Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Chytré pyžamo pohlídá pacienty

Publikováno: 6.04.07
Počet zobrazení: 1429

Činnost srdce, dýchání i puls nemocného kontroluje prádlo, které představila společnost Philips v Eindhovenu. Určeno je zejména osobám trpícím srdečními onemocněními. Ale může se hodit i dalším pacientům v nemocnicích i doma, a také starším lidem.

Varianta pyžama se senzory. Autor: Philips

Tlakové i elektrické senzory
Zmíněné údaje zjišťují tlakové senzory vetkané do povlečení polštáře a do dolního konce prostěradla. Mohou však být také v látce upjatého pyžama. Změří puls a zaregistrují pohyby hrudníku při dýchání. Povlečení i ložní prádlo se přitom dají omývat, aniž by se senzory poškodily.

Kontrola výsledků
Pacient kontroluje výsledky, které v noci naměřilo povlečení jeho postele. Další čidla v ložním prádle i v pyžamu umějí zase zaznamenat EKG. Tedy elektrokardiogram ukazující elektrickou aktivitu srdečního svalu. Kvůli takovému vyšetření by pacient normálně musel jít do specializované ordinace. Aby se člověk při spánku nezamotal do šňůr, přenáší se zjištěná data bezdrátově technologií Bluetooth.

Evropský projekt pro srdce
Údaje jsou k dispozici zdravotníkům, ale i přímo pacientovi. Přečte si je na displeji přístroje, který připomíná mobilní telefon.
V případě selhání životních funkcí vyvolá zařízení poplach. Soustavné měření dat pak dává lékařům lepší přehled o stavu pacienta.

Společnost Philips v tiskové zprávě uvádí, že vývoj „inteligentního“ ložního prádla a nočního oblečení je součástí celoevropského projektu MyHeart, který spolufinancuje Evropská komise. Jeho cílem je zlepšit prevenci a včasnou diagnózu onemocnění srdce a cév. Firma Philips zatím neoznámila, kdy a za jakou cenu chce tyto výrobky prodávat.
Výzkum se zařazuje do trendu vývoje automatických přístrojů, které dokážou sledovat zdravotní stav a případně i chování nemocných lidí nebo starších osob. Umožňují jim léčení a pobyt doma, což je pro ně příjemnější než pobyt v nemocnici. Současně se tak ušetří náklady na zdravotnický personál.

Zdroj: Internet: Aktualne.cz – autor: Josef Tuček, Foto: Philips

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: