Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři jedí málo masa, sýrů, vitamínů a minerálů

Publikováno: 13.04.07
Počet zobrazení: 2767

Špatné stravování zhoršuje zdravotní stav seniorů. Podle odborníků vede například k poruchám imunity, úbytku svalů. Podle místopředsedkyně Fóra zdravé výživy Tamary Starnovské by senioři proto neměli zapomínat na bílkoviny v podobě masa nebo jeho nedostatek nahrazovat mléčnými výrobky či vejci. Také by měli jíst více sacharidů, vitaminů a minerálních látek, protože jejich organismus tyto látky hůře vstřebává.

Až 80 procent seniorů hůře vnímá chuť a vůni jídla, mají také snížený pocit žízně, což podle Starnovské často vede k dehydrataci a tím k suchosti v ústech. To spolu s chorobami dásní či umělým chrupem vyvolává potíže s konzumací jídel. To, že se hůře pohybují i hůře vidí, způsobuje, že se jim nechce chodit na nákupy a nechce se jim vařit. Dát si kávu a buchtu nebo jen knedlík či brambory je pro ně nejjednodušší. Někdy hraje roli i chudoba. Zvyšující se zapomnětlivost vede k tomu, že se senioři občas nenají vůbec, uvedla Starnovská. Senioři, kteří by podle ní měli denně sníst alespoň jednu pořádnou porci masa, zapomínají, že maso lze i umlít.

Až desetina starých lidí je podle odborníků dehydrovaná, přitom dvacetiprocentní ztráta tekutin může vést k tomu, že přestanou fungovat metabolické systémy a člověk zemře. Špatné zavodnění organismu zvyšuje také riziko krevních sraženin a zácpy. Dehydratace vyvolává nepříjemný pocit v ústech, způsobuje častější výskyt infekce močových cest i zmatenost. Důležité je pravidelné popíjení nápojů během celého dne, upozorňuje Starnovská.

Černý čaj, káva, kakao a víno zhoršují vstřebání železa
Starší lidé by měli lehce zvýšit příjem vitamínů, protože jejich tělo je hůře vstřebává a při různých onemocněních jich více spotřebuje. Důležitý je zejména příjem vitamínu E, beta-karotenu, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B12.
Senioři často trpí nedostatkem některých minerálních látek, a to zejména železa, zinku a vápníku. Je tedy třeba zaměřit se na jejich přísun v potravě, případně s ošetřujícím lékařem konzultovat jejich náhradu.
Dobrým zdrojem železa je maso a vnitřnosti, mléčné výrobky, vejce. Je také v například v celozrnném pečivu. Příznivě na vstřebávání železa působí vitamín C. Naopak využitelnost železa zhoršuje silný černý čaj, káva, kakao či červené víno.

Nejlepší je jíst sýry večer
Dostatek zinku pokryje pestrá strava, v níž jsou zastoupeny ryby, vejce, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, výrobky z obilovin a ořechy. Otázkou ovšem je, kolik seniorů je schopno a ochotno takovou stravu konzumovat.
Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky – jogurty, tvrdé sýry, kefír nebo tvaroh. Dobré je jíst sýry večer, protože tělo vápník v noci lépe využívá. Zkusit je možné také mléko sušené, které se přimíchá do jídla. Vápník je i v sardinkách. Rostlinnými zdroji vápníku jsou mák, ořechy, zelí, hrášek, brokolice.

Polovina hospitalizovaných seniorů trpí podvýživou

Výzkumy Fóra výživy ukazují, že polovina hospitalizovaných seniorů ve věku nad 70 let trpí podvýživou. Mezi pacienty s onkologickým onemocněním je podvyživených až 85 procent nemocných. Dokonce 30 procent seniorů trpí v nemocnicích život ohrožující podvýživou, která vyžaduje léčbu, řekl novinářům Pavel Kohout z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

U části seniorů jde o podvýživu způsobenou nedostatečným příjmem energie. Lidem pak chybí podkožní tuková tkáň. Jiní mohou mít nedostatek bílkovin, vitaminů či stopových prvků. Často je podvýživa důsledek působení nemoci.
Podle lékařských epidemiologických studií je ve věku nad 75 let ohrožena desetina až třetina seniorů v ambulantní péči. V domácím prostředí to je pět až 12 procent. Ohrožena je čtvrtina až dvě třetiny hospitalizovaných seniorů a v domovech důchodců je to pět až 85 procent klientů.

Podvýživa může být důsledkem špatné skladby a přípravy jídla, sníženého rozeznávání chuti, poruchy tvorby slin, špatné kvality chrupu, příliš velkým množstvím léků i depresí. V řadě případů je podle Kohouta na vině chudoba nebo i mediální tlak, který vede k tomu, že senioři drží nevhodné diety. V nemocnicích někdy nemají pacienti dostatek času na jídlo. Část pacientů nejí, protože jsou zvyklí na něco jiného, například doma snídají v šest ráno bábovku a v nemocnici dostanou v osm chleba s paštikou.
Při podvýživě se používají přípravky umělé výživy a jejich zařazení do léčby pacientům pomáhá. Předepisovat tyto přípravky mohou pouze nutriční specialisté, nikoli praktiční nebo odborní lékaři, uvedl Kohout.

Podle vedoucí nutriční terapeutky Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské musí stravu v zařízeních, kde senioři dlouhodobě pobývají, garantovat kvalifikovaní nutriční pracovníci. Ti jsou v nemocnicích, ale v mnoha zařízeních sociální péče tato profese chybí.
„Problém je, že se v nemocnicích často ztratí informace, že senior jídlo buď nesnědl nebo třeba snědl jen přílohu. Pomocný personál si toho možná všimne, ale už to neřekne zdravotní sestře. Pacienti postupně snižují množství toho, co snědí, a tím se dostávají do začarovaného kruhu a dále poškozují svůj zdravotní stav. Je třeba systematicky pacienty a klienty sledovat,“ řekla Starnovská.

Ředitel Domova důchodců v Praze Malešicích Tomáš Ján se domnívá, že je třeba v sociálních zařízeních vytvářet a udržovat standardy, a vyloučit tím možné problémy ze strany klientů i pochybení personálu. ČTK řekl, že v domově žijí lidé, jejichž věkový průměr je 86 let. Pracovníci domova aktivně vyhledávají klienty, kteří trpí podvýživou, a každé dva měsíce vyhodnocují jejich nutriční stav. V případě potřeby dostávají senioři mimo jiné energetické a výživové nápoje. Po zavedení tohoto systému se zlepšilo například hojení proleženin.
Domov sleduje příjem tekutin klientů a v případě potřeby zvýší dohled. Pokud jde o nepohyblivé lidi, personál sleduje a zapisuje, kolik toho vypili. Ostatní mají k dispozici automaty s nápoji, konvice s čajem a mlékem a neustále se opakuje osvěta. Pracovníci domova zajišťují příjem dostatečného množství stravy pro imobilní klienty. Více pozornosti by si zasloužili i ostatní obyvatelé, ale k tomu by bylo třeba více zaměstnanců. Domov dostává na stravu klientů 140 korun na den, na nákup potravin z toho připadne 65 korun.

Zdroj: Internet: Novinky, ČTK, Jitka Klejnová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: