Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bolest jako signál

Publikováno: 19.04.07
Počet zobrazení: 1514

Podle statistik trpí bolestmi hlavy až třetina dospělých. Bohužel se nevyhýbají ani dětem. S bolestmi hlavy se setkáváme tak často, že se prakticky ani nezamýšlíme nad příčinou a automaticky saháme po léku, v lepším případě se radujeme, že je na chvíli po bolesti.

Jenže to vůbec není tak jednoduché. Příčina je u bolesti hlavy velice důležitá a může znamenat celou řadu věcí. Vážnou nemocí počínaje a špatným životním stylem konče. Bolest hlavy je vlastně takovým signálem těla, kterým nám říká: Pozor, něco není v pořádku a je potřeba s tím rychle něco udělat!

Hlídací pes
Právě z jara je příčin, proč nás bolí hlava, o něco více. Mění se počasí, máme oslabený organismus, a ještě ke všemu se blíží nějaký důležitý termín, kvůli kterému už několik nocí nespíme. Mnozí z nás možná špatně snášejí přechod na letní čas. Jiní navzdory sluníčku setrvávají v zimním rytmu a sledují další díly nekonečných televizních seriálů.
Ne nadarmo už staří Řekové říkali, že bolest je hlídacím psem našeho zdraví. Je to totiž jedna z mála věcí, která dokáže nakopnout člověka do té míry, že se začne zajímat o své zdraví a zkusí o ně pečovat i jinak, než jen polykáním spousty tablet. Funguje to jednoduše. Třeba tak, že si večer na oslavě dáte jen dvě sklenky vína místo pěti, protože víte, že jinak by vás ráno v práci bolela hlava. Anebo že kvůli bolestem hlavy odejdete ze zakouřené místnosti na čerstvý vzduch a příště už mezi kuřáky raději nezavítáte. A nebolí vás hlava náhodou od přílišného sledování televize? Zkuste je omezit, vaše bolesti možná jednoduše vymizí. Bolest hlavy je totiž v mnoha případech jenom důsledkem našich škodlivých návyků, a tedy slabé vůle.

Různé příčiny i příznaky
Bolest hlavy má nejen nejrůznější příčiny, ale i příznaky. Neurologové jich dokáží identifikovat více než dvě stě druhů a příčin ještě více. Za bolestmi hlavy může být i úraz, který se nám stal před mnoha lety, častá infekční onemocnění nebo kontakt s toxickou látkou. Bolesti hlavy může vyprovokovat ostré světlo, silný hluk, ale i vnitřní procesy v těle, o kterých nemáme ani ponětí. Například narušená činnost endokrinního systému, onemocnění cév a některých jiných orgánů, nádory, metabolické poruchy, zvýšený krevní tlak, onemocnění krční páteře, očí, uší nebo nosu.
˝Bolesti hlavy rozdělujeme do dvou základních skupin. Na primární, tedy ty, které se vyskytují bez jiné prokázané nemoci, a sekundární, které jsou příznakem nějaké konkrétní nemoci,˝ vysvětluje MUDr. Markéta GrĂźnermelová z neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Bolesti hlavy, které jsou důsledkem nemoci, většinou vymizí, jakmile se choroba, která je způsobila, účinně léčí. Horší je to však s bolestmi, jejichž příčina není zřejmá. Mezi ně patří i migréna.

Nemoc žen
Migrénou u nás trpí neuvěřitelných osm set padesát tisíc, a podle některých odhadů až milion lidí. Jenom deset procent z nich se podle odborníků léčí správně. ˝Migréna je chronické záchvatovité onemocnění, při kterém se opakují ataky pulzující bolesti jedné poloviny hlavy, nejčastěji lokalizované za okem,˝ říká MUDr. Markéta GrĂźnermelová.
Ojedinělá však není ani bolest celé hlavy. Záchvatu migrény předchází pocit napětí, únavy, podrážděnosti, vlčího hladu nebo chuti na sladké. Krátce před záchvatem se nejednou objevuje jiskření před očima, záblesky a jiné poruchy vidění. Někdy se mohou vyskytnout i poruchy pohybu a řeči, závratě nebo brnění. Ale mnohem častější je nevolnost a přecitlivělost na světlo a hluk. Záchvat trvá čtyři až 72 hodin.
Zajímavé také je, že migrénou trpí hlavně ženy, nejčastěji kolem čtyřicítky. Zvládnout akutní záchvat pomáhají léky, a to nejen takové, které se užívají v případě obtíží. ˝Dnes už máme k dispozici i preventivní léky, beta blokátory a antiepileptika, které se užívají denně a mají eliminovat nebo aspoň zmenšit intenzitu i počet migrén. Ale součástí celkové léčby by měla být změna životosprávy, odpočinek nebo rehabilitace,˝ zdůrazňuje neuroložka. Některým pacientům pomáhají také preparáty s ginkgem bilobou a hořčíkem a také jóga, autogenní trénink nebo akupunktura.

A co děti?
Bolesti hlavy se nevyhýbají ani dětem. Jsou rozhodně častější, než se většina dospělých domnívá. Už v předškolním věku se u dětí může objevit migréna, ale pokud je správě léčena, může dítě žít prakticky bez omezení. Ani v případě dětí nemusí být příčinou bolestí hlavy migréna. Děti trpívají bolestmi hlavy v důsledku stresu, napětí svalů obličeje a krku, emocionálních konfliktů nebo špatného životního stylu. I proto je stejně jako u dospělých základem úspěšné léčby správná diagnóza a odhalení příčin.
V první řadě je ale potřeba spolehlivě vyloučit situaci, kdy může být bolest hlavy prvním varovným příznakem jiného onemocnění. Lékaři jsou proto u dětí obzvlášť přísní. Každá bolest hlavy u dítěte, která trvá více než několik dní, je podle nich dostatečným důvodem k odbornému lékařskému vyšetření.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví – autorka: Táňa Pokorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: