Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Sedm jídel na obranu těla proti chřipce
Pomáhá i echinacea čili třapatka nachová v kapkách. A odolat nákaze mohou pomoci i některé potraviny. Doktorka Lynn Griegerová doporučuje proti chřipce a nachlazení konzumovat pravidelně zejména následující sedmero.
1. Slepičí polévka
Na tento přírodní penicilin věřily už naše prababičky. Léčivé vlastnosti slepičí polévky nejsou ale jen pověrou. Pomůže odblokovat zacpaný nos a krk, je mírná na žaludek, ale přesto dodá spoustu energie. Její léčivé vlastnosti jen zesílí přidáním zeleniny, a to včetně cibule a česneku.
2. Ostrá kořeněná jídla
Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla bohatěji než obvykle a výsledek se brzy ukáže. Jen je nutné dodat, že pokud už chřipku máte a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíš pozor.
3. Česnek
Za typickou chuť česneku může látka aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. A česnečku či toast s česnekem zvládne připravit opravdu každý.
4. Čaj
Je třeba mít pořád dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít vodu nebo nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje. Zvlášť dobře se v boji proti chřipce či nachlazení osvědčuje čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citrónem vám rozhodně neublíží.
5. Citrusové plody
Jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Nejlépe je začít hned ráno a dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit třeba mandarinkou. Zvýšený příjem vitamínu C je zvlášť důležitý pro kuřáky, protože kouření jednak oslabuje imunitu, jednak i zvyšuje potřebu tohoto vitamínu.
6. Zdroje vitamínu C
Citrusové plody nejsou jediným přírodním zdrojem vitamínu C. Tento základní „protichřipkový“ vitamín se nachází i v bramborách, zelené paprice, jahodách, kiwi či ananasu.
7. Zázvor
Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle, nebo třeba kandovaný. Starý recept velí z něj při nachlazení připravit čaj. Je to jednoduché. Do šálku dejte 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechejte odstát 5 až 10 minut a podle chuti přislaďte medem.
Co naopak chřipce nahrává:
Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, vynechaná jídla a velké množství kofeinu. To vše oslabuje organismus a zvyšuje riziko, že se člověk nakazí. Imunitní systém udržují v dobré kondici celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a proteiny s nízkým obsahem tuku. Do správné výzbroje v boji proti chřipce a nachlazení tedy patří nejen výše zmiňovaná jídla, ale i celkově rozumné stravovací návyky.
Zdroj: Internet: Novinky.cz, Foto: Internet
Téma: Důchodce, senior, penzista a zdraví
Vaše komentáře
Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)13.03.2008 13:08 Maura ()
http://www.povidky.pise.cz