo má velmi složitou organizaci. Jednotlivé páry obratlů vedle plotének umožňují rotace, úklony, předklony a všechny ty nádherné pohyby, jakých je lidské tělo schopno. Měli bychom však vědět, jak se o tento dokonalý a zároveň velmi zranitelný mechanismus starat.

Posilujte svaly
Svaly udržují fyziologický, tedy normální pohyb páteře a zároveň při běžném pohybu zabraňují tomu, aby se kosti a klouby páteře přetěžovaly. Při jízdě autem, které má špatné pérování, či při jízdě na traktoru se dostáváme do polohy, kdy se svalstvo automaticky povolí a veškeré nepřirozené nárazy se přenášejí přímo na klouby páteře a na meziobratlové ploténky. Páteř lze nesprávně zatížit i tím, že celý týden nic neděláme a o víkendu zvedáme těžké kameny a stavíme zídku na chalupě nebo kosou sečeme trávu na zahradě. A to je pravděpodobně jeden z důvodů civilizačního postižení páteře. Zatěžujeme ji totiž bez dostatečné účasti svalů, které jinak páteř fyziologicky chrání podobně jako korzet. Degenerativní postižení páteře souvisí přirozeně s věkem, měkké chrupavky tvrdnou a klouby se opotřebovávají. Chceme-li předejít bolestem zad v pozdějším věku, pak bychom měli oblast zádového svalstva neustále posilovat pravidelným a cíleným cvičením.

Tvor vzpřímený
Nepřetržitě myslete na to, že člověk je tvor vzpřímený. Každý by se tedy měl pohybovat vzpřímeně, dívat se dopředu a při chůzi správně předsunovat pánev před sebe a nepovolovat ji. Platí to také pro břicho, které mnoho lidí nechává volně sklesnout před páteř a tím ji neúměrně zatěžuje. Břicho bychom měli pravidelně zpevňovat posilovacími cviky na břišní svalstvo a pánev. Samostatnou kapitolou je nesprávné sezení. Při stovkách hodin strávených u počítače bychom vždy měli myslet na správné držení těla a na to, že se máme průběžně rovnat a protahovat. Pár jednoduchých a poctivě provedených cviků vaše záda rozhodně ocení a bolest si na vás netroufne.

Protažení svalů krku: Vsedě uchopíme přes hlavu pravou rukou levý spánek a ukloníme hlavu co nejvíce vpravo. S nádechem lehce tlačíme hlavou proti pravé ruce. Vydržíme několik sekund a povolíme.
Protažení svalů krku 2: Položíme levou ruku ze strany na bradu z pravé strany a jemně tlačíme směrem doleva. Po několika sekundách ve výdrži děláme totéž na druhou stranu.
Břišní svaly: Záda často bolí i proto, že jsou ochablé břišní svaly. Proto je třeba posilovat i břicho. Vleže na zádech zvedáme lopatky nad podložku, ruce míří ke kolenům.
Uvolnění bederní páteře: Vleže na zádech uchopíme kolena a pomalu s výdechem přitáhneme k hrudníku. Hlavu táhneme co nejvíc do dálky.
Uvolnění bederní páteře 2: Upažíme, jedna noha je natažená, druhá pokrčená. Chodidlo se opírá o koleno. Pánev a koleno se natáčí na jednu stranu, hlava na opačnou.
Posilování vzpřimovačů páteře: Ležíme na břiše. Ruce složíme pod čelo. S výdechem stahujeme ramena a lopatky dolů a pomalu o několik cm zvedáme trup. Neprohýbáme se.
Relaxace: Položíme se na záda na míč. Chvíli setrváme v této příjemné relaxační poloze, pak se pohupujeme dopředu a dozadu, dokud nám pohyb nedělá potíže.
Uvolnění zad: Na míč se položíme břichem. Pohybujeme se dopředu a dozadu. Při tomto cviku nejde o posilování, ale o příjemné uvolnění.
Posilování svalů pánevního dna: Sedíme vzpřímeně na míči. Dbáme na správné vzpřímené postavení páteře. Pomalu boky pohupujeme doprava a doleva.

Jak se léčí páteř? Operací, pohybem, nebo masáží?
Metod, které zmírňují bolest zad, je mnoho. Žádná však není univerzální. Co pomůže jednomu, druhému nemusí vůbec zabrat. Nevhodně zvolená léčba může i uškodit – to se týká hlavně operačních postupů.
Velkou škodu může napáchat i to, když se někdo bez dostatečné erudice pokusí prudkým pohybem o takzvané napravení zad. „Existuje tu malé, ale reálné riziko, že pacient ochrne. K něčemu takovému se může uchýlit jen ten, kdo s tím má opravdové zkušenosti,“ říká liberecký neurochirurg Petr Suchomel.

Proto se lékaři od těchto sice efektních, ale ne zcela bezpečných metod uchylují k takzvaným měkkým technikám. Mezi ně patří třeba metoda zvaná postizometrická relaxace. Pod složitým názvem se skrývá speciální způsob uvolňování svalů po předchozím napětí.

Kdy se zády vyrazit k lékaři
Do léčby bolavých zad mluví mnoho odborníků. Má k ní co říci neurolog, neurochirurg, ortoped i odborník na rehabilitaci. Každý však vidí páteř trochu jinak a každý může nabídnout něco jiného.
Pokud vás bolest neničí, není třeba hned spěchat k lékaři. Leckdy pomůže jen strávit dva dny pokud možno v klidu a v teple a je po problémech. „Avšak pokud bolesti přetrvávají i po dvou dnech, je dobré lékaře vyhledat,“ říká pražský ortoped Pavel Sehnalík.
Lékař by vám v prvé řadě měl uvěřit, že vás to skutečně bolí. Jeho první snahou by mělo být bolest tlumit. K tomu může použít léky anebo obstřik. „Ten se používá u silné bolesti, která je ohraničená na konkrétní místo. Kromě léků na bolest můžeme použít i léky s protizánětlivými účinky,“ vysvětluje Sehnalík. Obstřik zklidní zánět i bolest a připraví tak páteř na případné odblokování.

Prudký tah? Ano, ale opatrně
Zkušený lékař se může pokusit o ruční odblokování páteře prudkým tahem. „Jde o techniku, která se vyučuje ve speciálním kurzu, člověk musí přesně vědět, kdy a jak zatáhnout. Jinak by mohl spíše uškodit než pomoci,“ říká Sehnalík. Podobná manipulace se navíc nesmí dělat příliš často, protože se při ní obrušuje chrupavka.
Při tzv. měkkých technikách se pozvolna protahují svaly kolem páteře. „I měkké techniky ale musí provádět odborník. Fyzioterapeuti se je učí ve dvouletých kurzech,“ říká brněnská rehabilitační lékařka Eva Ungerová. K uvolnění páteře přispívají i některé metody fyzikální terapie, například elektroléčba.

Vyhněte se zbytečným operacím
Někdy lékaři pacientovi nabídnou, že by mu mohli pomoci operací. Není dobré nechat rozhodování o tak důležitém kroku jen na lékařích. K operaci se přistupuje kvůli bolesti a jen člověk sám ví, jak moc mu bolest zasahuje do života.
„K operaci přistupujeme tehdy, když jiná léčba je dlouhodobě neúčinná a z výsledků vyšetření vidíme něco, co můžeme chirurgicky řešit – například vyhřezlou ploténku nebo kostěný výrůstek na páteři,“ říká neurochirurg Suchomel. Velká část operací na páteři je přitom provedena zbytečně. „Myslím si, že v polovině případů by se stav zlepšil i bez chirurgického výkonu,“ uvádí Petr Suchomel.

Existuje několik různých typů operací zad. Nejběžnější je odstranění vyhřezlé ploténky. Aby se předešlo opakování problému, odstraní se obvykle celá ploténka, ne pouze prasklá část.
Čím dál častěji se opotřebované ploténky nahrazují ploténkami umělými. Některé z nich mají jádro ze speciální hmoty uložené mezi kovovými disky. Mezi obratli je tak zachován pohyb.
I u operací páteře platí, že napravovat jednou udělané je těžší než operovat poprvé. „Může se stát, že chirurg je spokojený, ale pacient nikoli. Většinou je chyba v tom, že k operaci vůbec nemělo dojít,“ vysvětluje Suchomel.

Co je nejlepší a nejhorší pro vaši páteř
Záda často trpí proto, že se k nim lidé chovají poněkud macešsky. Naštěstí jim můžeme svým chováním i prospět.

TŘI NEJHORŠÍ VĚCI
1. Jednostranná zátěž
Na bolavá záda si často stěžují ti, kteří pracují u pásu nebo ve strojové výrobě. V podobné situaci jsou i ti sportovci, kteří výrazně zatěžují hlavně jednu svalovou skupinu – své o bolesti zad vědí třeba oštěpaři.

2. Nečinnost versus nárazová zátěž
Nečinnost doprovázená nárazovou fyzickou námahou – typickým nedělním pacientem na pohotovosti je člověk s krutou bolestí zad, který celý týden sedí zhroucený u počítače a o víkendu se na chalupě začne ohánět krumpáčem.

3. Kila navíc
Zádům vadí i obezita – tukové polštáře zatěžují nejen velké klouby, ale i páteř. Je to, jako by člověk celý život nosil těžký batoh, a to ještě špatně sbalený.

TŘI NEJLEPŠÍ VĚCI
1. Vhodný pohyb
Pravidelný pohyb – nejlépe takový, který rovnoměrně procvičuje co nejvíce svalů. Ideální je běh na lyžích a plavání. Nejzdravější plavecký styl je znak. Naopak zádům neprospívá sport plný otřesů – například aerobik s častými výskoky nebo squash.

2. Správný nábytek
Židle má být vyšší, opatřená područkami, o které se lze opřít. Na opěradle má spočívat celá plocha zad s tím, že bederní část páteře je vypodložena tak, aby zachovávala svoje přirozené prohnutí. Stejně tak je důležitá matrace. Nesmí být ani příliš měkká, ani tvrdá. Bolesti zad přispívá i příliš velký polštář.

3. Stůjte rovně
Snažte se myslet na správné držení těla – hlava, krk i hrudník mají být v jedné ose. To se nejlépe nacvičí před zrcadlem.

Zdroj: Internet: MF DNES: autor – Lucie Ondřichová, Měsíčník Zdraví – autoři: Marta Drahorádová, odborná spolupráce prof. MUDr. Eduard Zvěřina, Foto: iDNES.cz – Autor: Lukáš Procházka, MAFA

Zdraví důchodců a seniorů

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

26.10.2018 16:47  Markéta (marketa.pudlik@seznam.cz)

Dobrý den mohu se zeptat bolí me to v kříži nemužu se narovnat,předem děkuji Markéta
http://marketa.pudlik@seznam.cz

Zanechte komentář: