Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Tuky jsou pro každého důležité – ale jen ty správné!

Publikováno: 30.04.07
Počet zobrazení: 2845

Několik hal v malé vesnici Nelahozeves kousek za Prahou zdaleka neodpovídá představám obrovské továrny, která ročně vyprodukuje přes 60 tisíc tun rostlinných tuků. Rama, Flora, Perla, Hera či Créme Bonjour vznikají v téměř sterilním prostředí a pod přísným dohledem lidí i nejmodernější techniky. Proč jsou pro vás rostlinné oleje zdravé?

Rostlinný tuk společnosti Unilever, kterého ročně opustí brány závodu v Nelahozevsi kolem 200 mil. balení, plně odpovídá nejnovějším požadavkům zdravé výživy nejen z hlediska vlastního složení výrobku, ale i kvality surovin a technologického postupu.

Základem je rostlinný olej
Celá alchymie výroby rostlinného tuku začíná u rostlinných olejů a tuků, které tvoří 25 až 100 % konečného produktu (podle druhu a účelu použití). Například Rama má 70 % tuku, takže je vhodná i k tepelné úpravě jídel. Výběru kvalitních surovin je věnována maximální pozornost, protože právě správné složení různých druhů rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti a příznivém vlivu na zdraví finálního výrobku.
Velký podíl ve skladbě surovin mají tradiční tuzemské oleje – slunečnicový a řepkový – a asi třetinou se pak podílí oleje tropické, jako například palmový či kokosový. Každý olej má totiž trochu jiné složení, chuť i zdravotní účinky. Například slunečnicový olej vyniká vysokým podílem esenciálních mastných kyselin a řepkový olej je zdrojem omega-3 polynenasycených mastných kyselin. Právě pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (jako je olejová, linolová či linoleová) jsou rostlinné tuky hodnoceny odborníky na výživu mnohem výše než tuky živočišné. Ty totiž naopak obsahují nasycené mastné kyseliny, zvyšující hladinu cholesterolu v krvi. Tropické oleje se zase starají o dosažení správné konzistence rostlinného tuku, protože pouze z tuzemských olejů, které jsou výhradně tekuté, nelze vyrobit roztíratelný tuk.

Proč ˝správné˝ tuky hrají důležitou roli v naší výživě?
- jsou jednou ze základních živin (spolu s bílkovinami a sacharidy)
- jsou pro organizmus důležité kvůli obsahu nezbytných mastných kyselin (tělo si je neumí samo vytvořit)
- obsahují řadu vitaminů (A, D, E) a zlepšují vstřebávání v tuku rozpustných vitaminů
- jsou zdrojem energie (měly by tvořit 30-35 % denního energetického příjmu)
- přijaté tuky mají být v poměru 2/3 rostlinných a 1/3 živočišných

Cílem správné výživy není vždy snížit příjem všech tuků bez rozdílu, ale především vybírat si ty správné, zdraví prospěšné tuky.

Rostlinné tuky (margaríny)
- neobsahují cholesterol
- převažují v nich tzv. nenasycené mastné kyseliny, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi
- spolu s rostlinnými oleji by měly tvořit 2/3 denní konzumace tuků
- moderní rostlinné tuky neobsahují* škodlivé transmastné kyseliny
* pouze ve stopovém množství

Živočišné tuky
- obsahují cholesterol – jsou živočišného původu
- převažují v nich tzv. nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování hladiny cholesterolu v krvi
- tvoří většinu tzv. skrytých tuků (obsažených v uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích, tavených sýrech a v některých sušenkách)
- ať už viditelné (máslo, sádlo, škvarky) či skryté, měly by tvořit 1/3 denní dávky tuků – tento podíl ale většina lidí překračuje v důsledku vysokého příjmu skrytých tuků!

Kvalitní margaríny jsou rostlinné tuky vyrobené z rostlinných olejů.

˝Správné˝ tuky obsahují:

1. Polynenasycené mastné kyseliny
Patří k nim esenciální mastné kyseliny z řady omega-3 a omega-6, které si lidské tělo nedokáže samo vytvářet. Jsou to stavební kameny lidského těla. Navíc také snižují hladinu ˝špatného˝ LDL cholesterolu. Mnozí lidé jich ve své stravě nepřijímají dostatečné množství.
omega-3:
Hlavní zdroje: rostlinné oleje, např. řepkový, lněný a rostlinné tuky z nich vyrobené, listová zelenina,
tučné rybí maso
omega-6:
Hlavní zdroje: slunečnicový, kukuřičný, sojový olej a rostlinné tuky z nich vyrobené, cereální výrobky

2. Mononenasycené mastné kyseliny
Hlavní zdroje: řepkový olej, mandle, kešu, makadamové a lískové ořechy, arašídy, avokádo, olivový olej a rostlinné tuky z nich vyrobené.

ROSTLINNÝ TUK JE ZDRAVÝ, PROTOŽE SE VYRÁBÍ Z DOBRÝCH ROSTLINNÝCH OLEJž – JE TO SPRÁVNÁ VOLBA!

˝Špatné˝ tuky a jejich nepříznivý dopad na zdraví

1. Nasycené mastné kyseliny
Hlavní zdroje: plnotučné mléčné výrobky jako např. máslo, šlehačka, tavené sýry, dále pak maso a masné výrobky, sladké pečivo a zákusky

2. Transmastné kyseliny
Hlavní zdroje: máslo a výrobky z něj, některé druhy masa (např. hovězí a skopové), některé druhy rychlého občerstvení, sladkého pečiva a zákusků, výrobků obsahujících ztužené tuky (nejsou totožné s tuky rostlinnými!)

Za ˝špatné˝ jsou označovány nasycené a transmastné kyseliny. Zvyšují hladinu cholesterolu, což může vést k ukládání tuku v cévách, omezování průtoku krve a nadměrnému zatěžování srdce. Vysoké množství těchto tuků ve stravě zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Které „správné“ tuky jsou ty správné?

  Co pro vás dělají? A co vám dávají?
Rama, Rama Idea! Pomáhá všem členům Vaší rodiny růst a zůstat zdraví. Důležitý zdroj esenciálních živin pro děti i dospělé. Vyrábí se i v tekuté podobě na vaření a pečení. Je obohacena o nenasycené mastné kyseliny ALA a DHA, které přispívají ke správnému růstu a duševnímu vývoji. Esenciální mastné kyseliny a vitaminy jsou nezbytné stavební kameny pro zdravý růst, tělesný i duševní vývoj. S nízkým obsahem nasycených mastných kyselin. Prakticky neobsahuje transmastné kyseliny.
Flora Vysoký obsah ˝dobrých˝ mastných kyselin příznivých pro srdce udržuje Vaše srdce a cévy v dobrém stavu. Flora je bohatá na polynenasycené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a obsahuje jen malé množství nasycených a prakticky neobsahuje transmastné kyseliny. Studie prokázaly, že každodenní používání Flory je prokazatelně zdravější než používání másla nebo nemazání si pečiva vůbec.
Flora pro.activ Zdravý rostlinný tuk odborníky vyvinutý především pro ty, kteří mají problémy s cholesterolem. V klinických studiích bylo ověřeno, že výrazně snižuje hladinu cholesterolu. Vedle skvělého složení klasické Flory navíc obsahuje rostlinné steroly, které pomáhají vylučovat cholesterol z těla.
Bertolli Rostlinný tuk a olej pro ty, kteří mají rádi středozemní stravu a specifickou chuť olivového oleje. S vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin a prakticky bez transmastných kyselin. Obsahuje olivový olej.
Hera Jemný a chutný rostlinný tuk na pečení. Prakticky neobsahuje transmastné kyseliny.
Perla Kvalitní rostlinný tuk za přijatelnou cenu. Prakticky neobsahuje transmastné kyseliny.

Veškeré informace najdete na http://www.flora.cz, http://www.mojerama.cz, http://www.hera-peceni.cz.

Zdroj: Zdravý kořínek.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: