Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bolesti kloubů a svalů by si lidé měli léčit sami jen dočasně

Publikováno: 30.04.07
Počet zobrazení: 2752

Přetěžovaní kloubů, šlach a svalů se může projevit zánětem. S následnou bolestí se někdy v životě setká každý člověk a většinou se nejprve snaží nepříjemné bolesti zbavit sám. V lékárnách jsou ve volném prodeji různé masti, gely a také náplasti. Pokud je příčina přímo v bolavém místě, pak tyto přípravky většinou pomohou.

Příčiny osteoartrózy (OA)

OA je nutné v první řadě vnímat nikoliv jako chorobu, ale jako fyziologický a zcela přirozený proces stárnutí kloubů. OA postihuje především dvě velké, z hlediska pohybových aktivit protichůdné skupiny. Na jedné straně jde o lidi se sedavým zaměstnáním, či dokonce sedavým životním stylem, katastrofálním nedostatkem vhodného pohybu, špatnou fyzickou kondicí, případně nadváhou. Pro jejich svalový a vazivový aparát, ochablý dlouhotrvající nečinností, pak bývá i zdánlivě banální fyzický úkon nadměrný, zátěž se přímo přenáší na kloubní struktury a podmiňuje tak rozvoj OA.
Na straně druhé existuje nemalá skupina lidí, jejichž práce či pohybová aktivita, je z hlediska zatížení pohybového aparátu jednostranná a nadměrná. Především současná generace totiž zaměřuje svoji pozornost k módním sportům jakými jsou tenis, squash, kopaná, jogging či aerobic, zatěžujícím klouby způsobem srovnatelným s namáhavou prací a zákonitě tím přispívajícím i k urychlenému rozvoji OA.

Výrazným a často opomíjeným faktorem podílejícím se na vzniku poruch pohybového aparátu je stres. Problémy v rodině, zaměstnání, sexu, konflikty v manželství či neschopnost vyrovnat se s přirozeným procesem stárnutí totiž jsou tradičně provázeny emočním napětím a s ním spojeným zvýšeným napětím svalů. Toto napětí je, samo osobě, energeticky velmi náročné, organizmus brzy vyčerpává, dostavuje se pocit celkové únavy a řada různých klinických příznaků funkčních poruch, včetně poruch pohybového aparátu. Chronický stres a přetížení vyvolávají akutní bolest, neřešené obtíže přecházejí do chronicity a jejich výsledkem je obraz degenerativních změn.

Zásady účelné léčby

V lehčích případech bolestivé dekompenzace OA je možné se pokusit zvládnout obtíže vlastními silami. Základní podmínkou úspěchu je výrazné omezení zátěže postiženého kloubu až do úplného odeznění obtíží a vyvarování se všech činností, které by mohly bolest a otok zhoršovat. Ke zklidnění kloubu je přispívá úlevová poloha, tedy pozice, ve které je kloub nejlépe odlehčen. Při nezbytně nutných pohybech lze omezit zatížení krátkodobým použitím lehké elastické bandáže či ortézy, což ovšem neznamená, že pacient může bez omezení pokračovat v navyklé pohybové aktivitě.

Z fyzikálních procedur se osvědčuje priessnitzův obklad. K jeho přípravě použijeme froté ručník namočený do studené vody, následně vyždímaný a překrytý vrstvou suchého froté, který ponecháme na postiženém kloubu asi hodinu. První fáze, chladivá, je asi po deseti minutách vystřídána fází izotermickou, tedy odpovídající tělesné teplotě, která pokračuje fází hřejivou. Dosáhneme tak zlepšeného prokrvení kůže i tkání uložených bezprostředně pod ní, spouští se celá řada reflexních procesů, zvyšuje se látková výměna a urychluje vstřebávání výpotku i otoku.

Vhodným doplňkem místní léčby fyzikální je pak použití nesteroidních antirevmatik v podobě mastí a gelů, přispívajících v komplexu zmíněných režimových opatření k potlačení bolesti, zánětu a otoku. Na postiženou oblast aplikujeme dvakrát denně 2-3 cm gelu a jemným spirálovitým roztíráním, směřujícím od periferie ke středu těla, rychle dosáhneme jeho úplného vstřebání do kůže. Léčebný efekt přitom není dán jen pouhým mechanickým působením na postiženou oblast, ale i přímým účinkem obsažených substancí v koncentraci dostačující k potlačení zánětlivých příznaků. Výsledky dosahované prostřednictvím lokálních antirevmatik jsou přitom při zvládání lehčích forem dekompenzované OA srovnatelné s efektem forem tabletových, přičemž ovšem organizmus nezatěžují řadou zažívacích a jiných nepříznivých vedlejších účinků.

Dlouhodobé užívání antirevmatik může způsobovat žaludeční vředy
Při artróze lze přes kůži léčit jen klouby, které nejsou uloženy příliš hluboko. Nejčastější nesteroidní antirevmatika mohou při dlouhodobém užívání vyvolat žaludeční vředy. Klasické masti, gely a spreje umožňují účinné působení v místě aplikace, ale nezaručují postupný a dlouhodobý efekt. Náplasti, které obsahují léčivou látku diclofenacum epolaminum, působí dlouhodobě a léčivá látka se uvolňuje postupně. Dostává se do podkoží i k cévám a léčivý efekt trvá 12 a někdy až 24 hodin.

Jestliže zlepšení nenastane do tří dnů až týdne, je rozumné vyhledat lékaře. Novinářům to řekl ortoped a traumatolog Pavel Sehnalík. Upozornil na to, že lokální bolestí svalů se mohou projevit i nádorová onemocnění, a to zejména u dětí. Bolesti v kříži mohou signalizovat onemocnění nějakého orgánu.
Ve sportovní traumatologii představují záněty šlach až pětinu případů. Mezi nejčastější patří „tenisový loket“, který se projevuje bolestí na zevní straně lokte nebo bolesti vystřelují do předloktí a do ruky. Tyto bolesti však netrápí jen tenisty, ale například i mechaniky, zedníky a velmi často i uživatele počítačů, takže se začíná mluvit i o „myšovém lokti“.

Zdroj: Novinky.cz, Bolesti kloubu.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: