Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Začíná turistická sezona na hradech a zámcích

Publikováno: 2.04.07
Počet zobrazení: 1719

Od soboty začala turistická sezona na tuzemských hradech a zámcích. Objektů, jichž je zpřístupněno podle seznamu Národního památkového ústavu ke dvěma stovkám, navštíví v Česku podle informací z posledních let každoročně kolem šesti nebo sedmi miliónů lidí. Některé památky se otevřely již v sobotu, další v neděli a zbylé až v květnu.

Dějištěm „vítání jara“ s otevřením zámecké brány „pohádkovým střevícem“ se stane v sobotu při symbolickém celostátním zahájení turistické sezony českých památek město Telč. Je známé díky svému renesančnímu státnímu zámku i mimořádně dochovanému historickému urbanistickému komplexu tvořícímu městskou památkovou rezervaci.

Programy, které v tomto turisty vyhledávaném městě na Vysočině akci doprovodí, obsáhnou vystoupení folklorních souborů i ukázky zdobení kraslic, pletení pomlázky, paličkování krajek, zdobení perníku a jiné zvyky svázané s velikonoční dobou.
Podobné programy k zahájení sezony se konají i na jiných památkách. Například Hradec nad Moravicí na Opavsku bude návštěvníky lákat od 1. dubna.

Nechybí ani zříceniny a špitály
Seznamu Národního památkového ústavu dominují mezi zpřístupněnými objekty hrady, zámky a zříceniny, ale jsou mezi nimi i kláštery, špitály, kostely, zahrady, královský palác, skanzeny a další soubory a expozice lidové architektury, Památník Karla Čapka a Památník Antonína Dvořáka, jeden statek, Schwarzenberská hrobka a dělostřelecká tvrz Bouda. Seznam zahrnuje i Pražský hrad.
Hradů a zámků se zachovanými původními mobiliáři je ve správě Národního památkového ústavu ke stovce, mimo ústav jsou jich ještě asi dvě desítky. Přístupné jsou v sezoně i další hrady a zámky vrácené v restituci původním majitelům či obcím a některé zámky, které si obce nebo soukromníci zakoupili.

V republice je celkově asi 400 hradů a hradních zřícenin a kolem 1600 zámků. Některé jsou ve správě státních institucí s kulturním zaměřením a jsou v nich například muzea; další jsou ve správě státních institucí jinak zaměřených a objekty jsou využívány různě – pro školství, zdravotnictví, vědu, vládu a podobně.

Zdroj: Internet: Novinky.cz, ČTK, Foto: Internet – autor: http://www.skate-service.com

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: