Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Bolesti zad I. – Trápí vás záda a nevíte si s nimi rady?

Publikováno: 3.05.07
Počet zobrazení: 3475


      Bolest zad je velmi rychle rostoucí problém moderní civilizace. Počet lidí sužovaných bolestmi zad se stále zvyšuje. Bolesti zad se vyskytují dokonce ještě častěji než bolesti hlavy.
Pokud vedete spíše sedavý způsob život nebo naopak nevyrovnaně zatěžujete páteře při fyzicky náročné jste ohroženi bolestmi páteře přibližně ve stejné míře. Páteř vyžaduje pravidelný přiměřený pohyb i odpočinek. Jakékoliv dlouhodobé přemáhání vede ke střádání obtíží.

Daň za chůzi po dvou
Naši vzdálení předkové se pohybovali nejčastěji po všech čtyřech končetinách. Tomu byla uzpůsobena i jejích páteř. Se vzpřímením postavy najednou vznikly nové náročné požadavky na její stabilitu i funkci. Došlo k poměrně rychlé změně jejího tvaru z obloukovité na dvakrát esovitě prohnutou. Daní za tuto rychlou a náročnou změnu jsou tak časté a obtížně léčitelné bolesti zad.
Během svého života se většina dospělých setká s nějakým projevem bolesti v zádech, zejména v jejich křížové oblasti. Ročně lze hovořit o (30-40)% populace v produktivním věku. A 5 až 10% z nich se dostane do pracovní neschopnosti. Stejné procento nemocných vykazuje známky přechodu do chronicity. Na přiznaných invalidních důchodech se bolesti zad podílejí z 50%.

Bolest zad může být náhlá (akutní) nebo dlouhodobá (chronická).
Jako akutní jsou označovány všechny případy, kdy průběh bolestí nepřesáhne dobu třech měsíců. O chronické bolesti zad se mluví tehdy, trvá-li déle než tři měsíce, nebo vyskytne-li se akutní bolest nejméně dvakrát za rok. Zdravotní i sociální význam bolestí zad je obrovský a stále se zvětšuje.

Jaká je příčina bolestí
Jedním z hlavních důvodů výskytu bolesti zad je, že bolest zad má celou řadu příčin. Jednotlivé příčiny se navíc často navzájem kombinují. Není proto dost dobře možné vystačit s podáním jednoho léků, píchnutím do jednoho místa nebo jiným jednoduchým a účinným zákrokem. Na páteř působí množství sil – zevních a vnitřních. Pokud přesáhnou schopnosti páteře těmto silám odolávat, objeví se bolesti.

Bolesti zad mohou vycházet ze svalového korzetu obklopujícího kostěnou páteř jako tlustá punčocha. Léčba těchto problému patří především do rukou rehabilitačních pracovníků. Obnáší pravidelné provozování speciálních cviků a odborné masáže.
Další skupinou příčin jsou obtíže vycházející z poruchy meziobratlových plotének. Nejznámější poruchou je tzv. lumbago neboli ústřel (lidově „houser“). Vyhřeznutí ploténky může zapříčinit uskřinutí nervu, který v její blízkosti probíhá. Léčba těchto stavů patři do rukou odborných lékařů – neurologů a neurochirurgů.
Třetí široká skupina příčin vychází ze samotné kostěné páteře. Postižena může být samotná struktura obratle, nebo klouby mezi jednotlivými obratli. K postižení může dojít úrazem – zlomenina obratle, posunutí obratlů – nebo dlouhodobým tzv. degenerativním procesem. Příkladem jsou výrůstky na páteři, které ji omezují v hybnosti nebo utlačují blízký nerv.

Obecně mezi rizikové faktory bolestí zad patří:
- soustavné přetěžování – nošení těžkých břemen
- práce v předklonu nebo v jiné nepřirozené poloze
- práce v sedě (profesionální řidiči trpí nejčastěji na bolesti zad)
- obezita
- vadné držení těla
- nedostatek pohybu
- současný životní styl, ale strach z dalšího pohybu, pokud se bolesti zad již objevily
- narušení ideální svalové souhry, která rovnoměrně zatěžuje páteř při všech pohybech

Může indikovat i vážnější onemocnění
Bolesti zad jsou nejčastěji lokalizovány jen do určitého úseku páteře – krční hrudní nebo bederní. Bolesti často vyzařují do okolí, jsou spojeny s omezením hybnosti páteře a závisí na pohybu a námaze. Bolesti zad jsou nepříjemné, často nás však nijak zásadně neohrožují. Někdy mohou být však příznakem vážného onemocnění. Takové bolesti mají většinou určité charakteristické znaky.

Varovným příznakem jsou zejména:
- Bolesti zad v klidu a v noci – mohou být projevem zánětlivého nebo nádorového postižení.
- Bolesti zad spojené s poruchami hybnosti a citlivosti končetin nebo s poruchou vyprazdňování – mohou být projevem vážného poškození nervů.
- Bolesti zad spojené s bolestmi břicha.
- Bolesti zad spojené se zvýšenou teplotou – mohou být projevem celkového nebo místního zánětlivého postižení.

První pomoc při bolestech zad
Pro akutní zklidnění náhlých bolestí je obvykle nejúčinnější klid, úlevová poloha na lůžku a aplikace suchého tepla. Dlouhodobé užívání léků proti bolesti není možné doporučit. Léčba bolesti neřeší podstatu onemocnění. Navíc každé užívání léků je spojeno s možným výskytem nežádoucích účinků.
Pokud se vyskytnou náhlé bolesti signalizující postižení míšního nervu – bolest spojená s poruchou hybnosti a citlivosti, poruchy vyprazdňování – je nutná neprodlená návštěva lékaře.

A jako prevenci proti bolesti zad nezapomeňte na vhodnou tělesnou aktivitu, volbu židle, pracovního stolu i lůžka je vhodné konzultovat s odborníkem – rehabilitačním pracovníkem nebo ergoterapeutem.

Více informací se můžete dozvědět na Priessnitz.cz.

Zdroj: Priessnitz.cz – Helena Kurejová, Ordinace.cz – autor: Tomáš Marada, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: