Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Roboti v Japonsku léčí osamělost

Publikováno: 22.03.07
Počet zobrazení: 2445

V japonském domově pro seniory, napěchovaném nejvyspělejšími technologiemi, se s důchodci baví převážně roboti. Lidé – pečovatelé se stáhli do řídícího střediska. Jinde nejsou potřeba. Umělí tvorové staré lidi vyslechnou, zabaví a hlavně jim pomohou.

Malý společník otevře poránu hnědé oči, pozdvihne paži k pozdravu a spustí dětskou písničku, která Ecuko Okumarovou (69) okamžitě rozesměje. ˝Je jako můj vnuk,˝ podotýká s úsměvem Ecuko. Už několik let tráví podzim života po mrtvici částečně ochrnutá Japonka v malém bytě. Před časem dostala partnera, jenž na ni má vždy čas a který po stisknutí knoflíku šíří nakažlivě dobrou náladu. Dokáže rozmlouvat – zvládá třicet tisíc slov, spokojeně se vrtí, když ho někdo chová v náručí. Jmenuje se Ko-chan – v japonštině děťátko, vzal na sebe podobu plyšového medvídka a vydobyl si postavení prvního robota – pečovatele v lidských dějinách.
Není to první zkušenost Ecuko Okumarové s umělým tvorem. Když se zotavovala z mrtvice, přivykla si na robota firmy Yasakawa Electric Corporation. Lékaři ho umístili vedle jejího lůžka, aby jí pomáhal pohybovat částmi těla.

Lidé s novými známými jsou teď zdravější
Ko-chan a Ecuko se navzájem našli v experimentálním domově pro seniory Sincere Kourien. Poblíž Ósaky ho provozuje elektronický koncern Matsushita, proslulý značkami jako Panasonic a JVC. Osmdesát mužů a žen žije v moderním a vzdušném čtyřpatrovém komplexu, jehož dvůr zdobí umělý vodopád.
Za měsíc pobytu zaplatí 250 tisíc jenů (asi 45 tisíc korun), průměrný věk obyvatel dosahuje 84,5 roku, převažují vdovy. ˝Ve většině případů rodiny nemají ve svých nevelkých bytech dostatečné místo pro seniory. Proto je umisťují k nám,˝ vysvětlil listu The Japan Times ředitel zařízení, sedmapadesátiletý Kuniči Ozawa.
Elektronické záznamy o psychickém i fyzickém stavu každého seniora se posílají příbuzným. Ti si pak mohou doma na svém počítači udělat přesný obrázek, jak se dědovi či babičce v Sincere Kourien daří.

Nejen to, Ko-chan je naprogramován tak, že dokáže ve 300 situacích odpovídat, takže příbuzní mohou namluvit vzkazy svým prarodičům, v nichž je chválí a povzbuzují.
V Ikedě, rovněž v aglomeraci Nová Ósaka, městská správa experimentuje s wonder-ku, roboty připomínajícími v místní zoo všemi generacemi oblíbené australské vačnatce vombaty. Vyvinula je rovněž firma Matsushita a nasadila do nich stejný software jako u medvídků kochan. Roboti se osvědčují jako účinný lék na osamělost. ˝Každý ze seniorů, který žije s Ko-chanem, má v krvi více imunních buněk, než měl předtím,˝ upozorňuje Kuniči Ozawa.

Experti upozorňují: bavme se o etice
V japonských nemocnicích a domovech pro seniory přibývá terapeutických sezení s tzv. partnerskými roboty. Poptávka přitom stále převyšuje nabídku. ˝Je tomu tak částečně proto, že zatím přesně nevíme, jaký druh robota se u starších a nemocných setká s pochopením,˝ vysvětluje Kimiko Usuiová, profesorka gerontologie. Tošijó Tamura, profesor Národního ústavu pro výzkum dlouhověkosti, už také seznámil Japonce ve velmi pokročilém věku s novými známými. Používal model Aibo od firmy Sony, jenž většině lidí připomíná štěně. ˝Seniorům se líbí jeho jednoduché pohyby,˝ řekl Listu Japan Times o svých zkušenostech z kliniky v Obu.
Profesor Tamura dospěl k závěru, že pokud je na terapeutických sezeních přítomen také partnerský umělý tvor, někteří pacienti, i když ne všichni, se snaží mluvit, chodit a dotýkat se předmětů i sebe navzájem. ˝Hra s robotem potlačuje zábrany,˝ upozorňuje.
Fakt, že roboti dokážou vzbudit podobné emoce jako videohry, filmy či třeba jízda autem, experty nepřekvapuje: ˝Pacienti nemívají problémy s přenášením pocitů na věci s lidským prvky. To pochopitelně vzbuzuje řadu etických otázek,˝ všiml si Tamura.

V Japonsku, kde tradiční šintoismus připisuje duše rovněž neživým předmětům, například stromům a kamenům, zůstává diskuse o morálních aspektech terapií s roboty v plenkách. Jasujuki Toki, odborník firmy NEC System Technologies, se o podobnou rozpravu hlasitě zasazuje: ˝Požadavek je jasný: důkladná analýza emočních vazeb.˝ Firma NEC poslala svého robota na zkušenou do rodiny s mentálně postiženým čtyřletým chlapcem. Hoch se na něho tak upnul, že ve své závislosti úplně přestal komunikovat s rodiči. Ti si pak na firmě vymohli, aby si robota odebrala předčasně.

Z japonského tisku:
Lákadla a výhody pro robotického kamaráda:
- Medvídek je prima společník
- Medvídek Ko-chan dělá seniorům společnost a předává data do řídícího střediska
- Lůžkové senzory odhalí náměsíčnost, časté vstávání, či otáčením se na lůžku i nespavost
- Snímač pohybu informuje, kde se právě senior nachází
- V případě zdravotních potíží senior dá vědět blikajícím světlem
- Infračervený přijímač shromažďuje data a vysílá je do řídícího střediska

Podle časopisu Nipponia: Od hlídače po vojáka
* v domácnosti – hitem je robotický hlídač, který dokáže infračervenými čidly zaznamenat vloupání a uvědomit majitele na mobilní telefon
* v zaměstnání – robot jako zdravotní sestra, ostraha nebo obsluha v restauraci, na tom všem už japonské firmy pracují
* v armádě – vyhledávají miny, výbušniny a nebezpečné látky. Americká armáda zkouší roboty jako vojáky

Zdroj: Internet: PRÁVO online – autor: Vladimír Plesník, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: