Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mužský problém

Publikováno: 8.03.07
Počet zobrazení: 3577

Představa, že se musí svléknout a podrobit se vyšetření intimních částí těla, je pro mnohé muže natolik traumatizující, že návštěvu urologa odkládají až do poslední chvíle. Často za to platí daň v podobě vážných onemocnění prostaty.

Onemocnění prostaty jsou u mužů stejně častá a stejně nepříjemná jako u žen záněty močových cest nebo vaječníků. Pokud nejsou včas a správně léčena, mohou být příčinou neplodnosti nebo sexuální dysfunkce. Avšak nemocná prostata není jenom zdravotním problémem. V řadě případů představuje i snížení kvality života, a je tedy i problémem psychologickým. Vždyť který muž se dokáže bez rozpaků a začervenání na ulici zeptat: Slečno, nevíte, kde je tady nejbližší WC?

Jak to říct?
Karel nedávno oslavil pětapadesáté narozeniny. Cítil se mladý a plný energie. Každé ráno, bez ohledu na počasí jezdil do práce na kole. Jednou týdně hrál s přáteli tenis a v zimě nikdy nevynechal lyže. Před rokem se u něj objevily potíže s močením. Zpočátku mu jenom dlouho trvalo, než se vymočil, ale pak se přidala i bolest a časté nutkání k močení. ˝Samozřejmě, že jsem se začal bát, ale ani to mne nedonutilo k tomu, abych si s někým promluvil. Hrozně jsem se styděl. Došlo to až tak daleko, že jsem se někdy bál vyjít z domu, abych se nedostal do nepříjemné situace.˝ Jednou, když byl s kamarády v hospodě, se mu naštěstí jazyk rozvázal: ˝Dva z mých kamarádů se začali smát, okamžitě pochopili, o co jde. Měli prý před časem podobné obtíže. Hned začali vytahovat adresáře a diktovat čísla na své urology. Do týdne jsem byl u jednoho z nich objednán,˝ říká Karel. Lékař mu diagnostikoval zvětšenou prostatu a začal jej léčit. ˝Přesto mi nejvíce pomohl fakt, že v tom nejsem sám a že jsem se konečně odhodlal o tom s někým mluvit. Zbavil jsem se strachu z toho, že mám rakovinu, a postupně jsem zjistil, že s mou diagnózou se dá v pohodě žít. Jenom musím některé věci pečlivěji plánovat. Mnohem více než kdy předtím ocením čisté a slušné záchodky,˝ směje se sympatický pětapadesátník.

Kámen úrazu
Prostata je součástí pohlavních orgánů silnější poloviny lidstva. U dospělého muže váží asi dvacet gramů a tvoří ji řada typických žlázek. Jejich úlohou je nejenom tvorba látek potřebných k výživě spermií, ale i látek podporujících erekci. Prostata také tlačí shora na močový měchýř a těsně objímá močové trubice. Díky tomuto umístění mohou stěny prostaty přímo ovlivňovat i močení. S postupem věku prostata narůstá a může být zdrojem potíží. Právě nezhoubné zvětšení prostaty je nejčastějším problémem mužů nad šedesát let. I když nějaké potíže s prostatou má téměř každý šedesátník, k lékaři přichází jenom asi polovina z nich. Zdá se, že pro muže je velice těžké najít odvahu a k lékaři nebo přímo k urologovi zajít. Kromě ostychu jim v tom brání také vžitá pověra, že poruchy močení patří ke stárnutí. Specialisté však v každém případě mužům radí překousnout některá vyšetření, možná trochu nepříjemná, a začít se léčit. Zdůrazňují, že léčení zvětšené prostaty je většinou bezbolestné a navíc jenom malé procento pacientů potřebuje operaci.

Nemoc myslivců
Další z častých onemocnění prostaty jsou akutní nebo chronické záněty. Podle odborníků jde o vůbec nejčastější urologickou diagnózou mužů mladších než padesát let. V průběhu života postihne více než polovinu všech mužů. Zánět může být bakteriálního, ale častěji nebakteriálního původu a někdy nelze jeho příčinu vůbec zjistit. Akutní záněty se vyznačují zvýšenou teplotou, častým močením, bolestmi v pánevní oblasti, v podbřišku, v dolní části zad, bolestí při ejakulaci a při močení. Při výskytu příznaků onemocnění je potřeba vyhledat lékaře. Akutní zánět prostaty může rozpoznat podle příznaků i praktický lékař, ale jen urolog může tuto diagnózu ověřit ultrazvukem a vyšetřením prostaty. Prostatitidy, jak se záněty prostaty jmenují, se léčí hlavně antibiotiky. Jsou-li dobře zvolena, vymizí obtíže už po týdnu nebo deseti dnech. Po léčení je třeba dodržovat přísnější dietní a tepelný režim. Odborníci v této souvislosti doporučují mužům, aby léčení zánětů v žádném případě nepodceňovali. Pokud si budou hrát na hrdiny a onemocnění přechodí, může akutní zánět přejít do chronického onemocnění a to znamená dlouhodobé a nepříjemné potíže. Jednou z nich je bolest v pánvi blízko konečníku nebo i při ejakulaci. Důsledkem chronického zánětu může být také předčasná ejakulace nebo jiná sexuální porucha. A to nemluvíme o dyskomfortu způsobeném potížemi s močením. Kvalita života nemocných s chronickou prostatitidou je, s ohledem na množství nepříjemných potíží a omezení, právem srovnávána s mnohem vážnějšími nemocemi, jako jsou například infarkt nebo angina pectoris.

Nemám rakovinu?
V poslední době se hodně mluví o častějším výskytu nádorových onemocnění prostaty. Jde o druhou nejčastější zhoubnou formu nemoci mužské části populace u nás. Zhoubné nádory vycházejí většinou z okrajové oblasti prostaty, a proto ze začátku nedělají žádné problémy. Příznaky jsou velice podobné ostatním onemocněním prostaty. Což je jedním z důležitých argumentů, proč by se návštěvě urologa muži v žádném případě neměli vyhýbat. V případě této nejvážnější prostatické nemoci totiž rozhoduje zejména čas. Pokud je nemoc odhalena včas, je velká naděje na úplné vyléčení. Bohužel si urologové oprávněně stěžují, že k nim mnoho pacientů přichází pozdě, kdy už jim nedokáží pomoci chirurgickým zákrokem nebo radioterapií. Tedy ve stadiu, kdy už odstranění nádoru není možné. Ale i v takovém případě mají farmakologické možnosti, jak nemoc zastavit a zabránit jejímu rozvoji. Jde zejména o hormonální léčbu. Jde o to, že většina nádorů prostaty je závislá na přítomnosti mužského pohlavního orgánu testosteronu. Odstraní-li lékař tkáň varlete nebo ji ovlivní podáváním léků, odstraní tím hlavního producenta testosteronu a tím zásadně zbrzdí i nemoc.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví.cz – autor: Ivana DULKOVÁ, Foto: Internet

Téma: Důchodce, senior, penzista a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: