Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak se vzdělávat na Internetu

Publikováno: 9.03.07
Počet zobrazení: 3190

V dnešní době, kdy hybnou silou obchodu jsou informace, se trvalé vzdělávání lidí stalo nezbytností. Semináře, školení či samostudium jsou běžnou součástí života. Přinášíme Vám informace o e-learningovém vzdělávání s praktickou ukázkou.

Klasické formy vzdělávání mohou narážet na řadu limitů. Problémem je zejména obrovská časová vytíženost většiny zaměstnanců, takže lze jen obtížně skloubit potřebu vzdělávání a plnění pracovních úkolů. Východiskem z krize mohou být interaktivní multimediální kurzy, pro něž se vžilo globální označení e-learning, elektronické vzdělávání.

Vzdělávání elektronicky
E-learning znamená výuku s využitím možností, které nabízí moderní výpočetní technika. Nabízí efektivní vzdělávání pro kohokoliv, kdykoliv a kdekoliv, navíc při nízkých nákladech. Efektivitu výuky navíc posiluje fakt, že se informace ke studentovi dostávají prostřednictvím více kanálů – elektronické kurzy využívají nejen texty, ale i obrázky, grafy a zvukové a obrazové záznamy. Na rozdíl od běžných forem, kdy jsou informace archivovány v databázích a prezentovány jako „suchá“ data, klade e-learning důraz zejména na formu jejich předání a uvedení do souvislostí tak, aby je student uměl lépe využít v praxi.

Jednotlivé formy e-learningových kurzů nabízejí různý přístup k prezentaci informací – od prosté lineární prezentace, přes interaktivní výklad až po komplexní simulace reálných procesů a situací. Program zároveň studentům zajišťuje i zpětnou vazbu ve formě testovacích otázek, voleb z několika možností řešení či vlastních návrhů řešení.
Prostřednictvím moderních komunikačních kanálů, jako je e-mail, ICQ, NetMeeting, chat či videokonference, mohou navíc studenti kdykoli konzultovat své dotazy k látce s odbornými garanty dané problematiky, aniž by se museli nacházet v témže čase na témže místě. Lze tak snadno při podstatně nižších nákladech nahradit přítomnost lektora na ˝živých” prezenčních kurzech.

Výhody pro firmy i vzdělávané zaměstnance
E-learning nalézá své uplatnění zejména v situacích, kdy organizace potřebuje vyškolit nebo přeškolit v krátkém čase velký počet pracovníků. Taková situace nastává zejména tehdy, když firma přechází na nové informační systémy nebo zavádí nové vnitrofiremní postupy a předpisy. Výhody e-learningu ocení i organizace, které operují na rozsáhlém území nebo mají mnoho místně odloučených pracovišť, což komplikuje předávání informací z centra na periferii.
Elektronické vzdělávání ocení i firmy, které se potýkají s vysokou fluktuací personálu, popřípadě potřebují snižovat náklady spojené se vzděláváním zaměstnanců (cestovné, ubytování, diety apod.) z jiných důvodů.
Studující ocení zejména časovou a prostorovou flexibilitu, možnost volby individuálního studijního tempa, otevřený přístup ke zdrojům vzdělávání a možnost mezioborového vzdělávání.
Firmy ocení hlavně to, že v důsledku zavedení e-learningu dochází ke snížení počtu hodin strávených s živým lektorem a tím i k úspoře fixních nákladů. Kontakt s lektorem probíhá nepřímo formou elektronické pošty, konferencí, chatu atd. Teprve v závěrečné fázi kurzu může proběhnout diskuze „face to face“ (tváří v tvář), jejímž účelem může být jak zpětná vazba ke kurzu, tak ověření znalostí studenta.

Systém e-learningu také poskytuje firmám možnost lépe sledovat a hodnotit průběh a výsledky vzdělávání. Celý vzdělávací proces lze velice snadno individualizovat podle potřeb jednotlivých studujících. Obsah výukových programů je možno průběžně (a s nízkými náklady) aktualizovat.

E-learning není všelék
Ani e-learning se občas nehodí pro všechny typy vzdělávání. Některé znalosti nelze studujícím předat pouze pomocí technologií a z tohoto důvodu je někdy nutné zachovat v procesu vzdělávání lidský faktor. Jedná se zejména o školení, která vyžadují praktický přístup k aplikaci znalostí – pravděpodobně těžko se naučíme pomocí e-learningového kurzu plavat nebo řídit automobil.
Avšak i v kurzech, které nemohou být prezentovány pouze pomocí technologií, lze nalézt uplatnění e-learningu. Studující si mohou ještě před vlastním prezenčním studiem pomocí e-Learningového kurzu nastudovat teorii a během školení s lektorem se věnovat pouze praktické části.
Pouze prezenční forma kurzů by měla být zachována například u úvodních a začátečnických školení, která zaměstnanec absolvuje při nástupu do zaměstnání. Zde je prezenční forma důležitá z psychologického hlediska – pro vytvoření příznivé vazby mezi společností a pracovníkem.
Pouze elektronická forma kurzů může být s úspěchem použita pro další samostudium, rozšiřování znalostí pracovníka a jeho informační podpoře v průběhu jeho každodenní práce.

Chcete-li se sami podívat, co to vlastně e-learningové vzdělávání znamená, připravili jsme pro Vás pár ukázek:

  • Velmi pěkný portál věnovaný e-learningovému vzdělávání studentů vznikl jako projekt za podpory MŠMT, Fondu rozvoje vysokých škol a Grantové agentury České republiky. Najdete jej stránce: e-learning.tul.cz a ačkoli je ještě neúplně zaplněn ve všech sekcích, zejména v sekci Matematika a Fyzika si můžete vyzkoušet, jak by Vás bavilo vstřebávat nové informace a následně si v testovacím modulu vybrat otázky k přezkoušení.
  • Existují také e-learningové programy na jazyky. Člověk sám si musí říct, zda-li je pro něj takové učení k užitku a zda-li si raději podle stupně svých znalostí nezajistí kurz s fyzicky přítomným lektorem. Některé ukázky najdete na webu firmy Langmaster. V produktech si můžete vybrat daný jazyk. Vyzkoušení vyžaduje instalaci, jede pouze pod internetovým prohlížečem Explorer a nezkoušeli jsme jej.
  • Na internetu určitě najdete mnoho dalších, v ČR se ale e-learningové vzdělávání rozjíždí zatím pomalu.

Zdroj: Internet: Unicorn – článek, Foto: Internet

Téma: Důchodce, senior, penzista a rozvoj osobnosti

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

05.04.2007 07:54  Vladimír Mikuša (info@topcz.net)

Dobrý den, trošku jsem surfoval a náhodou narazil na Vaše stránky. Zaujala mne Vaše činnost v oblasti vzdělávání seniorů, zejména tzv. e-learning. Protože se trochu věnuji podnikání na Internetu, dal jsem dohromady trochu mých zkušeností a vytvořil e-knižečku - Profit online - Marketing podnikání na Internetu. Standardně ji prodávám za pár korun, Vám pro potřeby výuky seniorů ji samozřejmě věnuji zdarma. Klikněte prosím na URL vložené do Vašeho políčka a pokud budete mít zájem o tuto e-knihu, zašlete mě email na info@topcz.net. Trochu podrobnosti o mne se můžete dozvědět na http://www.topcz.net/abus.html Mnoho úspěchů ve Vaši práci přeje Vladimír Mikuša
http://sms-praha.cz/ebook/eb_01.html

Zanechte komentář: