Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Břišní tanec

Publikováno: 8.03.07
Počet zobrazení: 2609

Nejenže břišní tanec má hned několik zdraví prospěšných účinků, odehrává se také hodně ve sféře duševní. Tanec je o odpočinku, uvolnění a relaxaci a nelze opominout blahodárný vliv na tvarování postavy a správné držení těla.

Orientální břišní tanec je jednou z nejstarších výrazových a tanečních forem. Jeho přesný původ není dodnes zcela přesně znám. Některé prameny datují jeho vznik už v předbiblických dobách, jiné zdroje hovoří o primitivních národech střední Afriky, kde měl být praktikován ženami a dívkami při rituálech a svátcích plodnosti, odtud zřejmě pochází i jeho přívlastek „tanec rodiček“. V každém případě je orientální břišní tanec výbornou kombinací nejrůznějších tanečních stylů a prvků: tureckého, egyptského, perského, indického a španělského tance, stejně tak stylů afro-brazilských a afro-kubánských tanců, jako například samby nebo rumby. Originalita, krása, ladnost, ženskost – to jsou atributy tohoto tance.

Jak se to naučit
K dokonalému zvládnutí jakékoli lidské činnosti je potřebná píle, trpělivost, a především praxe. Dnes již v každém větším městě probíhají kurzy břišního tance, zjistěte však co nejvíce o své lektorce, kde se tanec učila, jestli má potřebná osvědčení, jak dlouho tančí apod. Dokonalé zvládnutí a provedení figury je důležité nejen pro to, abyste „neubližovaly“ její kráse, ale především svému zdraví. Odcházíte-li z hodiny s bolestmi zad, není to kvůli tanci samotnému, ale kvůli špatnému postoji. Břišní tanec má naopak velice blahodárné zdravotní účinky – fyzické i duševní.

Hudba
To, bez čeho se však rozhodně při orientálním tanci neobejdete, je hudba. Pro úplné začátečníky je vhodná výrazně rytmická – pro rázné a svůdné prvky typu tzv. shimmi, ale také velmi pomalá hudba – pro kroužky a „ladné“ pohyby. Ačkoli moderní břišní tanečnice využívají hudbu se spoustou západních vlivů, rytmické prvky hudby Blízkého východu vytvořily hudební formu, která je značně odlišná od toho, co se vyvíjelo na západě. Východní hudba je založena převážně na rytmu, který vede melodii a jenž se vyvíjí do různých vzorů.
Tanečnice často užívají nějaký typ rytmického nástroje, buď aby pomohly hudebníkům, nebo aby se samy doprovázely při tanci. Atmosféru doladí cinkání penízků, kterými jsou pošity speciální kostýmy a šátky, které břišní tanečnice používají. Zpočátku se toho správného nosiče nemusíte bát. Zaměřte se spíše na to, zda se vám hudba líbí a není vám nepříjemná. Když se začnete při prvních tónech bezděky vlnit, vybrala jste si správně.

Jak může tanec pomoci?
Nejenže břišní tanec má hned několik zdraví prospěšných účinků, odehrává se také hodně ve sféře duševní – necháte se zajmout a okouzlit orientální hubou, která se točí jakoby v kruzích, i když nemáte zrovna míry modelky, můžete tancem okouzlit a být krásná – nejen pro sebe, ale i pro svého partnera, ozdobíte se závoji, šperky a penízky jako tenkrát, když jste si s kamarádkami hrála na princezny, ale hlavně přináší to pravé ženství Tanec je také o odpočinku, uvolnění a relaxaci. V neposlední řadě nelze také opominout blahodárný vliv na tvarování postavy a správné držení těla.

Výhody tance oproti jiným sportům
Tanec v sobě skrývá většinu pozitivních efektů jako kterýkoli jiný sport, eliminuje však některé nevýhody klasického sportování. Při tanci dochází k prokrvování tkání a cév, udržování či zlepšování fyzické kondice, nedochází však k nadměrnému zatěžování jednotlivých partií těla. Tanec ve svém klasickém provedení v sobě zahrnuje mírné, přirozené pohyby, při kterých si neničíte klouby.
Při tančení dochází ke spojení pro tělo velmi prospěšných činností: protahování ztuhlých a netrénovaných svalů a jednotlivých částí těla, jejich posilování a zároveň uvolňování. Tanec klade rovněž důraz na správné držení těla, které si zpočátku musíte sama hlídat, ale později zjistíte, že stojíte rovně nejen během lekcí, ale i v běžném životě. Důležitou součástí tance je také správné dýchání. Naučit se mu není sice zcela snadné, ale při dostatečné píli se to jistě povede i vám.

Štíhlá linie
Nesporný vliv orientálního tance spočívá také v jeho vlivu na postavu. Za hodinu tancování spálíte asi 250 – 300 kcal, a to velmi příjemnou a nenucenou formou. Pro srovnání: rychlou chůzí spálíte 300 kcal, jízdou na kole 300 – 400kcal. Pro udržení štíhlé linie je samozřejmě nezbytná úprava životního stylu včetně změny jídelníčku. Proto neočekávejte, že díky tanci zhubnete během jednoho kurzu 10 kg. Zcela jistě vám však tancování pomůže při formování postavy.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví.cz – autor: Milena KOUBKOVÁ, Foto: Internet

Téma: Důchodce, senior, penzista a volný čas

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

20.08.2018 09:47  Dasenka

Dobrý den, pořádá někdo pobytový kurz břišního tance pro seniorky? Zdraví Dáša

Zanechte komentář: