Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pedikúra hojí nohy

Publikováno: 16.04.07
Počet zobrazení: 3797

Také Vás zlobí nohy? Nedivte se, jsou jednou z nejnamáhavějších částí lidského těla. Kde hledat příčiny ˝trablů˝ našich dolních končetin? Může jít o složité potíže celého pohybového aparátu. Péče o nohy je ale i v pedikúře.

Čím je člověk starší, tím více by měl dbát a zaměřit se ještě více na nejspodnější část. Jde o to, zachovat kůži na spodních ploskách v co nejpřijatelnějším stavu, stejně tak jako další kůži na prstech i okolí a mít v pořádku i nehty.

V současné době existují dva druhy pedikúry – mokrá klasická a suchá (přístrojová) medicinální. Obě vhodně pečují o naše nohy, je otázkou, ke komu se která hodí více. Ale obě vyžadují zkušené pedikérky a v poslední době i řadu pedikérů, protože neexistuje špatná pedikúra, ale jen její neodborné a nevhodné používání, které pak může způsobit řadu problémů, zejména u diabetiků.

˝Mokrá˝ pedikúra patří k tradičnímu ošetření. Nohy se namočí do teplé vody s vhodnými změkčovacími přísadami a potom se ztvrdlé části kůže odstraňují pomocí ořezávání skalpelem, nůžkami, pilníky a dalšími brusnými pomůckami za mokra. Nohy se po této proceduře jakoby vylouply z nepohodlné slupky. Ještě ošetřit vhodným mastným krémem a pravidelně je mýt i mazat a je nám opět o něco lépe.
Jenže u starších lidí může dojít k problémům. Třeba když jdeme na mokrou pedikúru poprvé a neznáme ˝ošetřujícího˝. Dříve totiž bylo chybou pedikérek, že po absolvování kúry byly nohy hladké, a to nebylo dobře. I promazávaná kůže pak praská a dělají se krevní podlitiny. Právě se vzrůstajícím věkem nebo váhou je potřeba zanechat hlavně na chodidlech kůži o něco silnější, aby nepraskla a nedošlo ke krvácení. Zkušené pedikérky to běžně aplikuji a nemusíme se tedy bát.
Pokud ke krvácejícím nepříjemnostem dojde, může se hlavně u diabetiků stát, že se uspíší otevření špatně se hojící rány, která vyžaduje dlouhodobé léčení a může dojít k syndromu diabetické nohy, kterým trpí 25% diabetiků. To jsou ovšem krajnosti, ale je třeba si je uvědomit, jinak mokrá klasická pedikúra našim nohám pomáhá a je finančně levnější, než medicinální.

Medicinální (přístrojová) pedikúra je založená na frézování kůže za sucha přístrojem, který je podobný zubní vrtačce, lépe brusce. Toto ošetření kůže za sucha při vysokých otáčkách je šetrnější a přináší menší možnosti krvácení. Broušení je přirozený fyziologický způsob odstraňování zrohovatělé kůže a navíc tento zákrok zpomaluje nadměrný růst kůže i vytváření otlaků. Také ošetření nehtů tímto postupem je pečlivější, přesnější a při léčbě zejména zarůstajících nehtů velmi účinné. Hbitá frézka upraví snadno tlustý nehet třeba po mykologickém onemocnění.
Lze říci, že hlavně pro diabetiky zde vzniká menší riziko poranění. Medicinální pedikúra je u nás zastoupena méně, většinou v nemocnicích nebo pedologických či pediatrických poradnách (zabývají se kompletní péčí o nohy, tedy i pedikúrou). Časem medicinální pedikúry určitě přibude, I když je o něco finančně náročnější než mokrá.

Domácí péče s mokrou pedikúrou
Jednou týdně si udělejte čas na jednoduchou a přitom účinnou kúru v klidu domova, která vám zabere jen pár minut.

Krok 1:Odstraňte nános starého laku. Použijte vatový tampón namočený do bezacetónového odlakovače. Tampón přiložte na několik vteřin na nehet a poté jedním tahem stáhněte oprýskanou barvu.
Krok 2: Zapilujte všechny nehty, ale pozor, do rovna! Jinak si zaděláte na problémy se zarůstajícími nehty a oslabíte je.
Krok 3: Na pět minut namočte chodidla do vody s obsahem aromatické soli nebo oleje, mýdlo totiž pokožku vysušuje. Změklá chodidla obruste pemzou, čímž odstraníte vrstvu ztvrdlé a suché kůže. Pemzu používejte na vlhká chodidla. Dáte-li přednost speciálnímu pilníku na nohy, chodidla nejprve osušte.
Krok 4: Do kůžičky kolem nehtů vmasírujte speciální olejíček. Pokud jej nemáte, vezměte si na pomoc olivový nebo dětský olej. Při masáži zároveň kůžičku jemně zatlačujte.
Krok 5: Peeling nepatří jen na tvář, ale udělá dobře i nohám. Zjemní pokožku a viditelně je omladí. Na pomoc si vezměte speciální peeling na nohy nebo si vyrobte účinný zábal z hrubé mořské soli a olivového oleje. Směs vmasírujte do chodidel i nártů a nohy zabalte na 15 minut do igelitové fólie. Při smývání této masky opět nohy promasírujte.
Krok 6: S hydratačním krémem na nohy nemusíte šetřit, dostatečné množství naneste na chodidla a namasírujte si nohy kvalitním přípravkem s obsahem vitamínu E.
Krok 7: Tampónkem namočeným do odlakovače odstraňte z nehtů mastný film krému. Jinak by lak na nich nedržel.
Krok 8: Nejprve naneste podkladový nebo speciální zpevňující lak. Tento krok je důležitý hlavně při následné aplikaci tmavého odstínu. Do uschnutí základní vrstvy použijte dvě vrstvy barvy. Jednotlivé vrstvy nechte vždy pečlivě zaschnout.
Ale ať už se jedná o první nebo druhý způsob pedikúry, našim nohám prospívá a neměli bychom ji zanedbávat. Jestliže utrácíme velké částky za léky mohli bychom myslet i na naše nohy.

Zdroj: Doba seniorů – autor: Antonín Pečenka, Dáma.cz – autor: Simona, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: