Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Brněnský vynález Senior akademii chtějí i jinde

Publikováno: 7.03.07
Počet zobrazení: 1959

Hned několik projektů určených speciálně pro seniory připravila brněnská městská policie. Kurz akademie naučil téměř devadesátku absolventů nejen obecné zásady, jak se zachovat, aby nedošlo k újmě na zdraví a majetku. Rovněž se dozvěděli zajímavé fígle.

Jak může důchodce zmást a odradit zloděje? ˝Třeba tak, že si vdova na vizitku bytu napíše ‘Manželé Opičkovi’. Nebo před dveře postaví pánské boty,˝ popisuje Luboš Fiala, autor projektu Senior akademie.

Kurz naučil téměř devadesátku absolventů nejen obecné zásady, jak se zachovat, aby nedošlo k újmě na zdraví a majetku. Rovněž se dozvěděli zajímavé fígle. Brněnští městští policisté, psychologové, kriminalisté či pracovníci neziskových organizací jim od loňského září vštěpovali, jak se vypořádat s potížemi i jak se jim úplně vyhnout.
Posluchači teď vědí, jak na sebe zloděje neupozornit nebo kde nemluvit o penězích. Znají i jednoduchá elektronická zabezpečení bytu. Dozvěděli se, jak jednají pachatelé, policisté je školili i v dopravní výchově. Učili je odolat sektám a spolkům či rozpoznat příznaky drogové závislosti.
Podobný kurz, jenž má pokračovat i letos, je prvním v republice. Na ministerstvu už ale uvažují o jeho rozšíření i jinde. ˝Jsme rádi, že kolegové v Brně mají tak skvělé nápady, doufám, že vypracují podrobnou metodologii a Senior akademie se rozšíří,˝ uvedla ředitelka odboru prevence kriminality na ministerstvu vnitra Jitka Gjuričová.

Policisté rozdávají alarm i řetízek zdarma

Hned několik projektů určených speciálně pro seniory připravila brněnská městská policie. ˝Snažíme se posílit hlavně prevenci a nepříjemnostem tak předcházet,˝ vysvětlila mluvčí Denisa Kapitančiková. Bezpečnostní řetízek zabraňující otevření dveří nabízí policie zdarma každému seniorovi, který ji o to požádá. V projektu Řetízek jej strážníci každému i nainstalují a důchodce seznámí také se zásadami bezpečného styku s cizími lidmi. Důchodcům rozdávají i klíčenky a nálepky.

Centrum tísňového signálu
Strážníci do něj zapojují osaměle žijící lidi, nejčastěji chronicky nemocné či nepohyblivé. Ti dostanou alarm. Když se dostanou do potíží nebo se zraní, zmáčknou ho a domů k nim vyrazí technik i záchranáři.

Tísňová linka pro neslyšící
Díky ní se pomoci domohou i sluchově postižení senioři. A to na základě faxu zaslaného na číslo 156.

Telefonní senior linka
Městská policie nyní pracuje na znovuspuštění projektu.

Zóna vzájemné pomoci
Projekt posilující informovanost v jednotlivých oblastech města. Strážníci-územáři, kteří zónu kontrolují, varují místní důchodce před konkrétním nebezpečím.

˝Musíme se bránit sami,˝ říká nejstarší účastnice policejního kurzu.

Pětaosmdesátiletá Olga Mifková z Brna chodí s hůlkou, i když ji nepotřebuje. Pro jistotu. Jako zbraň na obranu se může hodit vždycky. Sama už na pár šibalů dokonce vyzrála. Přesto si řekla, že Senior akademie pořádaná brněnskou městskou policií se jí může hodit. Energická důchodkyně si včera s dalšími 87 kolegy převzala certifikát pro absolventy kurzu. Jako nejstarší z nich.
˝Štvalo mě hlavně to, jak jsme my důchodci hloupí a necháme se okrádat,˝ vysvětluje jednu z pohnutek, proč se na akademii přihlásila. ˝Říkala jsem si: ‚Holka, každé pondělí přijdeš na čtyři hodiny, něco se aspoň dozvíš.‘ Beztak jsem v důchodě a nemám co dělat,˝ popisuje elegantní dáma.
A že absolvování osmdesáti hodin přednášek pro ni nebylo jen zpestřením nudného odpoledne, to energicky dodává hned několikrát během rozhovoru. ˝Samotnou mě překvapilo, čeho všeho jsou lidi schopní. Když jste sama a jste slušný člověk, ani v duchu vás nenapadne, co si můžou podvodníci vymyslet,˝ říká.

Na akademii se dozvěděla řadu věcí, třeba jak si zabezpečit dveře. Zaujala ji i sebeobrana. Vlastní zkušenost s okradením či přepadením naštěstí nemá. Několik setkání s podvodníčky či zlodějíčky už sice zažila, ale vzpomíná na ně s úsměvem, podobné situace totiž řeší vždy velmi originálně.

Asi před rokem se na ni na ulici obrátily dvě ženy. Říkaly, že potřebují půjčit peníze na opravu auta. ˝Já jim na to řekla, že to není žádný problém. Tak šly se mnou. Myslely si asi, že jsem hloupá baba, zavedla jsem je ale do spořitelny s tím, že tam jim peníze půjčí. A měla jsem pokoj,˝ popisuje jednu z příhod.

Kabelku nosí v igelitce a v peněžence jen drobné
Několik vlastních tak trochu preventivních opatření si ostatně sama naordinovala už před absolvováním Senior akademie. V peněžence nosí jen několik drobných, které v případě potřeby ukáže, když od ní někdo láká hotovost.
Klíče i peněženku nosí mimo kabelku. A kabelku v obraně před kapesními zloději zase přenáší zásadně v igelitové tašce.
˝Když jdu v sama na hřbitov, nebojím se. Zloději už mě znají, říkají mi igelitková baba a nechávají mě na pokoji. Sami na sebe řvou: ‚Tu babu nechte, ta má jen igelitku, ta stejně nic nemá,‘˝ směje se Olga Mifková, rodačka z Ostravy, která se před padesáti lety do Brna přivdala. Podobné finty ostatně radí i kamarádkám. ˝Hrozně si vážím toho, že pro nás policie něco podobného přichystala. Teď po absolvování kurzu říkám: Do boje! Musíme se bránit sami, nic jiného nezbývá,˝ hřímá Olga Mifková. ˝Teď hledám, kam se zase přihlásím,˝ prozrazuje důchodkyně.

Zdroj: MFDNES on-line

Téma: Důchodce, senior, penzista a vzdělávání

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: