Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Den Země

Publikováno: 22.04.07
Počet zobrazení: 3065

Poprvé se Den Země konal 22.dubna 1970 ve Spojených státech. Stejně jako dnes, měla tato akce za cíl upozornit širokou veřejnost a politiky upozornit na důležitost ochrany životního prostředí. Podobné akce se již řadu let pořádají i u nás. Přinášíme Vám některé tipy, kam se na Den země vydat.

1. Ekologické dny Olomouc
DEN ZEMĚ V LESE (SÁZENÍ STROMž): Pomozte zlepšit druhovou skladbu v lesích Sv. Kopečka u Olomouce. Výsadba jedle bělokoré – původní dřeviny přirozené druhové skladby na tomto místě. Zastoupení jedle v lesích je 20x nižší, než by odpovídalo přirozené skladbě lesa. Procházka s lesníkem po loňských výsadbách a pomoc mladým stromům. Akci pořádá Hnutí DUHA Olomouc.
Ekologické dny trvají až do 3. května, podrobný program naleznete zde.

2. Den Země – Chrudim
Program oslav v úterý 24. dubna na Resselově náměstí začíná od 9:30 hodin a končí v 18 hodin. Čekají na Vás doprovodné akce jako dílny tradičních lidových řemesel: výroba svíčky ze včelího vosku, drátování, košíkářství, keramika, řezbářství apod.

3. Den Země – Lysá nad Labem
Zpestřením letošního programu bude volné promítání ekofilmů v Městské knihovně v Lysé n. L., které se uskuteční v sobotu 28. dubna od 9.00. Ke shlédnutí budou filmy zapůjčené z Ekofilmu 2006. Tématem nebude jen ochrana druhů nebo klimatu, ale například i ochrana krajiny a kulturního dědictví. Na dopolední blok filmů naváže od 14.00 malá terénní exkurze ˝Do Bludnice s ptačí budkou˝. Sraz zájemců bude u vrátnice do zámeckého parku. Účastníci s vlastnoručně vyrobenými budkami jsou vítáni.
Závěrečným a fyzicky poněkud více namáhavým výletem bude cyklojízda ˝Na kole do druhohor˝. Zájemcům budou odhaleny tajemné metasekvoje – stromy, které byly pro svět objeveny znovu až v roce 1941 v Číně. Do té doby byly pokládány za vyhynulé. Od tajemných stromů se poté vydáme na Přerovskou hůru, kde nám odborníci z Polabského muzea Poděbrady v rámci malé přednášky povědí zajímavosti ze vzdáleného světa druhohor. Sraz zájemců bude v sobotu 5. května ve 13.30 na Husově náměstí před starou radnicí. Další zájemci se budou moci připojit v cca 13.50 na litolském mostě.

4. Arnika oslaví Týden Země

5. ZOO Lešná Zlín
Den Země ve znamení Madagaskaru – právě ochraně přírody tohoto jedinečného ostrova je věnována letošní kampaň Evropské asociace zoo a akvárií (EAZA). Především nejmenší návštěvníci se mohou těšit na růyné hry, soutěže a kvízy, které budou svým obsahem zaměřeny na ochranu fauny a flóry Madagaskaru. Drobný dárek čeká na každého, pro ty nejlepší pak připravujeme speciální dárek v podobě prohlídky areálu ZOO Zlín s průvodcem.
Všichni návštěvníci mohou navíc zavítat i na první letošní komentované krmení zvířat. V odpoledních hodinách bude slavnostně otevřeno nové dětské hřiště za restaurací Farma U Koaly.

6. Den Země na Chaloupkách
9:00 – 16:00, Kněžice, SEV Chaloupky – kratochvilná neděle pro děti i dospělé, tentokrát ve spolupráci s AOPK ČR, zaměřená na propagaci našich chráněných území (Natura 2000, NP, CHKO, PR na Vysočině…), informace na http://www.chaloupky.cz, tel. 568 870 434.

7. Den Země v Podkrušnohorském zooparku
10:00 – 17:00, Chomutov: Koncerty (Makovec, KOA, Yellow Sisters, Gipsy.CZ), divadlo pro děti, křtiny zvířat (kmotry budou Martin Bursík, Marta Kubišová, Steve Lichtag), přednášky a povídání (Přemysl Rabas, Steve Lichtag, Topí Pigula) Více na http://www.zoopark.cz.

8. Den otevřených dveří v expozici Třeboňsko
14:00 – 17:00, Třeboň, zámek – expozice krajina a lidé. Pořádá Správa CHKO Třeboňsko. Více na http://www.ochranaprirody.cz/index.php?cmd=page&id=1597&action_id=89.

9. Den Země v Pohořelicích
První Den Země, pořádáný DDM v Pohořelicích. Akce je určena pro širokou veřejnost (návštěva čistírny odpadních vod v Pohořelicích, třídění odpadu v místním parku, poznávání rostlin a živočichů, soutěže, expozice v sále místní radnice, kde budou vystaveny environmentální projekty žáků místní školy a informační panely s environmentální problematikou pro nejširší veřejnost a další). Bližší info http://www.ddmpohorelice.cz, tel. 519 424 558

10. Otvírání studánek v CHKO Český ráj
Trosky: vycházka za studánkami a prameny v podtroseckých údolích. Více na http://www.ochranaprirody.cz/index.php?cmd=page&id=1597&action_id=74.

11. Den Země v Zoo Brno
oslavíme v neděli 22. dubna. Od 10 do 15 hod. se v areálu zahrady uskuteční soutěžní stezka, která proběhne formou vyplňování křížovky. Na prostranství nad Dětskou zoo bude ve stejnou dobu probíhat ekodílna, jejíž součástí bude hra na třídění odpadu. Na pódiu U Velblouda zahrají od 14 hod. C+W Noví Kaskadéři a vystoupí mažoretky skupiny Kalimero z Těšan. Zoo bude na pódiu seznamovat veřejnost s kampaní na záchranu přírody Madagaskaru.

Zdroj: Internet: http://www.ddmdecin.cz/, http://www.mestozlin.cz/, http://www.enviweb.cz/, http://priroda.cz/, autor: red

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: