Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zrychlete svůj metabolismus

Publikováno: 26.03.07
Počet zobrazení: 8744

Čím jste starší, tím pomaleji váš metabolismus pracuje. V patnácti jste mohla sníst, co jste chtěla bez jediného gramů navíc, a dnes si toho dáte půlku a nedopnete džíny. Žádné prášky na hubnutí, žádný jablečný ocet! Zrychlete si metabolismus přirozenou cestou. Nabízíme také návod, jak si zacvičit nejzákladnější cvik jógy, Pozdrav slunci.

1. BÍLKOVINY:
Proteiny neboli bílkoviny pomáhají stavět svaly a čím víc máte svalů, tím rychlejší metabolismus. Snažte se dodržovat pravidlo : 20-25% kalorií přijměte právě v bílkovinách.
K tomu vám může dopomoci vápník. Ten totiž omezuje ukládání tuků. Denně konzumujte kolem 100 mg vápníku (především mléčné výrobky, nejlépe ty zakysané!).
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku: sojové maso, Olomoucké tvarůžky, tvaroh na strouhání, čočka, pšeničné klíčky, krůtí prsa, hrách, fazole, kuřecí prsa, drůbeží játra, tuňák, telecí kýta, hovězí svíčková, tvaroh bez tuku, Amarant, tvaroh polotučný, Tofu, krevety, filé z tresky, vaječný bílek, Sýr cottage, Knackebrot, hrášek, bílý jogurt, brokolice.

2. SVAČINY:
Jídlem dáváte svému metabolismu krátký čas a neustálou konzumací malých svačinek ho zaměstnáváte. Dočkáte se tedy většímu pálení kalorií.
Mnohem hubenější (a zdravější ) jsou proto lidé, kteří jí čtyřikrát denně málo než ti, co jí jen dvě velká a těžká jídla. Jako svačinka se doporučuje ovoce nebo zelenina.
Ale pozor! NIKDY zeleninu nekombinujte s ovocem, každé pěkně zvlášť! A NIKDY nevynechávejte snídani – je to nejdůležitější jídlo dne!

3. TEP SRDCE:
Rychlejší tep srdce zajistí rychlejší metabolismus i v době, kdy spíte nebo odpočíváte. Ve skutečnosti, PRAVIDELNÁ práce může zrychlit metabolismus dost na to, aby tělo redukovalo váhu.

4. CVIČENÍ:
Cvičení má hned několik výhod. Jednou z nich je, že okamžitě pálíte kalorie. Ta druhá je, že pokud se sportu věnujete pravidelně, tělo vám bude pálit kolem 50 kalorií za den jako bonus samo od sebe. Pokud tedy vyrážíte třikrát týdně do posilovny, už za měsíc se dočkáte lepších výsledků.

Tip, který může někomu vyhovovat: Pokud se chystáte na nějakou namáhavou fyzickou činnost, vypijte alespoň 30 minut před hrnek kávy. Více se zapotíte, to proto, že i kofein má tu vlastnost, pálit kalorie.

POZDRAV SLUNCI – sestava z 12ti cviků

„Pozdrav slunci“, často nazýván i „Sluneční modlitba“, je dynamická, na sebe navazující sestava cvičení, skládající se z 12 cviků. Jedná se o co nejplynulejší, na sebe navazující cvičení, prováděného za pravidelného rytmického dýchání. Aktivuje tělo, mysl i ducha, povzbuzuje krevní oběh a nechává proudit energii celým tělem.
Ráno nám pomáhá probrat se po fyzické stránce a večer uvolňuje napětí celého dne. Čím jiným bychom tedy mohli začít náš den, než „pozdravem slunci“?

1. Rovně se postavte a dejte nohy k sobě. Ruce přiložte dlaněmi k sobě přímo před hrudník a zhluboka dýchejte.
2. Zvedejte ruce až do úplného vzpažení a přitom se zhluboka nadechněte. Lopatky tlačte k sobě a zatněte hýžďové svalstvo. Aniž byste se prohýbala v bederní části zad, zaklánějte se od oblasti hrudní páteře.
3. Vydechněte, ohněte celý svůj trup a hlavu nechejte volně skloněnou. Vaše záda by přitom měla vytvořit rovnou přímku. Špičkami prstů, nejlépe ovšem celými dlaněmi, se dotkněte země. Jednodušší je to s mírně pokrčenými koleny.
4. Nadechněte se, svou pravou nohu postavte co nejvíce dozadu a zapřete se bříškem chodidla. Druhá, ohnutá noha nese převážnou část vaší tělesné hmotnosti. Obě ruce položte těsně vedle předního chodidla. Hlavu držte vzpříma.
5. Zadržte dech a k noze vzadu přisuňte i levou nohu. Rukama se zapírejte přesně na úrovni ramen. Vaše tělo je napjaté a od hlavy až k patě by mělo tvořit jednu dokonalou přímku. Je-li pro vás tato pozice poněkud namáhavá, zapřete se koleny o podlahu.
6. Vydechněte a ohýbejte paže. Měla byste skončit v pozici, kdy se čelem, trupem, koleny a bříšky chodidel dotýkáte podlahy. Kyčle by měly být od země mírně vzdáleny.
7. Nyní položte na zem i boky. Napněte nohy a zhluboka se nadechněte. Při nádechu zvedejte hrudník a hlavu a přitom se opět zapírejte rukama. Zatněte hýžďové svalstvo.
8. Vydechujte a zvedejte pánev. Mějte napnuté nohy a celými chodidly se postavte co nejblíže vašim rukám. Hlavu držte rovně – jako by měla prodlužovat vaší páteř.
9. Nadechněte se a zároveň s tím položte ohnutou pravou nohu přímo mezi vaše ruce. Levá noha zůstává co možná nejvíce napnutá vzadu, zapřená opět o bříško chodidla. A vaše tělo by mělo opět vytvořit naprosto rovnou přímku. Je-li pro vás tato pozice poněkud namáhavá, položte na zem holeň nohy vzadu.
10. Vydechněte. Levou nohu položte dopředu a napněte kolena. Ohněte celý svůj trup a hlavu nechejte volně skloněnou. Záda přitom musí tvořit rovnou přímku. Špičkami prstů, nejlépe ovšem celými dlaněmi se dotkněte země. Jednodušší je to s mírně pokrčenými koleny.
11. Srovnejte se, vzpřímeně se postavte. Stranou zvedejte ruce až do úplného vzpažení a přitom se zhluboka nadechněte. Tlačte lopatky k sobě a zatněte hýžďové svalstvo. Záda od hrudní páteře nahoru zatlačte dozadu, přičemž ale dbejte na to, abyste se neprohýbala v bederní části zad.
12. Vydechněte a pozvolna připažte.

Jak často provádět toto cvičení?
Pozdrav slunci provádějte denně. Tak si sled cviků a pohybů zafixujete nejrychleji a vaše tělo si snadněji zvykne na nové pozice. Budete mnohem pohyblivější a ohebnější.

Přejeme krásný prosluněný den!

Zdroj: Internet: Přítelkyně.cz, Autorka: Lucie Kunšeová, Foto: kniha Bodyforming

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

16.01.2008 20:14  CALMI

Začala jsem se svojí švagrovou cvičit powerjógu podle DVD Václav Krejčíka. Pravda, začátky nejsou nejideálnější, ale zlepšujeme se. Je to opravdu dobré a lze cvičit i doma. V současné zimě - nezimně je to docela ideální, protože ani na dlouhé procházky se nám moc nechce. Tak začínáme aspoň něco.

Zanechte komentář: