Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchody vzrostou aspoň o 340 korun

Publikováno: 12.04.07
Počet zobrazení: 1648

Pokud projde vládní daňová reforma, penzisté budou mít vyšší důchody. Jako jediní dostanou přidáno, aby si kvůli zdražení jídla a léků nepohoršili. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce penze od příštího roku zvednout minimálně o 3,9 procenta.

Při dnešním průměrném důchodu 8700 korun by tak stouply zhruba o 340 korun. Proč vláda nechce dopady vyšší spotřební daně kompenzovat i dalším skupinám? Valná většina zaměstnanců podle Nečase dostatečně ušetří na nižší dani z příjmu.
Vláda si nemůže dovolit žádné velké zvyšování důchodů kvůli hrozícímu více než stomiliardovému schodku rozpočtu. Výplata penzí dnes už polyká skoro třetinu všech příjmů státu a suma se každý rok zvyšuje o deset až dvacet miliard.

Valorizace minimálně o 3,9 procenta je podle dnešních odhadů jen o malinko vyšší, zhruba o padesát korun na měsíc, než nařizuje zákon.
Podle Nečase by navrhované zvýšení mělo penzistům více než pokrýt vyšší výdaje na jídlo či léky kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. Ta má stoupnout z pěti na devět procent.

Zatímco zaměstnanci se vyrovnají s růstem cen vyšší výplatou, protože budou platit nižší daň z příjmu, mimo zůstávají ti, kdo nevydělávají: důchodci, nezaměstnaní, svobodné matky s dětmi, studenti.
Další skupiny lidí, kteří nepracují a jejichž příjmy nestoupnou vlivem nižší daně, vláda nehodlá nijak zvlášť uplácet.

Dokonce bude škrtat v sociálních dávkách. Zatím chce zrušit tři – pastelkovné, většinu pohřebného a dvousetkorunový příspěvek pro zdravotně potřebné. Nejvíce chce příští rok ušetřit na rodičovském příspěvku odstupňovaném podle počtu let, kdy budou rodiče s dětmi doma.

Zdroj: Internet: Novinky.cz, MF DNES – autor: Kateřina Koubová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

12.12.2007 15:33  alois

pan Nečas a spol jsou lháři a podvodníci. valorizace důchodu je ze zákona o inflaci, která se předpopkládá kolem6% ,a jednu třetinu zvýšení průmněrné mzdy. to činilo 1500 Kč. 500 + inflace je mnohem víc jak 345.Podle odborníků se očekává nárust životních nákladů na jednu osobu za mněsíc v příštím roce o více jak 1000 Kč. to se za chvíli budou důchodci stěhovat do lesů a budou se pást.Až vyjdou tisíce důchodců do ulic a zablokujprovoz tak se budete divit.

16.08.2007 19:18  babča

pánové kteří rozhodují o našich důchodech,bych chtěla vidět jak by uměli vyžít z těchto důchodů,částka našeho důchodu jim nestačí ani na zaplacení telefonu.

Zanechte komentář: