Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Co prozradí tělo

Publikováno: 26.02.07
Počet zobrazení: 5378

Jednou je to slabá bolest břicha, podruhé třesavka, náhlá ospalost po jídle nebo neodolatelná chuť na kávu a koláče, jakmile jsme se zbavili přebytečných kil… Jde o varování, která bychom měli brát v úvahu, i když právě v těchto případech mnohdy mávneme rukou a neděláme nic.

Známe to všichni: vždyť i toho, kdo je zdravý jako buk, určitě někdy zabolí hlava, něco zasvědí, zapíchá Takových drobných problémů si většinou nevšímáme nebo je vyřešíme paralenem či jiným osvědčeným prostředkem rychlé pomoci, a ani nás nenapadne zkoumat, proč se vlastně tyto nepříjemnosti objevily. Přitom jsou to vzkazy, kterými nás tělo upozorňuje, že něco není v pořádku. Řeči těla je však možné porozumět. Pokud se to naučíme, budeme se určitě cítit lépe.
Věříme-li, že potíže přejdou samy od sebe, a proto je ignorujeme, může propuknout opravdová nemoc. Popřípadě si vypěstujeme škodlivé návyky, které ještě zhorší náš celkově nezdravý způsob života.

Zápach z úst
Může být důsledkem dlouhého hladovění nebo zvýšené kvašení ve střevech. Může však ukazovat i na onemocnění jater a těžší formu cukrovky. Někdy je znakem chronického zánětu vedlejších nosních dutin. Zápach může být provázen i bílým povlakem jazyka, který je způsoben typem stravy, která urychluje přílišnou fermentaci ve střevech.

Zimnice
Pokud není vyvolaná změnou tělesné teploty, ukazuje na zmenšenou produkci tělesné energie. Může to být znakem tělesných nebo duševních potíží, které snižují obrannou schopnost organismu. Snadno může dojít k nachlazení. Okamžitě je třeba vypít teplý nápoj, dát si teplou koupel a hupnout rovnou do postele, nejlépe se zahřívací lahví a ponožkami na nohou. Připravte si dostatek vitaminu C a teplých dek.

Ospalost po jídle
Velmi pravděpodobně jste přetížili trávicí soustavu příliš bohatým jídlem. Abychom únavu překonali, obvykle při této příležitosti saháme po šálku kávy, která sice nakrátko povzbudí trávení, ale dlouhodobě škodí. Lepší je poslechnout tělo a na chvíli si odpočinout, nejlépe napůl vleže a napůl vsedě. Není také špatné se po těžkém jídle trochu projít na čerstvém vzduchu a potom si zdřímnout.

Potíže s močením
Svědění a píchání během močení upozorňuje na bakterie a plísně, které se mohly dostat do močové soustavy. I když se problémy většinou časem upraví samy, není dobré je úplně pustit z hlavy. Mírné záněty mohou přerůst v chronické onemocnění, které může způsobit i inkontinenci a problémy s plodností.

Ucpaný nos
Způsobují ho zejména nejrůznější alergie. Bránit se jim můžeme změnou stravy, a zejména je třeba vysledovat zdroje dráždění a pokud možno se jim vyhnout.

Mžitky před očima
Tečky před očima se mohou objevit například při náhlém vstávání. Jsou většinou důsledkem tělesného nebo psychického zatížení nebo nedostatkem vitaminů a minerálů, např. hořčíku či vitaminu C. Lékaři doporučují vynechat ze stravy stimulanty a zvýšit příjem ovoce a zeleniny.

Opary
Příčina jeho vzniku může být různá. Opary se objevují, když je imunitní systém oslaben horečkou nebo virovou infekcí, například při nachlazení. Výsev oparů může vyvolat i únava, menstruace nebo stres, někdy jen pobytem na slunci, větru nebo stykem s mořskou vodou. Nedostatek kterékoli důležité látky může porušit výkonnost imunitního systému a každý, kdo trpí recidivami oparů, by měl užívat vysoce účinné multivitaminové a minerální doplňky.

Nepříjemné afty
Díky rychlé obměně buněk ústní sliznice jsou ústa často prvním místem, kde se projevuje nedostatek určitých látek. Afty mohou být důsledkem stresu, protože ten vyvolá přehnanou imunitní reakci organismu na bakterie, které se normálně v dutině ústní vyskytují. Objevit se mohou i z jiných příčin: ostrým okrajem zubní výplně nebo ulomeného zubu počínaje a špatně sedící zubní protézou konče. Nelze vyloučit ani virový původ. Možná že jste se při jídle nevědomky kousli do tváře nebo používáte kartáček s ostrými štětinami; někdy může být vyvolávajícím faktorem nezvykle kořeněný pokrm či rajčata, citrusové ovoce, papriky a slané bramborové lupínky.
Trpíte-li obtížnými s afty, měli byste vždy užívat multivitaminový a multiminerální přípravek. Zkuste také jeden doplněk nebo několik z doporučených doplňků. Nejprve zkuste imunitu zvyšující vitamin C, který pomáhá při hojení sliznic, pomáhá i vitamín B.

Co bolesti hlavy?
Příčina nejznámější bolesti hlavy, migrény, nebyla dosud zcela jednoznačně vysvětlena. Jisté je, že významnou roli hraje dědičnost a různé faktory, které pomohou záchvat migrény vyvolat. K těmto faktorům patří stres, počasí, nedostatek či nadbytek spánku a kolísání hladin hormonů například při menstruaci.
Klid a navlhčený ručník na čele patří mezi nejjednodušší účinné prostředky k tišení bolesti hlavy. Pomoci může také jemné tření spánků a masáž krku. Trápí-li Vás tenzní bolesti hlavy, pomoci Vám mohou volně prodejné léky potlačující bolest. Mezi nejznámější patří patří kyselina acetylsalicylová (např. Aspirin, Acylpirin, Aspro), ibuprofen (např. Nurofen, Ibalgin, Brufen) a paracetamol (např. Paralen, Ataralgin, Panadol). Máte-li však záchvat migrény, tak Vám tyto léky pomohou pouze přechodně, anebo vůbec. Správná léčba migrény spočívá v podání léku při prvních příznacích aury nebo záchvatu bolesti.

Tmavé kruhy nebo váčky pod očima
Tmavé kruhy pod očima, opuchlá víčka a váčky jsou velmi častým problémem, který nepřidá na kráse. Může mít rozličné příčiny. Nejčastěji jde o nedostatek kvalitního spánku.
Příčinou tmavých kruhů pod očima může být chybějící spánek, nedostatek vitamínu A, namáhání očí, nevhodné osvětlení a poloha při čtení, emoční stres, úzkost, vnitřní onemocnění (např. chudokrevnost, vitaminózy, alkoholismus, drogy, špatné střevní funkce), dědičnost, špatná péče o kůži kolem očí, chybné stravování (mnoho soli, uzenin).
Jako terapie se doporučuje přikládat plátky okurek na oči, pít mrkvovou šťávu, užívat betakaroten, zdravě se stravovat s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce, dostatečně pít a vynechat alkohol. Pomoci mohou i oční krémy, které mají lehce zesvětlující účinek. Ajurvédská firmy Shahnaz Herbals nabízí oční mléko Shamilk a oční krém Shasmooth. Oba přípravky obsahují mandlové extrakty s projasňujícím účinkem.
Opuchlá víčka mohou vzniknout následkem onemocnění očí, probděné noci, pláče či nechání mastného krému kolem očí přes noc. Chcete-li účinně zlikvidovat ranní opuchnutí víček, nezapomeňte si ještě večer dát do ledničky oční krém. Po probuzení ho pak naneste více než obvykle, proveďte lehkou masáž očního okolí, nechte působit pět minut a zbytek smyjte vlhkým tampónkem. Chlad spolu s masáží oživí a navíc povzbudí prokrvení i lymfatický oběh.
Váčky pod očima se obvykle začnou objevovat kolem třicítky. Často se jedná o vrozenou predispozici. V některých případech je způsobuje zánět dutin, infekce močového traktu či onemocnění ledvin. Kůže má v takových případech tendenci akumulovat tekutinu. Jelikož kolem očí je pokožka velmi tenká a jemná, má velmi malý odpor a dochází k jejímu vyklenutí. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, měli byste vyhledat lékaře. Dále je velmi důležité podporovat dobrou funkci ledvin pitím dostatečného množství tekutin. Doporučuje se vypít každý den litr a půl tekutin, nejlépe čisté vody. Ráno je vhodné vypít sklenici teplé vody s citronem a přes den omezit kávu a alkohol.
Dalším důležitým pravidlem je nenanášet hutné krémy okolo očí. Oční krémy je vhodné po 5 až 20 minutách smýt. Všechny vyživující a účinné látky se za tuto dobu vstřebají. Hutné krémy či krémy nechané přes noc přispívají k tvorbě otoků. Pro zmírnění váčků lze použít obklad ze šťávy z brambor, přiložit kolečko brambory na oblast očí či použít masku s mořskými řasami Shaweeds, která má propínací účinek a nanáší se na celý obličej včetně okolí očí. Neústupné oční váčky, které mají dědičný původ, mohou být odstraněny za pomoci plastické chirurgie.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví, Foto: Internet

Téma: Důchodce, senior, penzista a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

10.07.2008 10:51  Jana Šebestová

Dobrý den. Manžel (56 let) má poslední 3 měsíce vždy ve 2. polovině dne (po 14.00) tmavé kruhy pod očima. Navíc je unavený, pospává. Byl i na vyšetření ledvin, jejich funkce je prý v normálu. Prosím o radu.

Zanechte komentář: