Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na místo v domově čekají tisíce seniorů

Publikováno: 27.03.07
Počet zobrazení: 5261

Více než sedmnáct set seniorů přibylo v karlovarském kraji za poslední dva roky. Trend ˝stárnutí kraje˝ se projevuje již několik let. Počet zařízení pro seniory se však v dohledné době nerozšíří. V plánu to nemají ani města a obce, ani kraj.

˝Tuto problematiku řešíme průběžně. Stěžejní pro další rozhodování bude komunitní plán kraje, který vychází z potřeb obcí. Jestli je zařízení pro seniory dost, ale dost dobře říct nelze. Uvidíme, jak se bude situace v této oblasti vyvíjet a vyhodnotíme, zda je nebo není stávající počet lůžek dostatečný,˝ uvedla radní Karlovarského kraje Ellen Volavková.

Změny přinesl nový zákon

Podle jejích slov je třeba vycházet z nového zákona o sociálních službách, který začal platit od začátku letošního roku. Z něj je patrný postoj, že by senioři měli být co nejdéle ve svém přirozeném prostředí a využívat sociálních služeb, případně péče blízkých osob.
˝Domovy pro seniory by měly být pro lidi, kteří potřebují péči po čtyřiadvacet hodin. Dosavadní domovy a penziony nebyly vlastně sociální službou, ale jakýmsi nadstandardem. A my musíme poskytovat sociální péči potřebným,˝ připomněla Volavková.

Karlovarský kraj je v současné době zřizovatelem přibližně desítky zařízení pro seniory v kraji. S novým zákonem se změnilo i jejich označení. Žádné z těchto zařízení se již nenazývá domov důchodců či domov – penzion pro důchodce. Kraj evidoval ke konci loňského roku celkem 2007 žádostí o umístění v zařízeních pro seniory. Tyto žádosti byly kraji předány v roce 2003 ze zanikajících okresních úřadů. Letos v únoru kraj agendu předal svým organizacím a žadatelé o umístění se obracejí přímo na konkrétní domovy.
˝Pokud žadatel neví, jaké zařízení je pro něj nejvhodnější, je nejlépe, aby se v první řadě obrátit na obec, neboť všechny obce disponují katalogem poskytovatelů sociálních služeb, který vydal kraj,˝ informoval mluvčí kraje Jan Kopál.

Města mohla zařízení přebrat od kraje

Pořadníky na umístění do zařízení pro seniory nejsou podle vedoucí sociálního odboru karlovarského magistrátu Marie Voběrkové přesným vodítkem, které vypovídá o situaci a potřebě míst.
˝Řada lidí si žádá o umístění jaksi preventivně, předpokládají, že jednou budou takové zařízení potřebovat. Stává se nám, že se nám v domě s pečovatelskou službou uvolní místo, nabídneme jej lidem a nikdo o něj v tu chvíli nestojí,˝ uvedla Voběrková. ˝Je pravda, že jít do domova je pro lidi závažný krok a že jej odkládají na úplně poslední chvíli,˝ dodala. Rozšiřovat nynějších pět zařízení pro seniory Karlovy Vary zatím neplánují.

V záloze je však možná přístavba k Domu s pečovatelskou službou v Drahovicích (dříve Domov penzion pro důchodce). Projektová dokumentace je hotová, přístavbou by se dům rozšířil o dalších osmdesát lůžek.
Pořadník žadatelů o bydlení v tomto domově zatím o zhruba třetinu zeštíhlel. ˝V prosinci jsme zaslali všem 471 žadatelům z dosavadního pořadníku o umístění dotazníky, zda splňují podmínky pro umístění v transformovaném domově a mají-li zájem nadále figurovat v seznamu žadatelů,˝ uvedla náměstkyně karlovarské primátorky Jana Petříková (ČSSD), podle které 131 žadatelů svoji žádost zrušilo.
Podle nového zákona o sociálních službách lze totiž do Domů s pečovatelskou službou (DPS) umisťovat pouze žadatele, kteří potřebují sociální péči, a to všichni žadatelé z původního pořadníku pro zrušený Domov penzión pro důchodce nesplňovali.
˝Dalších 26 žadatelů z pořadníku mezitím zemřelo a 29 dopisů se vrátilo zpět na magistrát jako nedoručené,˝ doplnila Petříková, podle které tak v pořadníku zůstává 285 žadatelů.
˝Mnoho z nich v současné době nesplňuje podmínky pro umístění do DPS, ale žádají o ponechání v pořadníku, protože podmínky budou v blízké době splňovat. Většinou se jedná o majitele bytu, který hodlají převést na rodinné příslušníky nebo i prodat. Další skupinou jsou občané, kteří nesplňují podmínky proto, že jsou zatím soběstační a nepotřebují pečovatelskou službu, ale vzhledem k věku a zhoršujícímu se zdravotnímu stavu však předpokládají, že v blízké budoucnosti budou službu potřebovat a využívat, nechtějí tedy přijít o pořadí,˝ dodala náměstkyně s tím, že v období před transformací byly průměrné čekací doby na umístění v Domově penziónu pro důchodce pět až šest let.
˝Dosud nepřišla ke změnám jediná stížnost,˝ uzavřela Petříková.

S výstavbou dalších zařízení nepočítá ani Sokolov, kde město zřizuje dva pečovatelské domy. Jeden z nich přebralo před dvěma lety od kraje. ˝Požadavky obyvatel zatím jsme schopni uspokojovat docela dobře, měsíčně vyřizujeme tři až čtyři žádosti.˝ řekl místostarosta Zdeněk Berka. Důležitou okolností pro získání místa v pečovatelském domě je bydliště v Sokolově a blízkém okolí. Občas totiž přijde žádost například i z Plzně.

Cheb nemá žádné domovy pro seniory, jejich zřizovatelem zůstal kraj. Do konce roku 2004 mohly podle zákona obce tato zařízení od kraje převzít. Cheb možnosti nevyužil, protože by s jejich provozováním byly spjaty pro město příliš velké náklady.
˝Nemáme domovy pro seniory, máme ale domy pro seniory. To jsou klasické malometrážní bytové jednotky, kde zajišťujeme poskytování sociální péče. Řada lidí ale tuto možnost nemusí využít,˝ přiblížila vedoucí sociálního odboru Anna Doubková.
˝S ohledem na to, jak populace stárne, je podle mého názoru zařízení pro seniory málo,˝ sdělila Zuzana Blažková, ředitelka Domova se zvláštním režimem.
˝Domov poskytuje sociální služby obyvatelům – seniorům v důchodovém věku se sníženou soběstačností z důvodu chronického duševního onemocnění, dále osobám se stařeckou, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu těchto onemocnění.
Jejich situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby,˝ řekla Blažková.
Jak uvedla, do domova volají s dotazem na možnost umístění i lidé z jiných míst republiky. Do chvíle, než se nějaký problém, s nimiž tu naši klienti jsou, objeví v rodině, to zpravidla nikoho příliš nezajímá. Ale rodina je pak najednou postavena před úkol situaci řešit.
˝Přitom děti takových lidí jsou ve věku 40, 50 let. Potřebují pracovat, aby zajistili rodiny a najednou se mají starat o rodiče, který vyžaduje nepřetržitou péči. A nemají ho kam umístit. Proto tvrdím, že podle mne je těchto zařízení málo,˝ vysvětlila Blažková.

Ani Otrokovicím se nevyhnul celorepublikový trend stárnutí populace. Radnice proto s výraznou pomocí státu začala už loni v zimě stavět domov důchodců. Moderní budova, za více než 130 milionů korun, bude v místní části Bahňák dokončena příští rok na podzim. ˝Město zařízení takového typu moc potřebuje. Dnes evidujeme více než čtyři stovky přihlášek seniorů, kteří mají zájem o umístění v domově,˝ uvedl mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar.
Problém se stárnutím obyvatel cítí v Otrokovicích víc, než jinde. V době budování místní pneumatikárny, z níž je dnes společnost Barum Continental, se totiž do města přistěhovalo několik tisíc nových obyvatel v poměrně ˝úzkém věkovém pásmu˝. A ti jsou právě teď v důchodovém věku a potřebují péči.
Už teď je ale jasné, že se na všechny zájemce o umístění do domova nedostane. Kapacita zařízení je totiž stanovena na dvaaosmdesát lůžek. V budovaném domově pro seniory se počítá se šestapadesáti členy personálu. Jeho klienti budou mít k dispozici mimo jiné rehabilitaci či společenskou místnost s občerstvením. Bude zde také speciální oddělení pro nemocné Alzheimerovou chorobou. Se stavbou dělníci začali na konci loňského roku. Jestli vše půjde podle plánu, dokončit by ji měli v devátém měsíci 2008. V listopadu téhož roku pak má být moderní domov důchodců otevřen. ˝Pokud se nevyskytnou situace, které nedokážeme ovlivnit, podaří se nám schválené projekty uskutečnitt,˝ řekl otrokovický místostarosta Stanislav Mišák. Z městské pokladny jde letos na tuto akci třináct milionů korun. Ze státního rozpočtu osmapadesát milionů. ˝Architektonicky je domov důchodců navržen tak, aby vhodně zapadal do celkového rázu baťovské čtvrti. Jde o čtyřpodlažní objekt s rovnou střechou, půdorysného tvaru písmene L. Atrium domova bude upraveno tak, aby umožňovalo co nejpřirozenější propojení interiéru s exteriérem,˝ řekl vedoucí odboru územního plánování a investic otrokovické radnice František Žák.
Město Otrokovice je zřizovatelem příspěvkové organizace Senior. Ta provozuje ve dvou budovách domov pro seniory a chráněné bydlení, kde jsou také části klientů nabízeny sociální služby. Zařízení jsou v současné době kapacitně plně vytížena.

Jak přibývá seniorů

Roky 2003 a (2005)
Věk 60 – 64 16 073 (16 581)
Věk 65 – 69 12 303 (13 168)
Věk 70 – 74 10 513 (10 403)
Věk 75 – 79 7 985 (8 117)
Věk 80 – 84 4 900 (5 360)
Věk 85 – 89 1 227 (1 587)
Věk 95 a více 74 (93)

Zdroj: Český statistický úřad – Karlovy Vary

Ženy a muži

Roky 2003 (2005)
Ženy 65 let a více: 22 726 (23 717)
Muži 65 let a více: 14 781 (15 521)
Celkem: 37 507 (39 238)

Zdroj: Internet: MFDNES online – autor: Lev Havlíček, Milan Libiger, PRÁVO online, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: