Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Záškodník v cévách seniorů

Publikováno: 22.02.07
Počet zobrazení: 1836

Vysoký krevní tlak je nejčastějším kardiovaskulárním onemocněním vůbec. Více než polovina lidí s vysokým tlakem však vůbec netuší, že jsou nemocní, a že jim tedy v budoucnu hrozí vážné zdravotní komplikace.

Vkrádá se nenápadně do našeho těla a páchá zde nenapravitelné škody. Když zjistíme, že máme vysoký krevní tlak, jsme často překvapeni, protože jsme často netrpěli žádnými obtížemi. O to více se pak cítíme zaskočeni hrůzným verdiktem o doživotním užívání léků. Přitom stačilo nezanedbat pravidelné měření a zachytit nemoc nebo její příčinu včas.

Přibývá nemocných?
„Zvýšený krevní tlak nemá typické příznaky a často nemá příznaky vůbec žádné. Proto je tak důležité měřit tlak při jakékoli návštěvě lékaře, pokud k ní dojde. Zejména po delší době,“ vysvětluje primář 3. interní kliniky VFN v Praze MUDr. Petr Sucharda. Podle něj však nemocných nepřibývá takovým tempem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Spíše se díky větší pozornosti zvyšuje počet lidí, kteří o své nemoci vědí. Jedním dechem ale zkušený lékař upozorňuje: „Zdaleka ne všichni lidé s vysokým tlakem se léčí a část není léčena dostatečně důsledně.“ A to i navzdory mnohem lepší diagnostice, díky které lékaři dokáží odhalit a léčit už prvotní příčiny nemoci.

Dva druhy tlaku
Pomocí rtuťových nebo digitálních tonometrů zjišťujeme dvě hodnoty krevního tlaku, obvykle v pažní tepně. Nejvyšší, systolický tlak je výsledkem srdečního stahu. Pak tlak klesá a jeho nejnižší hodnota hodně závisí na tom, jak snadno krev odtéká menšími tepnami do tkání. Tento tlak má odborný název diastolický.
Už méně se ví o takzvaném pulzním tlaku, který je vlastně rozdílem mezi dvěma zmíněnými. Proč je důležitý? V mnoha případech totiž právě jeho hodnota upozorňuje na zvýšené riziko cévních onemocnění. U dospělého člověka se podle Světové zdravotnické organizace považuje za zvýšený krevní tlak takový, který opakovaně dosahuje hodnot vyšších než u 140/90 mm rtuťového sloupce tlakoměru. Jde o měření kvůli objektivitě provedené v různých dnech přibližně ve stejnou dobu. Pro další průběh onemocnění je pak důležitější především diastolická, neboli spodní hodnota krevního tlaku. Podle hodnoty diastolického tlaku se rozlišuje několik stupňů hypertenze, avšak dobrý lékař bere ještě v úvahu další faktory, například věk, kondici nebo celkový zdravotní stav.

Kdo je viníkem
Pokud se nepodaří stanovit důvod vzniku vysokého krevního tlaku, hovoří se o takzvané primární hypertenzi. Obecně jsou faktory, které vedou k přechodnému nebo i trvale zvýšenému tlaku, velice dobře známé. Mluví se zejména o nadváze, stravě s vysokým obsahem kuchyňské soli a tuků, alkoholu, kouření, stresu nebo o důsledcích nezdravého životního stylu. Předpokládá se také, že se dispozice k této nemoci dědí.
MUDr. Petr Sucharda je přesvědčen, že o určité míře dědičnost svědčí zejména častý výskyt hypertenze v některých rodinách. Což ale neznamená, že touto nemocí musí zákonitě onemocnět všichni členové rodiny. Navíc je hypertenze součástí takzvaného metabolického syndromu. Jde vlastně o nepříznivý souběh zvýšeného krevního tlaku, cukrovky 2. typu a poruch krevních tuků u osob s obezitou či nadváhou. V těchto případech se dědičnost odhaduje až na 60 procent.

Trvalé léčení
Právě proto, že hypertenze nebolí, ji mnoho lidí silně podceňuje. Přitom jde o onemocnění, které vážně ohrožuje život! Poškozuje cévy i srdce a může vyústit v infarkt nebo mozkovou mrtvici. Mnoho lidí navštíví odborníka, až když je nemoc pokročilá. Lékaři v této souvislosti upozorňují zejména na fakt, že vysoký krevní tlak je nemocí velice dobře léčitelnou, i když ne zcela vyléčitelnou. Léčení je však dobré začít včas, než nemoc trvale poškodí cévní systém.
„Vyléčit umíme jen případy zvýšení krevního tlaku při onemocnění ledvin, ledvinových tepen nebo nadledvin. V naprosté většině případů jde o léčbu symptomatickou, kdy odstraňujeme projevy, a tím i rizika nemoci. Jakmile se léčba přeruší či ukončí, tlak ihned znovu stoupá. Léčení proto musí být trvalé,“ říká primář Sucharda. Stejně jako on i řada dalších lékařů má s hypertoniky, jak se nemocní s vysokým tlakem nazývají, hodně zkušeností. Často bojují s jejich neukázněností. Nejde jenom o občasné porušování doporučené diety nebo pravidel životosprávy. Řada pacientů je schopna vysadit léky, když je jim dobře, a když se jim přitíží, zase je začínají užívat. Nejenže jako by začínali léčbu pokaždé od začátku, ale své cévy vystavují zvýšenému riziku. Samozřejmě svérázným léčením se nikdo z nich svému lékaři nepochlubí, ale vězte, že to pozná.

Proč je nebezpečný
Pokud zůstává nemoc neodhalena anebo neléčena celá léta, stoupá adekvátně riziko poškození mozku, srdce a krevního oběhu. Naděje na zlepšení výrazně klesají zejména v případech, kdy je vysoký krevní tlak kombinován s dalšími rizikovými faktory. Například s vysokou hladinou cholesterolu, kouřením nebo nadváhou.
Vysoký krevní tlak však můžeme, zejména pokud je jenom mírně zvýšen, výrazně ovlivnit lepší životosprávou a změnou životních návyků. Bohužel se většinou jedná o nepopulární opatření, zejména potřebu zhubnout, nekouřit nebo omezit solení. Všechna doporučení vám sdělí lékař podobně, jako když vám naordinuje léky. Nutnost změny stravování a životního stylu jsou většinou stejně důležité. Pokud máte potíže s některými pravidly, osvědčuje se nejvíce podpora a sounáležitost rodiny. Je těžké sedět nad talířem zeleninového salátu, když se váš protějšek u stolu krmí vším, co hrdlo ráčí!

Tlouštíci, pozor!
Je prokázáno, že u lidí, kteří mají nadváhu, se vysoký krevní tlak objevuje častěji než u běžné populace. „Jsou známy nejméně dva mechanismy vzniku hypertenze u lidí s obezitou. Jednak zvýšená koncentrace inzulinu v krvi působí v ledvinách zvýšené zadržování sodíku v těle a jednak nadměrná aktivita sympatického nervového systému podporuje zúžení cév,“ vysvětluje MUDr. Petr Sucharda. V mnoha případech však funguje i opačný efekt. Omezení nadváhy, někdy stačí shodit jen několik kilogramů, vede ke snížení krevního tlaku. Zejména pokud je hubnutí spojeno i s dalšími opatřeními, jako jsou například omezení spotřeby alkoholu a soli nebo zvýšení pohybové aktivity. Vědci mimochodem zjistili, že redukce váhy při hypertenzi pomáhá více mužům než ženám.

Zdroj: Internet: měsíčník Zdraví – autor: Daniela Pirnerová , odborná konzultace MUDr. Petr Sucharda, CSc., Foto: Internet

Téma: Důchodce, senior, penzista a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: