Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Byt pro seniory: teď za body

Publikováno: 17.04.07
Počet zobrazení: 2828

Vznikne spravedlivější systém přidělování míst v domovech důchodců. Pořadníky skončí. Změnit by to mohl nový systém, který od začátku letošního května plánuje zavést pražský magistrát.

Kdyby se všichni staří lidé z Prahy rozhodli najednou požádat o místo v domově důchodců, dostalo by se na každého dvaasedmdesátého. Ve skutečnosti jich o takové bydlení usiluje méně, přesto musí v Praze čekat pět až sedm let, než se na ně dostane.
˝Dosud rozhodovaly o přijetí spíše pořadníky, do kterých se mohli dostávat i lidé, kteří místo v domově důchodců nepotřebovali. Mohlo se tak stát, že byl upřednostněn člověk, který byl déle přihlášen, před tím, kdo to skutečně potřeboval,˝ prohlásil radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

˝Provize˝ půl milionu korun

Taková situace vedla zoufalé žadatele často až k tomu, že se systém snažili všemožně obejít.
Svědčí o tom případ ˝podnikatelky˝ Zdeny Pekermanové, která si svou podnikatelskou činnost založila na tom, že rodinám nemohoucích důchodců slibovala najít místo v přeplněných léčebnách a domovech důchodců. To vše za tučné provize a úplatky, které jí vynesly více než půl milionu korun. Teď stojí Pekermanová před soudem, který začal v lednu – byla obžalovaná z pokusu o podvod a úplatkářství, za což jí hrozí dva až osm let ve vězení.

Podobným případům by měl nový systém zabránit. ˝Každý senior bude posuzován podle svého momentálního stavu,˝ upozornil Janeček. O tom, zda a kdy vůbec do domova nastoupí, rozhodne počet bodů, které získá ve třech kritériích.
˝Prvním kritériem je to, zda a v jaké výši pobírá klient příspěvek na péči, druhým individuální situace žadatele a třetím jeho věk,˝ vyjmenoval radní Janeček předpoklady pro získání bytu v domově důchodců.
Maximum je 30 bodů. Pokud člověk žije sám a nemůže spoléhat na pomoc někoho blízkého, získá dva body. Stejný počet bodů si připíše například za špatné bytové podmínky, další bod navíc mu může přinést opakovaný pobyt v nemocnici.
Bodový systém by tak měl nejen pomoci těm, kteří umístění v domově důchodců skutečně potřebují, ale i zabránit případům, kdy se rodiny snaží dostat své příbuzné do domova, aby se mohly nastěhovat do jejich bytu.

Pořadníky skončí do tří let. ˝Nový systém, který musíme ještě dopracovat, bude spravedlivější,˝ domnívá se ředitelka domova důchodců v Praze 6 Eva Kalhousová.
Stejný názor má i ředitelka Domova důchodců v Hájích Miloslava Žižková: ˝Když se bude posuzovat momentální situace člověka, půjde určitě o lidštější pohled na danou situaci.˝
V pražských domovech důchodců je v současnosti 2427 míst. To však zdaleka nestačí.
˝Evidujeme zhruba osm set žádostí o zařazení do našeho domova důchodců. Ale protože je máme podle nového zákona u sebe teprve od začátku ledna letošního roku, budeme minimálně půl roku provádět vlastní šetření, abychom si udělali vlastní představu o tom, kdo nás skutečně potřebuje,˝ vysvětluje ředitelka Kalhousová. ˝Do té doby budeme postupovat podle zákona, který nám ukládá dodržovat stávající pořadník. Jakmile se tedy uvolní některé z lůžek, přijmeme dalšího v pořadí,˝ dodala ředitelka.

Zdroj: MFDNES online – autorka: Magda Hettnerová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: