Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zasedalo Valné shromáždění Asociace Univerzit třetího věku

Publikováno: 29.03.07
Počet zobrazení: 1534

Na Západočeské univerzitě se ve dnech 19. a 20. února 2007 sešli členové Asociace Univerzit třetího věku (AU3V). První den bylo na programu hodnocení výsledků společného projektu ˝Modernizace infrastruktury a rozšíření programů U3V˝ dosažených na 19 českých vysokých školách v r. 2006. Projekt zaměřený a podporu seniorského vzdělávání připravilo vedení AU3V na léta 2004-2007. Na začátku projektu se většina škol soustředila na vybudování internetových studoven, ve kterých senioři měli přednost a až v případě volných pracovišť je mohli používat řádní studenti univerzity.

Tato fáze výstavby již většinou skončila a řešitelské skupiny se v loňském roce zaměřily zejména na rozšíření nabídky seniorských kurzů, zvýšení kvality přednášek, aktivnější zapojení posluchačů do vzdělávacích procesů a větší využití moderních informačních a komunikačních technologií v organizaci i provozu výuky. Bylo předneseno 19 krátkých referátů, jejichž součástí byl i přehled vynaložených financí. Projekt nebyl dotován kapitálovými prostředky, celková částka neinvestičních prostředků byla – tak jako v předcházejících letech – 15 milionů Kč.
Na závěr prvního dne zasedání byli účastníci pozváni na vernisáž výstavy fotografií a obrazů, které vytvořili studenti seniorského kurzu ˝Malba a fotografie v plenéru˝. Výstava, která je umístěna v prostorách moderní budovy elektrotechnické fakulty ZČU, nese název ˝Svět očima seniorů˝.

Druhý den se konalo pravidelné zasedání Valného shromáždění AU3V. Slavnostního zahájení se zúčastnil i rektor ZČU prof. Ing. Josef Průša, CSc. Přítomní vyslechli zprávu předsedy, právu revisní komise a referáty vedoucích dvou odborných komisí – projektové a komunikační. Usnesení VS je uveřejněno na adrese wwwvutbr.cz/AU3V. Diskuse se týkala zejména dvou následujících prioritních problémů AU3V:
      1. Rozvojový projekt, zaměřený na výstavbu infrastruktury seniorského vzdělávání, v roce 2007 končí. Je nezbytné nalézt pro následující léta způsob, jak finančně podpořit tuto formu celoživotního vzdělávání. Plné samofinancování cestou zápisného studentů zatím není reálné.
      2. Složení seniorských kurzů odpovídá poptávce, ve které převažují kurzy použití PC, internetu a ostatních informačních a komunikačních technologií. Je velmi pravděpodobné, že v příštích letech se tato situace bude měnit. Do důchodového věku přicházejí lidé, kteří se již za svého aktivního života s těmito technologiemi seznámili a budou je zajímat jiné oblasti vědy. U3V začínaly v závěru minulého století nabídkou tematiky spojené s věkem uchazečů, vztahem člověka a přírody, zdravovědou a psychologií. Pro udržení aktivní účasti na společenském dění je dnes nezbytná znalost technologií používaných v každodenním životě. Můžeme mluvit o ˝rekvalifikačních kurzech účasti na kvalitním životě moderní společnosti˝. Současně si je třeba uvědomit, že prudký rozvoj užité vědy a techniky přináší i nezbytná negativa. Zhoršení životního prostředí, devastace etických a morálních hodnot a další známé důsledky postupující orientace na spotřebu a okamžitý prospěch. Potřeba mezigeneračního dialogu je nezpochybnitelná. Univerzitní prostředí bude jistě místem, kde se kontakty různých generací budou realizovat.

Pokud by někdo pochyboval o významu těchto aktivit, nechť se podívána kteroukoliv z dostupných demografických předpovědí. Všechny se shodují na tom, že podíl obyvatel starších 65 let na celkové populaci již v r. 2050 překročí 30%. Jde tedy o třetinu lidstva. Marketingová oddělené některých podniků to již zaznamenala. Objevují se mobily (i jiné výrobky) uživatelsky přizpůsobené pro seniory, cestovní kanceláře rozšiřují nabídky zájezdů se speciální tematikou. I některé politické strany si uvědomila, že jde o významnou skupinu voličů. Perspektivy seniorského vzdělávání jsou nadějné.

Zdroj: časopis Události na VUT v Brně – autor: Prof. Ing. Petr Vavřín – předseda Asociace U3V

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: