Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zažeňte stařecké skvrny

Publikováno: 25.04.07
Počet zobrazení: 22976

Stařecké skvrny (Lentigo senilis) patří podobně jako mateřská znaménka a pihy k pigmentovým skvrnám na kůži. Vznikají tehdy, když je v kůži dlouhou dobu vlivem UV záření přítomno příliš mnoho volných radikálů.

Pak dochází k nahromadění voskovitého hnědého pigmentu lipofuscinu, kterému se proto často říká i pigment stáří nebo opotřebení. Jinými důvody vzniku stařeckých skvrn mohou být např. nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, používání některých léku nebo nadbytek nitrátů v potravě. Nahnědlé skvrny mohou být velké až několik centimetrů. Světlá pokožka a úžehy, ale i časté opalování, napomáhají vzniku stařeckých skvrn. Změny nejsou zhoubné, pro postižené většinou představují kosmetický a tím i psychický problém.
Stařecké skvrny vznikají zejména na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. Podle míry pobytu na slunci se mohou vyskytnout už po čtyřicítce; v Česku je jimi postiženo více než 90% lidí, starších šedesáti let. Na rozdíl od klasických letních pih jsou stařecké skvrny viditelné trvale. Nejčastěji se vyskytují na hřbetech rukou, předloktích, v obličeji a v dekoltu.

Skvrny lze odstranit různými způsoby. Kdo chce stařecké skvrny alespoň krátkodobě opticky odstranit, může být překryto tónovacím krémem, což je z dlouhodobého hlediska poměrně náročné a nákladné. Skvrny lze opticky zesvětlit krémy. Bělicí účinky má například řeřicha potoční nebo derivát vitaminu A s peelingovým účinkem. Léčba takovým krémem musí být prováděna denně. Jelikož se vlivem přípravků ošetřovaná místa stávají citlivější na slunce, je nejlepší podstoupit v zimě nebo alespoň večer.

Pokud se člověk chce zbavit skvrn nadobro, může si lékařem nechat odstranit svrchní část kůže. Existují různé možnosti – peeling ovocnými kyselinami, mechanické obrušování, zmrazení nebo odstranění prostřednictvím laserových paprsků (fotojuvenizace). Vrstva pokožky se skvrnami je odstraněna a pod ní vznikne nová, normálně pigmentovaná kůže. Výhodou této metody je, že pigmentace v kůži je odstraňována cíleně a selektivně a současně je chráněna tkáň v okolí. Ovšem i při ní jsou ošetřená místa do úplného zahojení velmi citlivá na UV záření.

Samozřejmě se vznik stařeckých skvrn dá i zpomalit. Vyžaduje to bránit se všemu, co jejich vzniku pomáhá. Kromě alkoholu a nikotinu je to nadměrné opalování, zejména pak u lidí se světlejší pletí. Důležitá v péči o pleť je i správná strava. Doporučuje se taková, která je bohatá na antioxidanty: vitaminy C, E, A, selen, bioflavonoidy. Současně je třeba konzumovat pár kapek tuku, který je nutný při metabolismu těchto vitaminů – nejvhodnější jsou rostlinné oleje. Doporučuje se denně jíst alespoň 400 až 600g čerstvého ovoce a zeleniny, zejména takové, které obsahují hodně flavonoidů (červené zelí, brokolice, červené víno). Důležitý je i příjem karotenoidů (mrkev, meruňky), selenu a vitaminu E – oba patří mezi antioxidanty a je vhodné je v organismu udržovat v rovnováze. Obsaženy jsou ve výrobcích z kukuřice, v droždí a česneku.

Zdroj: časopis Doba seniorů – duben 2007, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

02.04.2015 12:58  Lupa

To znamená, budu chlastat červené víno a zbavím se pihů. To pak budu mít červený ksicht a modrý frňák.

10.07.2012 01:59  JIRINA DIMITROVA (jirinadimitrova@seznam.cz)

bude mi 82 roku a mam po tele dosti vetsich skvrn jako bradavice tmave hned cerne. dalo by se to seskrabat ? na rukou nemam nic. jirina dimktrova, stavbaru 3, 4oo 11 ustri nad labemdimigtrova
http://cojetoweb?janictakovehionemam

Zanechte komentář: