Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Tisíc chutí KUSKUSU

Publikováno: 26.04.07
Počet zobrazení: 3291

Zkuste ochutnat kuskus. Drobounká zrníčka, která se skrývají v krabičce či pytlíku v regálech supermarketů, nejsou žádným druhem obilí, ačkoliv tak na první pohled vypadají. Pokud si kuskusem rozhodnete obohatit svůj jídelníček, vězte, že se jedná o těstovinu, kterou je možné vyrobit nejčastěji ze zrn tvrdé pšenice. Kuskus je stále ještě poněkud neobvyklé jídlo v naší kuchyni, ale rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.

Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší. Bio celozrnný kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice, která se nejdříve zpracovává na krupicí a dále je pak formována do kuliček, které se napařují a vysušují. Jak už bylo řečeno, celozrnný kuskus se vyrábí z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu.
Kuskus je variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý i studený.

Pšenice není podmínkou

Obilovina se máčí ve slané vodě, mne se a prosívá, dokud se neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty se pak ještě vaří v páře a suší na slunci. Podobným způsobem těstovinu připravují například v severní Africe, kde při její výrobě asistuje velký počet místních žen. Příprava pokrmu jim často zabere velkou část dne.
Místní obyvatelé kuskus jedí každý den, je to jídlo jak slavnostní, tak i všední. Záleží na konečné úpravě. Kraj od kraje se liší i obiloviny, které byly k výrobě kuskusu použity. Tvrdá pšenice není podmínkou, tato těstovina se získává také z ječmene, kukuřice nebo třeba prosa.
Kuskus se v severní a východní Africe připravoval již ve starověku, což dokládají archeologické vykopávky. Nádoby na jeho přípravu v objevených hrobech nemohly chybět. Z Afriky se pak pokrm rozšířil i do dalších světadílů. Ve 20. století tato těstovina zdomácněla i v Evropě.

Tisíc chutí

Kuskus se podává jako ochucená, či pouze osolená příloha, či jako hlavní jídlo smíchaný s masem, zeleninou a pikantně okořeněný. V tom případě se k němu přikusuje nejčastěji bílý chléb, chlebové placky nebo třeba tortilly. Je možné jej rovněž použít i do těstovinového salátu. Fantazii se prostě meze nekladou, záleží na vás, které suroviny upřednostňujete a na kombinaci kterých příchutí si nejvíce pochutnáte.

Základní příprava celozrnného kuskusu
Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou. Takto připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením, zapékáním a podobně.

Zapečený kuskus
Ingredience: kuskus, cibule, zelená paprika sůl, pepř, grilovací koření, pórek, zakysaná smetana, vejce, strouhaný eidam.
Postup: Na dno vymazané zapékací misky naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli, kterou poklademe na kousky nakrájenou zelenou paprikou. Okořeníme grilovacím kořením a posypeme asi půlcentimetrovou vrstvou kuskusu. Zalijeme polovinou osolené a opepřené zakysané smetany s rozšlehaným vejcem. Zasypeme vrstvou nakrájeného pórku a navršíme další vrstvičku kuskusu. Poté pokrm zalijeme zbytkem smetany a hustě posypeme strouhaným eidamem. Zapečeme asi 30 minut ve středně horké troubě.

Kuskus Casablanca
1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl.
Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli pokrájenou na kolečka, mrkev a celer pokrájené na plátky, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste půl hodiny. Směs pak podávejte s kuskusem připraveným podle základního receptu.

Kuskus salát
celozrnný kuskus, cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej
Kuskus připravte podle základního receptu, smíchejte ho s uvařenou cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem a nechte hodnu odležet.

Kuskus se zeleninou
250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 2 papriky, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, sójová omáčka, sůl
Kuskus připravte podle základního receptu, očištěnou zeleninu pokrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, deset minut duste, pak přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte sójovou omáčkou, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.

Kuskus s rajčaty a jogurtem
1 kg rajčat, 1/4 celeru, petržel, 2 cibule, olivový olej, sůl, 2 lžíce rozinek, 350 ml vývaru, 250 g kuskusu, pepř, římský kmín, 2 lžíce sekané petrželky, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 300 g jogurtu, lžíci sekaného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy
Celer a petržel oloupeme, pokrájíme na kostičky, cibuli posekáme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zeleninu, rozinky, osmahneme, přilijeme vývar a uvedeme do varu. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, pak odstavíme z plotny a kuskus necháme bobtnat 10 minut. Mezitím spaříme a oloupeme 500 g rajčat, rozčtvrtíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháme se smetanou, bílky ušleháme dotuha a obojí vmícháme do kuskusu. Kuskus naplníme do vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíme a vše zapečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháme jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváme zvlášť.

Kuskus s kozím sýrem
400g kuskusu, 12 cherry rajčátek, čerstvá bazalka, polévkové koření, sůl, pepř, olivový olej, 150 měkkého kozího sýru
Kuskus připravíme podle základního receptu, pak ho smícháme s posekanými rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem. Směsí vyplníme zapékací formu a necháme v troubě půl hodiny zapéct na 200 stupňů.

Kuskus se zeleninovou salsou
kuskus, pórek, lilek, cuketa, mrkev, rajčatovou omáčku
Pórek osmahneme na oleji, pak přidáme nakrájený lilek, cuketu, mrkev a všechno smažíme za podlití vodou do změknutí. Poté zalijeme směs rajčatovou omáčkou, přidáme sůl, pepř a rozmarýn. Kuskus připravíme podle návodu a pak ho přelijeme hotovou salsou.

Zdroj: iFemina.cz, Victoria.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: