Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pravidelné cvičení seniorů a rakovina tlustého střeva

Publikováno: 30.01.07
Počet zobrazení: 1619

Pokud rádi běháte, plavete, chodíte do posilovny nebo třeba jezdíte na kole, máte výhodu. Z průzkumů totiž vyplynulo, že jedna hodina denně jakéhokoliv pohybu výrazně snižuje riziko onemocnění rakoviny střev.

K tomuto závěru dospěli vědci z mezinárodního střediska pro výzkum rakoviny ve francouzském Lyonu (IARC), kteří upozorňují, že kladný vliv má třeba i pohyb při úklidových pracích doma nebo při méně náročných aktivitách.
Výzkum prováděli odborníci, kteří se zabývají vztahem mezi rakovinou a způsobem stravování, životním stylem a životním prostředím. V této studii zkoumali vliv fyzické aktivity člověka na riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Zjistili, že u nejaktivnějších lidí je nebezpečí rozvoje tohoto druhu onemocnění až o 22 procent nižší. Cvičení ale podle expertů neochrání před rakovinou konečníku.

Rakovina tlustého střeva a konečníku patří v rozvinutých zemích k nejčastějším formám této zhoubné nemoci. Každým rokem je podle IARC ve světě diagnostikováno 940.000 případů a kolem 492.000 lidí na tuto chorobu umírá. V Evropě onemocní ročně touto chorobou 220.000 osob a téměř 140.000 jich zemře.

Případů rakoviny střev a konečníku v Čechách stále přibývá
V Česku je rakovina tlustého střeva druhým nejčastějším zhoubným onemocněním. Zhoubného bujení v tlustém střevě a konečníku stále přibývá a zvyšuje se také úmrtnost.
Odborníci na zdraví soudí, že kolem 70 procent případů rakoviny by se dalo předejít změnou stravovacích návyků a cvičením.
„Tato studie je významná, protože do ní byl zahrnut široký vzorek lidí a různá úroveň jejich aktivit v různých evropských zemích,“ řekla vedoucí studie Christine Friedenreichová.
Výzkum také přinesl průkaznější výsledky týkající se umístění nádorů v různých částech tlustého střeva a konečníku, což v předchozích studiích nebylo tak zřejmé kvůli malému počtu vzorků a nedostatku údajů o lokalizaci nádorů.

Zdroj: Internet: Novinky, ČTK

Téma. Zdraví pro důchodce a sniory

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: