Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Příznaky a první pomoc při infarktu myokardu

Publikováno: 4.04.07
Počet zobrazení: 5671

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí, která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha. Je nezávislá na poloze těla a na dýchání.

Tato bolest bývá podobná té u angíny pectoris, ale liší se intenzitou a délkou trvání. Trvá zpravidla několik minut až hodin, nebývá patrný efekt použitých nitrátů. Tyto obtíže velmi často provází pocení, zvracení, bušení srdce, neklid, strach a úzkost.
Při rozsáhlém infarktu dojde k selhávání přečerpávající schopnosti srdce a objeví se akutní dušnost, u starších nemocných i zmatenost. U některých nemocných může proběhnout infarkt zcela bez příznaků. Infarkt může být příčinou náhlého úmrtí v důsledku protržení srdeční stěny nebo srdeční přepážky, v důsledku poruchy srdečního rytmu nebo rozsáhlého postižení srdeční svaloviny.

Při jakémkoli podezření na akutní infarkt kokardu je třeba ihned volat rychlou záchrannou službu – telefon 155.

V době čekání na sanitku buďte v klidu – fyzickém i psychickém! Pokud máte doma, tak si vezměte tabletu Anopyrinu, stříkněte si pod jazyk 2 dávky spreje s nitrátem a opakujte to po 5 minutách.

Infarkt lze předvídat
Prakticky všechna rizika, která vedou k infarktu, lze předvídat. Za dvě třetiny všech infarktů odpovídají pouze dva faktory: nenormální poměr mezi hladinou takzvaného dobrého a špatného cholesterolu a kouření. Dalšími riziky jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, obezita, stres, nedostatečná konzumace ovoce a zeleniny a nedostatek pohybu. A co je zajímavé – pitím malého množství alkoholu se riziko může o něco snížit. Vyšlo najevo, že infarkt je z devadesáti procent předvídatelný. Studie také tvrdí, že u kuřáků je riziko trojnásobně vyšší než u nekuřáků, a že nekuřáci, kteří jedí pravidelně ovoce a zeleninu, třikrát týdně cvičí a pijí malé množství alkoholických nápojů, snižují riziko až o 80 procent!

Zdroj: časopis Senior revue, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: