Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bolest zad II. – Slyšeli jste už o computerové kineziologii?

Publikováno: 10.05.07
Počet zobrazení: 4462

V předchozím díle o bolesti zad jsme si specifikovali, jak a proč bolesti vzniká, jak se preventivně chránit a co můžeme při prvních obtížích dělat. Pokud je však bolest zad každodenním problémem a my se jí nemůžeme zbavit sami, musí nastoupit zkušený odborník a ověřené metody. Nabízíme Vám stručný přehled možnosti léčení a odpovědi na nejčastěji kladené otázky týkající se bolesti zad.

Jak se bolesti zad léčí
Lékař Vám při první návštěvě nejdříve pečlivě vyšetří celou páteř. Zhodnotí její zakřivení a rozsah pohybu, pohmatem prověří napětí svalů v nejbližším okolí páteře. Dále obvykle vyšetří hybnost a citlivost Vašich končetin a základní šlachové reflexi.
U nezávažných bolestí zad se obvykle doporučuje pouze krátkodobý klid na lůžku a podávání léků proti bolesti. Ukazuje se totiž, že při pracovní neschopnosti a dlouhodobém klidu se až pětkrát zvyšuje riziko dlouhodobého přetrvávání obtíží a „útěku“ nemocného do invalidního důchodu.

Léčba se v zásadě liší u bolestí krátkodobých, které netrvají déle než jeden týden a u bolestí trvajících delší období.
U krátkodobých bolestí je vhodná úlevová poloha na lůžku, aplikace suchého tepla na bolestivé místo, podávání léků proti bolesti. Po ústupu bolestí následuje další rehabilitační péče – učení základních cviků na posílení svalového korzetu, cviky ve vodě, plavání.
U bolestí trvajících déle než jeden týden Vám lékař provede důkladné vyšetření páteře. Zhotoví rentgenový snímek, zajistí Vám neurologické vyšetření a odebere krev na průkaz případného zánětu. Dále je potom možné možno doplnit další speciální vyšetření jako je vyšetření pomocí počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MRI), popřípadě odběrem mozkomíšního moku tzv. lumbální punkcí.
Léčba dlouhodobých bolestí závisí na typu odhalené příčiny. Zahrnuje široké spektrum od jednoduchých cviků přes nejrůznější podpůrné protetické pomůcky až po náročné neurochirurgické výkony.

Computerové kineziologie
Pro zachování zdraví je již potřebná odborná péče ve stádiu rychlého odhalení funkčních poruch a nerovnováh pomocí rentgenu a dalšími vyšetřovacími metodami. Umožňuje to nová moderní diagnostická a léčebná metoda CK − Computerová kineziologie (počítačová kineziologie ). Priessnitzovy lázně v Jeseníku jsou první lázně, které začaly metodu CK využívat.
Kolektiv pracovníků s bohatými zkušenostmi vám nabízí možnost pomocí CK předcházet nemoci, tj. zachytit stádium, kdy jsou vytvořeny podmínky pro její vznik a rozvoj. CK přináší zlepšení i u chronických onemocnění, určí kritická místa těla a pomůže je chránit, individuálně vybrané cviky pomohou poruchu odstranit či kompenzovat.

Princip CK
˝Kineziologie˝ je nauka o pohybu lidského těla a slovo ˝computer˝ naznačuje, že při vyhodnocování výsledků je využíván počítač. CK sdružuje poznatky z různých lékařských oborů a používá též zkušenosti z tradičních starých technik, např. jógy. Využívá poznatku, že všechny poruchy v organismu se projevují na pohybovém aparátu a zpětně je možno tyto funkční obtíže přes pohybový aparát ovlivnit. CK je výsledkem dvacetiletých výzkumů a klinických a lékařských zkoušek.

Vyšetření
Vyšetření je nenáročné a probíhá podobně jako běžné rehabilitační vyšetření, při kterém se hodnotí omezení rozsahů pohybů a napětí svalů. Zjištěné hodnoty jsou spolu s dalšími vstupními údaji analyzovány počítačem, který zobrazí místa největších nerovnováh a funkčních poruch v těle, i možné vztahy mezi poruchou pohybu a vnitřních orgánů.

Léčba
Návrh léčby vychází z výsledků vyšetření. Obvykle postačí speciální masáže doplněné o individuální sestavu cvičení, nejlépe v systému IGA. U chronických potíží je vhodné použití speciálních technik individuální léčebné rehabilitace a reflexoterapie např. se suchou jehlou.
Efekt léčby se projeví obvykle po třech ošetřeních. Dále je vhodné pokračovat cvičením dle individuálně vybraných cviků, nejlépe v systému IGA, který umožní kontrolovat a upravovat vaše zdraví i v době pobytu mimo lázně.

Více informací naleznete na stránkách lázní Priessnitz.

Na co se nejčastěji ptáte

Jak je při lumbagu účinná operační léčba?
Jen některé přesně definované typy ústřelů je možné doporučit k neurochirurgické operaci. Úspěšnost operace závisí do značné míry na nálezu na páteři. Zdaleka ne každý výhřez ploténky lze operovat. Nevhodně indikovaná operace by mohla způsobit více škody než užitku.

Kdo vlastně bolesti zad léčí?
Léčba bolestí zad spadá do péče mnoha různých lékařských oborů. Nekomplikované případy řeší většinou praktický lékař ve spolupráci s rehabilitačním pracovníkem a ortopedem. Při vážnějších onemocněních spojených s postižením míšních nervů nebo výrazně narušujících dynamiku páteře se do léčby zapojuje neurolog a neurochirurg.

Jakou mám naději na vyléčení?
Většina nekomplikovaných bolestí zad je spojena s příznivou prognózou. Vše závisí na volbě vhodné léčby a zodpovědné spolupráci pacienta.

Jaké cviky na záda jsou nejvhodnější?
Volba vhodných cviků závisí na míře a lokalizaci postiženého místa. Cviky se proto sestavují zpravidla individuálně ve spolupráci s rehabilitačním pracovníkem. Obecně lze doporučit cviky ve vodě a plavání. Vztlak vody umožňuje příznivé odlehčení jednostranné zátěže působící na páteř po většinu dne. Umožní tak snadné uvolnění a protažení ztuhlých oblastí svalového korzetu páteře.

Trpím bolestmi zad již více než rok. Mám naději na lázeňskou léčbu?
Doporučení lázeňské péče závisí jak na délce tak na závažnosti obtíží. Návrh podává praktický lékař, ortoped nebo jiný specialista zabývající se léčbou těchto obtíží. Následně musí být ještě návrh schválen revizním lékařem.

Mohou být bolesti zad nebezpečné?
Nebezpečí vyplývá zejména ze stavů, při kterých dochází k postižení míšních nerv. Tyto stavy jsou spojeny s krutou bolestí. Postižení nervů se může projevit poruchami hybnosti a citlivosti končetin nebo poruchou vyprazdňování. Oba tyto případy jsou vážným varováním a musí být odborně vyšetřeny i léčeny.

Zdroj: Ordinace.cz – Autor článku: Tomáš Marada, Priessnitz.cz – Helena Kurejová, Foto: Priessnitz.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: