Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Aromaterapie vás zbaví stresu

Publikováno: 12.04.07
Počet zobrazení: 1859

Stres je jeden z často podceňovaných faktorů s velmi negativním vlivem na lidské zdraví, jak fyzické, tak psychické. Aromaterapie prokazuje vysokou účinnost v odbourávání stresu s téměř okamžitým účinkem.

Stres je většinou přímým důsledkem nashromážděných vystupňovaných negativních emocionálních reakcí. Může vznikat dlouhodobým „plíživým“ nabalováním negativních emocí, či momentálním silným přetlakem v emocionální oblasti. Účinků aromaterapie se úspěšně využívá jako prevence a léčby stresu a zdravotních potíží s ním spojených.

Inhalace nebo masáž
Aromaterapie je u nás sice běžně chápána spíš jako podpůrný prostředek léčby nemocí, ovšem právě v oblasti ovlivňování lidské psychiky je její účinek často tak výrazný, že se pro mnohé může stát jedním z hlavních pomocníků v boji se stresem.

Základním kamenem aromaterapie jsou éterické neboli esenciální oleje, koncentrované výtažky z aromatických rostlin, obsahující vonné silice.
Existuje několik způsobů jejich efektivní aplikace, základními jsou inhalace a masáž, nebo jejich kombinace v různé formě.

Inhalace má okamžitý účinek
K inhalaci můžeme využívat tzv. aromalamp, kdy několik kapek éterického oleje přidáme do zahřívané vody.
Esence lze též např. nakapat na kapesník a několik minut vdechovat nosem nebo několik kapek oleje přidáme do parní lázně, hlavu přikryjeme ručníkem a inhalujeme.
Inhalace aromatických esencí má tu výhodu, že vstřebávání esenciálních látek do krve přes sliznice je téměř okamžité. Čich je navíc vjem s téměř okamžitou odezvou nervového systému člověka.
Pachy a vůně prokazatelně ovlivňují naše pocity a nálady, můžeme jich proto efektivně využívat pro přímé ovlivnění našeho psychického rozpoložení, a těžit tak z tohoto smyslového vjemu v oblasti emocionálního a následně i fyzického zdraví.

Při masáži vonné oleje uvolní svaly
Další možností působení vonných silic na organismus je proniknutí do krve přes krevní vlásečnice v kůži. Tohoto efektu se úspěšně využívá při použití speciálních masážních olejů s obsahem esenciálních látek z rostlin. Působení silic je ještě podpořeno samotnou masáží kůže a svalů, účinek je často mnohem výraznější než při samotné inhalaci éterických esencí.
Na našem trhu máme k dispozici širokou paletu výrobků s obsahem éterických olejů. Můžeme volit mezi aromatickými oleji určenými pro použití do aromalamp nebo k přímé inhalaci, masážními oleji a krémy pro přímou aplikaci na pokožku, koupelovými přísadami či sprchovými gely a mýdly s obsahem vonných silic, speciálně vyrobených parfémů s účinností na psychiku.

Vonný olej dobře vybírejte
Éterický olej či produkt s obsahem vonných silic je třeba volit podle stavu vyvolaného následkem stresu. Pokud potřebujeme uklidnit, potlačit navály vzteku, paniky, silné nervozity, strachu, úzkosti a přetlaku, hysterie či agresivity, zvolíme esenciální oleje s uklidňujícím, tlumícím a harmonizujícím účinkem.
Pokud v nás stres vyvolal naopak pocit útlumu, skleslosti, méněcennosti, zmatenosti, zoufalství a úbytku energie, zvolíme prostředek energizující, občerstvující, stimulační, s povzbudivým účinkem.
Je také nutné dbát na instrukce o aplikaci výrobku a dodržovat návod k použití, specifikující např. způsob užití, dobu působení, kontraindikace, možné alergické reakce a podobně.

Jak vonné silice léčí:
* levandule – uvolňující a uklidňující účinky, dokáže potlačovat pocit úzkosti, strachu, paniky a napětí, snižuje krevní tlak, pomáhá tlumit křeče a bolesti, uklidňuje mysl, účinkuje při nespavosti
* meduňka – uklidňující a sedativní účinky, snižuje krevní tlak, zpomaluje dýchání, zmírňuje křeče a bolesti hlavy, účinkuje při nespavosti
* cedr - zmírňuje nervozitu a napětí, uklidňuje, zbavuje deprese, zlepšuje koncentraci
* rozmarýn – posilující, tonizující a osvěžující účinky, obnovuje tok energie v organismu, odbourává pocity apatie a únavy, stimuluje činnost mozku, pomáhá při migrénách
* šalvěj – zmírňuje pocity melancholie a nervozity, slabosti a strachu, harmonizuje, ulevuje od psychosomatických bolestí, při dlouhodobější aplikaci vyvolává pocity mírné euforie
* pomeranč - osvěžující a stimulační účinky, zlepšuje náladu, odbourává pocit vyčerpanosti a únavy
* zázvor - stimuluje mysl, občerstvuje a dodává energii, zvyšuje krevní tlak a tělesnou teplotu
* bazalka - tonizuje a povzbuzuje, zmirňuje pocity úzkosti a psychiscke únavy, stimuluje činnost mozku

Zdroj: Internet: aktuálně.cz – autorka: Michaela Vorlová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: