Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Blíží se pražské jaro

Publikováno: 25.04.07
Počet zobrazení: 1678

A dodejme, že velmi svižným krokem a s některými novinkami. Předpremiérou letošního 62 ročníku této dnes již světoznámé hudební slavnosti bude operní galakoncert, který se uskuteční právě dnes v novém pražském divadle Hybernia.

Je to nový divadelní prostor, který vznikl rekonstrukcí historicky cenné budovy spjaté počátky českého divadla. Při poslední rekonstrukci zde vznikl divadelní sál s celkovou kapacitou 960 sedadel, určený především pro hudební, zejména muzikálové produkce. Na koncertním večeru 25. 4. se ve slavných áriích představí laureáti posledních ročníků nejprestižnější domácí akce v pěveckém oboru – Mezinárodní hudební soutěže Antonína Dvořáka. Bude to například polská sopranistka Agnieszka Bochanek-Osiecka, mezzosopranistka Eliška Weissová, tenorista Martin Šrejma či basista Lee Gang – Min z jižní Koreje. Umělce bude doprovázet Karlovarský symfonický orchestr, vedený dirigentem Státní opery Praha Františkem Drsem.

Také se na vlastním festivalu objeví některé nové tváře a jména. Uveďme například kanadskou houslistku Chantal Juillet, vyhlášenou specialistku na interpretaci hudby 20. století, gruzínskou houslistku Lisu Batiashvili či britskou trumpetistku Alison Balsom. Součástí Pražského jara je již tradičně mezinárodní hudební soutěž, tentokrát v oborech dirigování a lesní roh. K soutěží ve hře na lesní roh se přihlásilo 81 kandidátů z jedenatřiceti zemí, stejný počet zemí vyslal své zástupce na obor dirigování. Samozřejmě na základě videonahrávek a anonymního poslechu vybraly příslušné poroty jen by nejlepší adepty.

Samostatnou kapitolou je prodej vstupenek. Letošní Pražské jaro má k dispozici 45 000 kapacitních míst na 49 koncertů. Vstupenky jsou k dostání v pokladnách Ticketpro a v pokladně Pražského jara v Rudolfinu. Zcela vyprodány jsou však již lístky na oba zahajovací a řadu dalších koncertů, na většinu programů dosud jsou, ale nedoporučuje se odkládat jejich zakoupení na poslední chvíli.
Dodejme, že letošní festival proběhne opět pod záštitou prezidenta Václava Klause. Americký velvyslanec převzal patronát na koncerty San Francisco Symphony a velvyslanec Španělska zaštítí a finančně podpoří koncert Hesprio XXI. Hudební slavnost finančně podpořili mnozí již stálí sponzoři a několika miliony přispěl i pražský magistrát.

Kompletní informace naleznete na stránkách věnovaných Pražskému jaru zde.

Zdroj: Doba seniorů – autor: Jan Kaštánek, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: