Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Detoxikace organismu a jarní bylinky

Publikováno: 3.04.07
Počet zobrazení: 1822

Letos se příroda probouzí z krátkého zimního spánku neobvykle brzy. Při troše snahy se už teď dají venku najít rašící bylinky, které mají velice blahodárné účinky pravě nyní, v době, kdy lidé po mnohé generace provádí očistu těla – detoxikační kúry, které nás pomohou zbavit přes zimu usazených toxických látek.

Během několika následujících týdnů už bude opravdu z čeho vybírat, z jedné procházky přírodou si budeme moci domů přinést spoustu různých bylinek, které nám prokáží neocenitelnou službu – pročistí krev a dodají našemu tělu vitaminy, minerály a další užitečné látky, čímž nám pomohou předejít jarní únavě, posílí naši imunitu a dodají nám životní energii.
Podíváme se na příklady jarních bylin, které jsou vhodné pro přípravu jídel. Je to jedna z nejjednodušších cest, jak zařadit léčivé rostliny do našeho života, doslova spojení příjemného s užitečným.

Které jarní bylinky jsou vhodné pro očistné kúry?

  •  
    Kopřiva dvoudomá – naše známá přítelkyně do nepohody.
    Kopřiva je v jarních měsících vhodná nejen ve formě čaje, skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný např. „kopřivový špenát“ nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamin C, betakaroten a vitamin A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, zároveň je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Kopřivu bychom měli užívat v časově omezených opakujících se kůrách o intervalu cca 2 týdny.
  • Pampeliška – smetánka lékařská – je odedávna součástí jarních čistících kůr.
    Její čerstvé mladé listy mají poměrně silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater, významně tak podporují detoxikaci organismu. Obsahuje vitamíny C, A, B a betakaroten, křemík, draslík a vápník. Pro svou nahořklou chuť jsou vhodné především do zeleninových salátů, například ve Francii je salát z pampeliškových listů vyhledávanou pochoutkou. Zkonzumované množství by nemělo překročit asi 1 větší hrst čerstvých listů na osobu, někteří citliví jedinci by po konzumaci většího množství mohli pocítit mírné zažívací potíže.
  • Sedmikráska chudobka
    Její listy i květy se často používají do salátu, vhodné jsou i do polévky. Můžeme je také ale vyzkoušet jíst pokladené na chléb s máslem, ač to možná někomu bude připadat neobvyklé, je to jeden ze starých používaných receptů. Listy i květy sedmikrásky mají téměř stejné účinky na náš organismus. Látky v nich obsažené působí močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev, zároveň stimulují funkci žlučníku a jater. Pro své účinky jsou doporučovány při potížích jako je akné, ekzémy, dna, artritida apod.
  • Šťovík kyselý
    Listy šťovíku jsou známé vysokým obsahem vitaminu C, betakarotenu, vápníku a železa. Působí močopudně, pomáhá čistit krev a stimuluje činnost jater. Pro svou kyselou chuť ho děti často žvýkají a dobře dělají. Se šťovíkem se to ale nesmí přehánět, má vyšší obsah kyseliny šťavelové, která se při vysokých dávkách může usazovat v ledvinách, popřípadě u někoho může vyvolat alergickou reakci ve formě kopřivky a pod. Ale pokud nemáme problémy s ledvinami nebo zmíněné alergické reakce, v množství kolem 10 – 20 listů nám neublíží. Nejvhodnější je do salátu a jarních polévek, přidává se např. do špenátu nebo omáček či pomazánek, chutná ale i samotný na chlebu s máslem nebo sýrem.
  •  
    Česnáček lékařský
    Podle názvu bychom ho mohli chybně dávat do spojitosti s česnekem, ve skutečnosti je to ale příbuzný hořčice. Svůj název získal díky vonným silicím, při pomačkání listu ucítíme česnekovo-cibulovou vůni. Mladé listy mají příjemné aroma a česnekovou mírně nahořklou chuť, v menším množství jsou výborné především v salátu a v polévce, dříve dokonce lidé tuto bylinu sušili a používali ji při nedostatku česneku a cibule na dochucení pokrmů. Česnáček ma vysoký obsah vitaminu C a betakarotenu, je známý svými čistícími účinky a často byl doporučován při léčbě např. revma, dny a ekzému.

Jak na to?
Pokud se vydáme na bylinky pro přímou konzumaci, rozhodně jen na místa, kde jsme jistí čistotou půdy a prostředí. Nikdy je netrháme v blízkosti silnic, skládek, chemických továren a podobně potenciálně toxického prostředí. Vybíráme si mladé zdravé listy bez známek napadení či nemoci a ukládáme je do prodyšného zavazadla, nejlépe do košíku.
Před konzumací je důležité bylinky několikrát důkladně proprat ve studené vodě. Do polévek a pro přípravu špenátu, pomazánek, dresingů apod. je nakrájíme na drobno, popř. lehce pomixujeme v mixeru, do salátu je používáme buď celé nebo pokrájené.

Pro inspiraci nabízíme recept na jarní čistící bylinkovou polévku:
Ingredience: (na cca 2-3 litry)
- 2 velké brambory
- 2 velké cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1 mrkev
- 1 vejce
- 2-3 hrsti čerstvých mladých vršků kopřivy
- cca 20 listů šťovíku
- cca 20 listů česnáčku
- koření: sůl, pepř, kmín, podle možností petrželka, majoránka, oregano, pažitka apod.
- jedna lžíce rostlinného oleje

Postupujeme velmi podobně jako při přípravě česnečky: brambory a cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme, přidáme koření a olej, vaříme než jsou brambory téměř měkké, na posledních cca 10 minut varu přidáme pokrájené bylinky a vejce, těsně před koncem varu pak prolisovaný česnek. Při servírování doporučuji přidat do polévky strouhaný sýr.

Z vybraných bylinek můžeme buď připravovat nějaký konkrétní pokrm, nebo je přidávat v menších množstvích do jídel jako doplněk nebo koření, polévky jsou v tomto případě optimální, jak zeleninové, tak masové vývary, bramboračka nebo gulášovka, lze tak dokonce nenápadně podstrčit léčivé bylinky někomu, kdo se při jejich doporučování ohrazuje větou ve stylu: ‘Copak jsem králík, abych jedl trávu?’

Internet: fiftyfifty.cz – Autor: Michaela Vorlová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: