Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ceny veterinářů se značně liší

Publikováno: 24.04.07
Počet zobrazení: 4569

Lidé stále více využívají širšího spektra služeb určených zvířatům. Ty lze nechat očkovat proti lymeské borrelióze na rozdíl od lidí, pro které vakcína dosud neexistuje. Částky, které lidé vydávají za ošetření zvířat, se liší zejména finančními možnostmi majitelů.

Domácí mazlíčci, zejména psi a kočky, jsou nejspolehlivějším zdrojem příjmů veterinárních lékařů v kraji. Částky, které jsou lidé ochotni vydat za jejich ošetření, se liší zejména finančními možnostmi majitelů zvířat, neboť léčebné i technické možnosti jsou dnes široké. Závisí však také na ‘hloubce citu’ majitelů a jejich informovanosti.

˝Objevují se v ordinaci zvířata, jejichž problémy jsou způsobené tím, že se majitel o ně špatně stará. Ale nevědomky. Například nevhodným složením stravy. Majitel má pocit, že zvířeti dopřává to nejlepší, ale přitom v takové stravě je nedostatek vitamínů,˝ přibližuje veterinář Tomáš Černý.
Podle lékařky Václavy Molcarové lidé také nezřídka přijdou k veterináři s nemocným zvířetem pozdě. Rovněž z důvodů nedostatečné informovanosti. ˝Když rozpoznají, že zvířeti něco je, čekají třeba, až choroba odezní. Místo aby se šli zeptat k veterináři, poptávají se u sousedů,˝ říká.

Nejběžnějším zákrokem je očkování. Ze zákona povinné je očkování psů proti vzteklině, a to od stáří tří měsíců a následně každoročně. U koček takové očkování zákon nenařizuje, pouze při vydání „cestovního“ pasu pro malá zvířata, ale veterináři i u koček očkování proti vzteklině doporučují.
Běžně se dnes používají vakcíny kombinované, kde kromě vztekliny je zvíře chráněno proti dalším onemocněním. Podle typu vakcín přijde takové očkování majitele od 200 do 400 korun. Zvláštností je možnost nechat zvíře očkovat – na rozdíl od lidí – proti lymeské borrelióze. Taková vakcína stojí kolem 400, 500 korun.

Ceny se hodně různí
Veterinární ordinace se ve svých cenách liší případ od případu. Žádný univerzální celostátní ceník neexistuje. ˝Ceny jsou hodně variabilní, výsledná cena za určitý zákrok nebo ošetření je výsledkem skládačky jednotlivých úkonů. Lidem dávám vždy veškeré informace, aby se mohli rozhodnout. Například cena za sterilizaci feny bude záviset na stáří psa, jeho hmotnosti, volbě uspání a samozřejmě na finančních možnostech majitele,˝ vysvětluje Černý.

Uspání zvířete nabízí škálu možností od základního píchnutí látky do svalu přes možnost uspání zvířete inhalací, až po celkové znecitlivění mikrodávkami vpravovanými do žíly. Záleží také na tom, jaké přístroje k jakému zákroku lékař použije. Podle Černého se technologie a přístrojové vybavení v posledních deseti letech velmi výrazně zlepšilo.

˝A je tu také taková věc, že každý si stanoví cenu i podle toho, jak si sám cení svých znalostí a své práce,˝ dodává Černý. S tím, že vyřknout jednoznačnou cenu za určitý zákrok nelze, se ztotožňuje i veterinář Daniel Bořek. ˝Například při operaci by se mělo udělat zvířeti předoperační vyšetření. To znamená nejen vyšetřit srdce, ale pokud s tím majitel souhlasí, také vyšetření ledvin, jater, prostě jako u lidí. Je jasné, že všechno závisí na majitelově peněžence,˝ uvádí.

Také veterináři se potýkají s neplatiči
Veterináři, jako řada jiných profesí, se rovněž setkávají s neplatiči. Částečně je tvoří „vychytralí“, kteří přijdou se zvířetem na drobné ošetření a následně se například vymlouvají, že zapomněli doma peněženku. Nebo po zákroku řeknou rovnou, že nemají peníze a požadují složenku. Tyto peníze, i když nejde pro lékaře o zásadní částky, veterináři nikdy neuvidí.
˝Řídím se tím, že pokud klientovi řeknete pravdu a podáte mu veškeré informace, nemůže se stát, že by pak nechtěl zaplatit. Samozřejmě, když někdo přijde s akutním případem, zvíře ošetřím, i když je mi jasné, že to dělám zadarmo. Nebo člověk bere ohledy na důchodce, zejména když je jasné, že zvíře by bez pomoci nepřežilo,˝ komentuje Černý.
Druhou část neplatičů tvoří lidé, které ani nenapadne, že by za konzultaci s lékařem měli také platit. ˝Vůbec neví, že by měli platit i čas. Přijdou se jen tak zeptat, je z toho půlhodinová konzultace, a pak v lepším případě poděkují. U právníka by je vůbec nenapadlo, že i konzultace něco stojí. Záleží samozřejmě i tom, o jaké lidi jde, ale setkávám se s tím poměrně často u lidí, u kterých nehrají roli peníze. Do některých by to člověk vůbec neřekl,˝ vybavuje si Černý.

Zdroj: MF DNES online – autor: Lev Havlíček, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

07.03.2013 15:18  hana hronová

mám malého jorkšírského teriera fenka váží 2.20kg a naše známá hlídala hárající fenku a neuhlídala ji před našim jezevčíkem chtěla bych vědět jaká je cena injekce aby nezůstala březí veterináři který odešel na důchod jsem platila za dvě injekce 160kč už se mě tento případ stal u jiné fenky chtěla bych vědět jak jsou asi tak drahé tyto injekce a zda musí být opravdu dvě moc děkuji

Zanechte komentář: