Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Podvodné textovky lákají PIN od klientů spořitelny

Publikováno: 10.04.07
Počet zobrazení: 1351

Klienti České spořitelny čelí novému útoku podvodníků. Na mobil jim chodí SMS zprávy, které je žádají o zaslání PIN kódu. Spořitelna varuje zákazníky, aby žádné důvěrné informace nikomu nesdělovali.

Banku upozornili na podvodné SMS sami klienti. Textovka, kterou dostali na mobil, obsahovala pokyn, aby v odpovědi uvedli svůj PIN. Esemeska ale neupřesňuje, zda jde o PIN ke kartě, či k přímému bankovnictví. Česká spořitelna odmítá, že by byla původcem těchto zpráv.
Spořitelna upozornila také na nesmyslnou informaci, která koluje po internetu. Zákazníkům banky e-mail radí, aby v případě přepadení při výběru z bankomatu zadali PIN karty pozpátku – údajně tím přivolají policii.
Veškeré transakce v bankomatu jsou podmíněny zadáním správného PIN, zdůrazňuje Česká spořitelna, žádný jiný postup nedovolí provést žádné operace.

Ukázka textu jednoho z e-mailů:
„Jakmile se ocitnete v situaci a musíte pod nátlakem vybrat peníze z bankovního automatu na požádání/přinucení násilníkem, zadejte svůj PIN opačně: to je od konce – např. máte-li 1234 , tak zadáte 4321 automat vám peníze přesto vydá, ale též současně přivolá policii, která vám přijde na pomoc, tato zpráva byla před nedávnem vysílaná v TV, protože málo lidí využívalo tuto skutečnost, protože o tom nevěděli. Přepošlete co nejvíce lidem.“
Jedná se tedy o klasický hoax, řetězový e-mail s nepravdivým obsahem, který uzavírá výzva k rozesílání na další adresy. Texty podvodných SMS spořitelna bohužel k dispozici nemá.

Klienti jiných bank, alespoň podle oficiálních informací, se s podobným jevem dosud nesetkali. Potvrdila to tisková oddělení ČSOB, HVB a Komerční banky.

Zjištěné okolnosti podle všeho ničím nenasvědčují tomu, že by útok mířil na zcela konkrétní skupinu klientů, např. právě České spořitelny. Banka však zprávu o SMS v kombinaci s uvedeným e-mailem považovala za závažnou a vhodnou k zveřejnění.

Zdroj: Internet: Novinky.cz, Fincentrum.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: