Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na nevhodné léky

Publikováno: 21.03.07
Počet zobrazení: 2892

Z výzkumů plyne, že léky jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí pacientů v nemocnicích. Podle odhadů v Česku zemře ročně až čtyři tisíce lidí kvůli nevhodným kombinacím léků. Jak se bránit? Problém zatím nikdo neřeší.

Až 4000 mrtvých!

Když neřeknete lékaři, co všechno berete za léky, můžete kvůli dalšímu receptu, který vám předepíše, skončit v nemocnici se selháním jater. Ne hned, třeba až za pět let. Ale jde o diagnózu, na kterou se umírá.
Není to plané varování. Z výzkumů plyne, že léky jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí pacientů v nemocnicích. Nedávno v jedné norské nemocnici výzkumníci prozkoumali chorobopisy u 732 pacientů. A zjistilo se, že 133 z nich, tedy celých 18 procent, zemřelo v souvislosti s chybami v předepisování či v podávání léků. Lék však může ublížit i jinak a nemusí to rovnou skončit smrtí. Také v Česku už existují čísla, jak léky mohou ubližovat.

˝Když se data získaná z pětileté studie na více než sto tisících pacientů pojišťovny Škoda Mladá Boleslav přepočítají na ostatní pojištěnce, tak se ukazuje, že s těmi nejzávažnějšími kontraindikacemi léků (nežádoucí vzájemné ovlivnění léků – pozn. red.) se v Česku každý rok musí rvát tělo dvaceti tisíc lidí,˝ říká Josef Suchopár z firmy InfoPHARM, která analýzu spolu s pojišťovnou provedla.
˝Byl tam i pacient-rekordman, který v průběhu pěti let měl předepsané léky, které v 600 případech působily ‚proti sobě‘. Ale přežil, člověk vydrží hodně. Taky je možné, že řadu z těch léků neužíval, že je doma vhodil do krabice a zavřel do skříně,˝ vypráví Suchopár.

Účinky léků se násobí

Jednou z nejčastějších chyb je, že pacienti berou léky, které mají stejnou účinnou látku, ale pokaždé zabalenou v léku s jiným názvem. Na trhu je přes devět tisíc medikamentů, takže lékaři často ani netuší, že pacientovi předepisují totéž. Týká se to hlavně léků na srdce, na cholesterol, na vysoký tlak…
˝Výzkum ukázal, že řada pacientů brala zároveň i tři léky se stejnou účinnou látkou. Což znamená, že se jejich tělo muselo potýkat s několikanásobně vyšší dávkou, než by měli dostat,˝ podotýká Suchopár.
Ze studie také vyplynulo, že nevhodné léky braly i těhotné ženy. Nejvíc léků, které se vzájemně nesmějí užívat, však užívali starší lidé. Není divu – podle statistik každý senior nad 65 let polyká průměrně 9 a půl pilulky denně.

˝Každý desátý recept je spojen s nějakým problémem. Nejčastěji jde právě o nevhodné kombinace léků, ale i o nevhodnou dávku a podobně,˝ dodává Suchopár.
Lékaři a odborníci si problém uvědomují. Jen jej neřeší. Existuje sice počítačový program, který si pamatuje všechny nevhodné kombinace léků a dokáže na to lékaře upozornit, pokud se je chystá předepsat. Pomoc to je, ale ne stoprocentní. Potíž je, že kardiologovi jeho počítač neprozradí, co pacientovi den předtím předepsal třeba psychiatr.

˝Pomocí jsou internetové zdravotní knížky, kam každý lékař může nahlédnout a vidět, co pacient bere. Jenže ty nemá zdaleka každý pacient,˝ říká místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.
U nás má takovou knížku přes milion lidí. Jde o dobrovolné umístění zdravotní dokumentace do zabezpečeného ˝skladiště˝ na internetu, kam smějí lékaři nahlížet, i když pacient je v bezvědomí nebo neví, co bere.
˝Lepší ale bude, když pacienti nebudou moci bezhlavě cestovat po lékařích. Mělo by to být možné ve většině případů jen s poukázkou od praktického lékaře. A ten si pak už pohlídá, co kolega jeho pacientovi naordinoval,˝ míní Jelínek.
Kromě toho by podle něho měly víc pracovat pojišťovny. ˝Už teď musí každý ambulantní specialista, když chce proplatit léčbu pacienta, nejdřív hlásit jeho praktickému lékaři, co s ním prováděl. Jenže se to neděje. Kdyby pojišťovna řekla, že bez toho léčbu neproplatí, vypadalo by to jinak,˝ dodává Jelínek.

Dlouholetý prezident České lékařské komory David Rath zase navrhuje, aby pojišťovny nakoupily software, který by používaly v propojení s lékárnami. A když by systém zahlásil, že pacient by měl dostat nevhodný lék, vrátil by ho lékárník zpět k lékaři pro jiný.
˝Měly by se tím zabývat hlavně pojišťovny. Ony vidí, že někdo bere třeba dvacet prášků naráz,˝ míní mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Pomoci by mohly internetové zdravotní knížky,˝ lékař Jan Jelínek

Rady pro pacienty
Jak užívat léky, aby neškodily

  • Stop grapefruitové šťávě
    Lék nikdy nezapíjejte šťávou nebo džusem z grapefruitu. Ta obsahuje látky, které mění vlastnosti vstřebávání léku a lék pak může ublížit nebo v lepším případě nezapůsobí tak, jak by měl.
  • Pozor na třezalku
    Zdánlivě nevinná bylinka se nesnáší s řadou léků. V době léčby se vyhněte polykání třezalkových dražé nebo pití třezalkového čaje.
  • Alkohol a léky
    Že se léky nemají zapíjet alkoholem, je tak trochu mýtus. Ve skutečnosti je na trhu v Česku jen asi deset léků, které se s alkoholem nesnesou. Většinou jde o léky používané při protialkoholní léčbě – třeba antabus.
  • Kofein žaludku neladí
    Když lék zapijete kávou, čajem nebo jiným nápojem, který obsahuje kofein či tein, můžete si podráždit žaludek. To je významné pro ty, kdo trpí vředy.
  • Zinek & spol.
    Ani vitaminy a stopové prvky nejsou tak nevinné, jak se tváří: vzít si zinek, který posiluje imunitu, ráno na lačný žaludek znamená riskovat nevolnost.
  • Násobení sil
    Pozor je třeba si dát na léky, které sice mají jiný název, ale stejnou účinnou látku (prozradí to příbalový leták). Například známý acylpyrin obsahuje tutéž látku jako aspirin. Účinky léků se stejnou účinnou látkou braných dohromady se však často nesčítají, ale násobí, což může poškodit zdraví.
  • Cholesterol a antibiotika
    Vůbec nejčastější kontraindikace vznikají, když pacient užívá některé léky kvůli vysokému cholesterolu v krvi (a takových lidí jsou v Česku statisíce) a zároveň mu lékař dá antibiotika. Tento ˝koktejl˝ má v mnohých případech řadu negativních účinků. Kdo bere léky na snížení cholesterolu, měl by zpozornět, když mu lékař chce předepsat antibiotika.

Zdroj: Internet: MF DNES online – autor: Lenka Petrášová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: