Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Poražte dědičnost

Publikováno: 6.04.07
Počet zobrazení: 1343

Když má někdo z vaší rodiny rakovinu prsu, problémy se srdcem, depresi nebo je obézní, nevěšte hlavu. Zdaleka nemusíte dopadnout stejně. Zdraví rodičů, prarodičů i dalších předků vám může napovědět mnohé o vašem současném nebo budoucím zdravotním stavu.

Když někoho z vaší rodiny trápí vysoký krevní tlak, obezita nebo rakovina, podobné neduhy mohou postihnout i vás. Otázkou zůstává, o kolik procent je u vás riziko onemocnění vyšší než u lidí se zdravými kořeny. Když ale včas podniknete potřebná opatření, nemusíte kráčet v šlépějích svých předků. Proto neváhejte a pozorně poslouchejte stížnosti své babičky o bolavých kloubech a nebraňte se ani historkám o hluchém pradědečkovi, kterého při práci na poli skolila mrtvice. Podobné informace vám totiž mohou zachránit život.
Odborníci na genetiku doporučují, abyste rodinnou anamnézu konzultovali se svým lékařem. Nedávný výzkum mezi lékaři totiž odhalil zajímavý fakt. Až dvacet procent pacientů se zvýšeným rizikem genetických onemocnění nemělo ve své zdravotní kartě žádnou poznámku o nemocech svých předků, a tedy ani o možné hrozbě.

Deprese
Trápí vaše rodiče nebo sourozence deprese? V porovnaní s ostatními máte dva- až třikrát větší předpoklad, že skončíte stejně. Stupeň rizika, že onemocníte depresí, ale závisí i na tom, jakou formou deprese příbuzní trpí a jak často se u nich vyskytují záchvaty. Nemusíte si však připadat jako odsouzenci. Stačí, když začnete o své mentální zdraví pečovat.
- Rozpoznejte příznaky deprese. Pro tuto nemoc je typický smutek, skleslá nálada, neschopnost těšit se z příjemných věcí, ztráta sebedůvěry, pocit bezmoci, nechutenství, anebo naopak přejídání se, či dokonce úvahy o sebevraždě. Když vás alespoň jeden z těchto příznaků obtěžuje více než dva týdny anebo trpíte více příznaky už několik dní, vyhledejte psychologa. Rozhovor a přinejhorším antidepresiva vám pomohou a ochrání vás před rozvojem nemoci.
- Obklopte se přáteli. Když se máte na koho spolehnout a obrátit v těžké chvíli, deprese se vám zdaleka vyhne. Podle výzkumů se depresivní lidé, kteří začali rozvíjet sociální kontakty, dostali ze zajetí deprese mnohem dříve než samotáři.
- Myslete pozitivně. Deprese se často spojuje s pesimistickým pohledem na svět a s bezmocí. Snažte se i na negativní věci pohlížet z té lepší stránky a přestaňte se obviňovat za všechno špatné.
- Jezte ryby. Odborníci zjistili, že v regionech s vysokou konzumací ryb se deprese vyskytuje méně. Omega-3 mastné kyseliny, kterých je nejvíce v lososech nebo sardinkách, totiž potlačují známky deprese.
- Hýbejte se. Pohyb je nejlepší antidepresivum. Udrží vás v kondici, posílí imunitní systém. Nabudete sebedůvěru a lépe se vyrovnáte se stresem.

Onemocnění srdce
I za onemocnění srdce může do značné míry dědičnost. Když se vaši rodiče nebo sourozenci léčili před šedesátkou na srdce, máte až o padesát procent vyšší předpoklad, že se u vás objeví stejný problém, než lidé se zdravými předky. Dědičné jsou i mnohé rizikové faktory, které předcházejí srdečním onemocněním, například vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak či cukrovka. Navzdory tomu nezoufejte. Nejste ani váš otec ani vaše matka, jste jejich spojením. Předejít starostem se srdcem vám pomůže zdravý životní styl. Vyhněte se všem chybám, které dělali vaši rodiče.
- Zahoďte cigarety. Když se zbavíte škodlivého zlozvyku, riziko vzniku srdeční nemoci se u vás sníží. Nekuřákům se vyrovnáte už po třech letech bez cigarety.
- Jezte zdravě. Na jídelníček zařaďte co nejvíce ryb, ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Používejte rostlinné tuky, především olivový olej.
- Shoďte nadbytečná kila. S hubnutím začněte raději už dnes. Když máte nadváhu nebo trpíte obezitou, jste na nejlepší cestě ke kardiovaskulární nemoci nebo k selhání srdce. Pomůže vám především každodenní pohyb.
- Navštěvujte lékaře. Pravidelným hostem v ambulanci byste se měli stát tehdy, když máte diabetes, vysoký krevní tlak nebo vás sužuje vyšší hladina cholesterolu. Všechny tyto hodnoty si nechte pravidelně změřit a snažte se je udržovat v normě, kterou vám doporučí lékař.

Rakovina prsu
Když ji měla v kterémkoliv věku vaše matka, sestra, teta anebo babička, statisticky máte ve srovnání s ostatní populací až dvaapůlkrát větší šanci, že onemocníte i vy. Zatímco ženě se zdravými předky hrozí dvanáctiprocentní riziko vzniku rakoviny prsu, u vás to bude třicet procent. V případě příbuzné z druhého kolena je vaše šance jedenapůlkrát vyšší. V úvahu však musíte brát i příbuzenství z otcovy strany. Genetika má na svědomí přibližně jednu třetinu všech případů rakoviny prsu. Když budete dodržovat následující pravidla, vaše genetické předpoklady se vůbec nemusí projevit.
- Pijte méně alkoholu. Ženy, které denně zkonzumují více než půl litru alkoholu, mají větší předpoklad, že dostanou rakovinu prsu.
- Nepřibírejte. Když si budete celý život udržovat přiměřenou hmotnost, v menopauze se nemusíte obávat rakoviny prsu. Obézní ženy mají podle odborníků až dvaapůlkrát větší šanci, že si je tato nemoc najde.
- Vyzbrojte se kyselinou listovou. Nejnovější výzkumy potvrdily obrovskou sílu tohoto vitaminu. Když žena přijímá dostatek kyseliny listové, má o třicet procent lepší vyhlídky v případě nádoru prsu než žena, která jí má v jídelníčku minimálně. Kyselina listová skvěle chrání zejména ty, kdo holdují alkoholu. Vrhněte se proto na listovou zeleninu, jahody nebo cereálie anebo denně polkněte vitaminovou tabletku se čtyřista miligramy kyseliny listové.
- Nejezte živočišné tuky. Kdo jich konzumuje málo, nemusí se tolik bát ani rakoviny prsu. Naopak když v jídelníčku převažují, zvyšuje se předpoklad, že onemocníte, až o třicet procent.
- Věnujte se aerobním aktivitám. Aerobní cvičení by se mělo stát běžnou součástí vašeho života. Kanadští lékaři přišli na to, že ženy, které začaly pravidelně cvičit, snížily riziko rakoviny téměř o třetinu.
- Nebojte se mamografu. Dokáže totiž odhalit i maličké nádory. Zjistěte si, v jakém věku se u vás v rodině vyskytla rakovina prsu. Na mamograf byste měli jít už deset let předtím, než dosáhnete téhož věku, ale až po dovršení 25. roku. Po čtyřicítce by měla vyšetření pravidelně absolvovat každá žena.

Zdroj: Internet: Měsíčník zdraví – autorka: Patricie PAVLÍKOVÁ, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: