Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rtuť v některých rybách může škodit zdraví

Publikováno: 13.02.07
Počet zobrazení: 1339

Rtuť, kterou obsahují některé ryby, může škodit především ženám v době těhotenství a určitým rizikem může být i pro malé děti. Hlavní hygienik republiky Michael Vít však tvrdí, že bychom neměli přestat ryby konzumovat. „Nejde o nic dramatického, pouze o upozornění, jak ryby vybírat,“ řekl.

Ministerstvo zdravotnictví má totiž na svých internetových stránkách vyvěšenou informaci Státního zdravotního ústavu, který doporučuje ženám, jež chtějí otěhotnět, těhotným, kojícím a dětem do tří let jíst ryby jen s nízkým obsahem rtuti.

Jsou pro nás nezbytné

Zároveň uvádí, že ryby jsou součástí našeho jídelníčku a nesmíme je z něho vyloučit, protože obsahují mastné kyseliny ze skupiny omega-3, které jsou pro člověka nezbytné, protože si je sám nedokáže vytvářet v dostatečném množství.
„Všechny ryby a mořští živočichové mohou obsahovat malé množství rtuti. Pro většinu osob tato rtuť nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Pro vyvíjející se plod během těhotenství a malé děti však zdravotní riziko nelze zcela vyloučit,“ uvádí se v radách Státního zdravotního ústavu.

Pozor na rtuť u ryb:
- žralok, mečoun
- tuňák,makrela
- štika, candát

Rtuť v organismu působí zejména na játra, která může poškodit, a na další orgány. Rtuť se ve vodě mění v metylrtuť, ryby ji mohou ve svém těle hromadit. Tato rtuť se z lidského organismu vylučuje pomalu, až několik týdnů. Proto by ženy, které chtějí otěhotnět, neměly tyto ryby několik týdnů před otěhotněním konzumovat.

Jaké ryby jíst?

Ústav upozorňuje, že ryby větší a starší jsou schopné kumulovat více rtuti, a proto bychom je měli jíst jen v omezené míře.

Málo rtuti má např.: rybí filé (treska, mořská štika, hejk), losos, sardinky, herynky, kapr, krevety, šproty, ančovičky, pstruzi.

Více rtuti: žralok, mečoun, velké sladkovodní dravé ryby, například štiky, candát a další. I když vyhovují co do rtuti hygienickému limitu, přesto obsahují takové množství, které pro rizikové skupiny, například těhotné ženy, není vhodné.
Také steaky z tuňáka pocházejí z větších ryb a obsahují více rtuti. Konzervovaný tuňák je ale obvykle vyráběn z menších druhů tuňáka, a proto rtuti obsahuje méně. Protože z etikety konzervy nelze poznat, zda tomu je skutečně tak, odborníci doporučují jíst maximálně jednu malou konzervu týdně, to je zhruba 170 gramů masa.
Zvýšený obsah rtuti mohou mít i bílý tuňák či makrela, proto by se také měli jíst maximálně jednou týdně.

Informace o kontaminaci ryb z českých vod je možné získat od místních orgánů Státní veterinární správy nebo na České inspekci životního prostředí.

Zdroj: Internet: Novinky.cz – autor: Václav Pergl, Právo, Foto: Internet

Téma: Důchodci, senioři, penzisté a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: