Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vápník osteoporózu nezastaví!

Publikováno: 9.01.07
Počet zobrazení: 1915

Ročně dochází v ČR zhruba k 50 000 zlomenin krčku stehenní kosti. Se zlomeninou krčku stehenní kosti souvisí 10 – 20 % úmrtnost. Uvádí se, že úmrtnost žen na komplikace osteoporózy je vyšší než na všechny gynekologické nádory, a přesto je osteoporóze a její prevenci věnována relativně malá pozornost.

Celkový počet lidí trpících osteoporózou neustále roste. Ve věkové skupině mezi 50 a 70 lety se vyskytuje asi u 5 procent mužů a 25 procent žen. Ve věku nad 70 let je to již 20 procent mužů a 75 procent žen.

Co je osteoporóza
Osteoporóza je onemocnění vyrušující pevnost a stabilitu kostí. Funkčními důvody přibývajícího odvápňování kostí u obou pohlaví jsou špatná životospráva, výživa a nedostatek pohybu.
Za ubývající tělesnou pohyblivostí se skrývá ochabující duchovně duševní pohyblivost moderních lidí. Dochází k odbourávání kostí, aby se tělo zbavilo přítěže. Všechnu přítěž, kterou postižení dobrovolně neodložili uprostřed života, se fyzické tělo snaží zástupně odvést prostřednictvím odvápňování, resp. odbourávání kostí. Kvůli usnadnění zpáteční cesty v životní mandale se odhazuje všechno, co se stalo nepotřebným. Pro cestu domů, zahloubání se duše do sebe, již nejsou stabilní kosti potřebné.

Již v roce 1940 Dr. Albright konstatoval, že u postmenopauzální osteoporózy se nejedná o poruchu metabolizmu vápníku, nýbrž o atrofii kostní hmoty. Později byla jeho teorie doplněna o poznání, že k úbytku kostní tkáně dochází v důsledku zvýšeného odbourávání kostního kolagenu.

Prof. Adam uvádí, že ve skupině pacientek léčených 3 roky kolagenními peptidy došlo k podstatně menšímu výskytu nových osteoporotických fraktur ve srovnání se skupinou pacientek léčených vápníkem. Již dlouhá léta se uvádí, že hlavní prevencí osteoporózy je dostatečný příjem vápníku potravou.
Avšak ve skupině 38 pacientek léčených vápníkem došlo v průběhu léčby ke vzniku 23 fraktur, tj. 60%, u 54 pacientek léčených kolagenními peptidy vznikly nové fraktury pouze v 8 případech, tj. v 15%. Kromě toho došlo u pacientů užívajících kolagenní peptidy k významnému poklesu vylučování pyridinolinu, který slouží jako ukazatel intenzity kostního odbourávání.
Pozorovány byly rovněž zvyšující se hladiny kostní alkalické fosfatázy, což svědčí o aktivaci činnosti mladých kostních buněk tvořící mladý kostní kolagen, který je schopen nové mineralizace.
Tyto poznatky potvrzují oprávněnost používání kolagenních peptidů jako osteonutraceutika významně ovlivňujícího kostní metabolizmus jak ve směru snížení odbourávání kostní tkáně, tak ve směru výstavby mladé kostní hmoty. Vzhledem k tomu, že kolagenní peptidy jsou látkou zcela bezpečnou pro lidský organizmus, je možné ji podávat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Proto se velmi dobře hodí pro prevenci i terapii osteoporózy.
Kolagenní peptidy jsou v případě prevence či podpůrné léčby osteoporózy vhodné kombinovat s vápníkem a dalšími látkami přispívajícími k mineralizaci mladých kolagenních vláken a stimulujícími kostní metabolizmus.

Jak osteoporóze předcházet?
Slýcháme ze všech stran, že strava v dnešní moderní a uspěchané době je nevhodná. Typická vlastnost člověka ovšem je, že se o většinu rad a nabádání o změně životního stylu nezajímá, protože „jemu se stát nic nemůže“. Až je najednou pozdě, něco začne bolet či něco praskne, a teprve potom si každý uvědomuje svou smrtelnost. Pro svůj kvalitní, plnohodnotný a dlouhý život však nemůžete udělat nic lepšího, než že začnete s prevencí již v mládí. Podívejme se tedy podrobněji na některé aspekty výživy, které ovlivňují rozvoj osteoporózy.

  • V první řadě je to nesprávný poměr přijímaných živin, tedy bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů, minerálních látek apod. Právě optimální poměr složek potravy je to podstatné – nikoliv pouze její absolutní množství. Jsou totiž látky, jejichž resorpce (vstřebávání) a metabolismus závisí na přítomnosti jiných, dalších látek. O minerálech to platí dvojnásob. Víme například, že velká část kosti sestává z vápníku. K tomu, aby se do těla dostal a uložil se v kostech, jsou však potřeba další faktory. Zejména je to vitamin D, laktóza, kyselina mléčná a další. Resorpci naopak zhoršují mj. šťavelany a kyselina fytová, které se vyskytují v některých potravinách. Fosfor je pro naše kosti také velmi důležitý. Je-li ho nedostatek, zhoršuje se ukládání vápníku do kostí. Pokud je v nadbytku, vápník se ve zvýšeném množství vylučuje, stejně jako při nadměrné konzumaci bílkovin. Mezi další prvky, které hrají v souvislosti s osteoporózou důležitou roli, patří zejména křemík, fluoridy, molybden, zinek a mangan, jejichž poměr musí být zrovna tak vyvážený. To je jen několik příkladů toho, proč je vyvážená strava důležitá. V moderním stravování se totiž objevují výrazné přebytky některých minerálů, jiných je naopak katastrofální nedostatek.
  • Vedle toho je správná strava důležitá pro činnost zažívacího traktu. Nadbytek bílkovin, tuků, rafinovaných cukrů, bílé mouky atd. spojený s nedostatečným příjmem látek trávení podporujících (např. vlákniny) představuje pro systém obrovskou zátěž, která se projeví špatným trávením, trávícími obtížemi nebo nějakou poruchou. Výsledkem je opět špatná resorpce látek, které jsou pro metabolismus kostí klíčové.
    Pokud jsou již střeva zanesená, musíte je důkladně pročistit. Možností jak takto učinit je spousta, velmi účinné jsou například některé specializované přípravky. Neméně důležité je mít zdravé ledviny. Jejich funkce totiž ovlivňuje resorpci, vylučování a zadržování minerálů v organismu. Není proto žádoucí jejich přetěžování. To způsobuje hlavně zvýšený příjem bílkovin, zejména živočišných, mnoho soli, málo nebo hodně tekutin, stres apod.
    Jídlo hraje v našem zdravém životě, v souvislosti s mnoha onemocněními, osteoporózu nevyjímaje, klíčovou roli už od samotného zrození. Mateřské mléko je pro dítě optimální stravou, která mu dodává všechny potřebné živiny ve správném poměru. Koncentrace živin v jiném mléku je jiná. Proto by nemělo být kojení předčasně ukončeno.
  • Co a v jakém množství tedy jíst, aby bylo vše v pořádku? V první řadě je třeba říci, že se osteoporóza nedá léčit nadměrným příjmem vápníku, a už vůbec ne v podobě mléčných výrobků. Je sice pravda, že mléko a výrobky z něj obsahují hodně vápníku, který je díky laktóze a kyselině mléčné dobře vstřebáván, bohužel má však katastroficky nízkou koncentraci hořčíku a mnoho tuku s velmi nepříznivým poměrem nasycených (škodlivých) a nenasycených (esenciálních) mastných kyselin. Neznamená to, abyste je zcela zavrhli. Volte však spíše zakysané a nízkotučné produkty a nekonzumujte je každý den. Naopak vhodným zdrojem vápníku jsou lněná, sezamová, slunečnicová semena, mák, luštěniny, sója a samozřejmě zelenina. Zmiňované potraviny mají tu výhodu, že mají jednak nízký obsah nasycených mastných kyselin (a naopak vysoký obsah kyselin nenasycených, tedy „prospěšných“), obsahují i vysoké koncentrace jiných vitaminů a minerálů, a to navíc ve velmi příznivém poměru. Omezte příjem masa na dvakrát až třikrát týdně, vyřaďte tučná jídla, rafinovaný cukr a bílou mouku a naopak přidejte syrovou stravu, jako ovoce, zeleninu, cereálie a semena.

Možná vidíte nápaditou podobnost stravy pro prevenci osteoporózy s jinými jídelníčky, určenými např. pro hubnutí nebo prevenci a léčbu jiných nemocí. To je na tom právě to skvělé! Není třeba obracet své stravovací zvyklosti pokaždé tím směrem, z kterého na vás uhodí nějaká choroba. Vyvážená strava v této podobě je universální ve smyslu prevence, léčby, hubnutí a dobrého pocitu síly, svěžesti a zdraví.

Zdroj: Foto – Internet

Téma:Zdraví pro seniory, zdravý důchodce, senior a choroba

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: