Dnes je 25.10.2024, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

SELEN vzácný stopový prvek, který je schopen vyléčit bolest

Publikováno: 15.01.07
Počet zobrazení: 2408

Mnoho z nás se stravuje způsobem, který nám poskytuje dost důležitého stopového minerálu zvaného selen. Vinen je sám potravinový koš, z něhož selen v posledních letech jako by úplně vymizel.

Není divu. Staletí bezohledné exploatace zemědělských půd, z nichž se selen pouze bral, aniž by se dodal jediný gram zpátky, jsou příčinou tohoto stavu. Důsledkem tohoto ochuzení výživy je oslabení přirozené odolnosti proti takovým zdravotním problémům, jako je např. zánět kloubů – artritida. V mnoha případech může totiž selen působit proti zánětu, který bolesti kloubů způsobuje.

Obrana prostřednictvím antioxidantů
Zvýšený přísun selenu, buď obohacenou stravou nebo doplňkem stravy, je dobrým a vědecky podloženým způsobem, jak zlepšit odolnost organismu proti postupujícímu obývání chrupavky v kolenou, ramenou, prstech a kyčlích. Zánět kloubů je způsoben napadením tkáně volnými radikály. Když se naše tělo není schopno těmto radikálovým škůdcům ubránit, může následovat otok a zánět kloubu.

Jak tedy vlastně selen působí?
Abychom začali úplně od začátku, je třeba připomenout, že selen je stopový prvek a důležitý antioxidant – není to lék. Proto bychom na něj neměli pohlížet jako na nějaké léčivo proti onemocněním kloubů. Měli bychom ho pokládat za užitečný prvek stravy, který potírá samý biologický původ bolesti. Užívání selenového doplňku neodstraní bolest úplně, avšak působí proti postupujícím zánětům, které bolest způsobují. Takže se v případě selenu jedná spíše o ochranný a preventivní prostředek.
Naše tělo chrání své vlastní buňky různými prostředky. Jednou z nejsilnějších ochranných látek je ondogenní antioxidační enzym zvaný gluthionperoxidáza (GSHpx), který je mimo jiné závislý na dostatku selenu. Je-li z jakéhokoli důvodu hladina selenu v těle příliš nízká, negativně se to odráží na účinnosti tohoto enzymu. Vzorky krve odebrané lidem trpícím revmatismem kloubů skutečně vykazují sníženou aktivitu GSHpx, což znamená, že existuje úzká souvislost mezi hladinou selenu a jeho ochranným účinkem. Tento nález byl dále potvrzen klinickými zkušenostmi, které odhalily způsob, jak selenové doplňky zvyšující účinnost enzymu GSHpx.

JISTÝ ÚČINEK

Selen nepůsobí přes noc. To je další z hlavním rozdílů mezi doplňkem stravy a lékem. Může to trvat týdny, ba i měsíce, než se bioaktivní selen patřičně vstřebá do krve a tkání a je schopen obnovit imunitní rovnováhu. Je velmi důležité, že se selenová tablety vyrábí z organického selenu. Důvod je jednoduchý – anorganický selen tělo skoro vůbec nevstřebává. Organický selen má podstatně lepší účinek a právě organická forma je ta, kterou získáváte ze stravy. Můžete zvýšit svůj přísun selenu několika různými způsoby. Některé z nejlepších přírodních zdrojů selenu jsou:
- ořechy
- ryby a mořské plody
- celozrnné pekárenské výrobky
- vnitřnosti.

Nejste-li schopni se stravovat tak pestře, aby váš jídelníček tyto potraviny obsahovat v dostatečném množství, je vhodnější užívat selen ve formě doplňku stravy. Doporučená denní dávka (RDA) pro selen je mezi 50 a 70 mikrogramy, ale na základě vědeckých poznatků lze užívat až 100 – 200 mikrogramů denně ve formě doplňku, aniž bychom se přitom vystavovali nebezpečí vedlejších účinků. Při mimořádně vysokých dávkách je selen škodlivý, ale dá se říci, že při příliš nízkých dávkách je selen právě tak škodlivý – a možná ještě více.
Přípravek Bioaktivní Selen+Zinek představuje účinnou směs antioxidantů v čele s vysoce vstřebatelnými formami selenu a zinku (též účinný antioxidant mobilizující imunitní procesy v těle), doplněnými denní dávkou antioxidačních vitaminů A (resp. Beta-karotenu, z něhož vitamin A vzniká), B6, C a E.

Tento účinný regenerační koktejl, který lze seniorům jen doporučit, zejména pomáhá:
- při prevenci bolestivých zánětů kloubů, šlach a chrupavek způsobených přetížením při nadváze a věkovým opotřebením
- prohloubit regeneraci, takže umoňuje vyšší fyzické nasazení a komfort
- posilovat obranyschopnost organismu, a tím předcházet infekčním chorobám, které nás mohou nečekaně překvapit
- při prevenci lámavých vlasů a nehtů

Zdroj: časopis Senior revue – autor: Ing. Ivan Mach, CSc.

Téma: Důchodce a zdraví , důchodci a bolest, důchod, senior, senioři, penzista, penze

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: