Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nové značení potravin potěší notorické dietařky

Publikováno: 28.06.07
Počet zobrazení: 1692

Každou ženu, která si hlídá svůj denní energetický příjem, jistě potěší dobrovolná iniciativa zatím jedenácti velkých nadnárodních společností a také dvou českých potravinářských firem, které se rozhodly, že kromě dosud běžných informací o složení potravin budou na svých výrobcích uvádět také informace o energetickém obsahu jedné porce v kilokaloriích (kcal) a její procentuální podíl na doporučeném denním množství (mezinárodní zkratka GDA) kcal.

Tato iniciativa probíhá na evropské úrovni a je podporována zástupci Evropského parlamentu a dalšími evropskými institucemi. V ČR ji zastřešuje Potravinářská komora ČR. Ing. Jaroslav Campík, prezident Potravinářské komory ČR, v této souvislosti uvedl, že: ˝Výrobci tak reagují na zjištění výzkumu prováděného mezi spotřebiteli, podle kterého většina spotřebitelů požaduje rychlou a snadno čitelnou informaci o energetické hodnotě potravin a nápojů, která by jim pomohla lépe vyvážit jejich energetický příjem a výdej.˝

Co může tedy běžný spotřebitel konkrétně očekávat?
Na potravinářských výrobcích zúčastněných firem budou nejen obvyklé informace o obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, ale též údaje o obsahu vlákniny, sodíku, cukrů a nasycených mastných kyselin. V tabulce, která bude spotřebitele informovat o množství těchto základních živin v daném výrobku, nalezneme též i jejich procentuální podíl na doporučeném denním příjmu.
Pro účely označování potravin bylo po dlouhých debatách v odborných kruzích dohodnuto, že hodnoty doporučovaného denního množství energie používané v současnosti pro ženy budou aplikovány na dospělou populaci bez rozdílu pohlaví.

Například…
Například na obalu jedné porce (250g) hotového baleného pokrmu ˝Kuřecí maso s rýží a zeleninou˝ nalezneme dle nového značení následující údaje:
- kcal 350 – 18 % denního doporučeného množství pro dospělé
- cukry 4,8g – 5 % denního doporučeného množství pro dospělé
- tuky 11,5g – 16 % denního doporučeného množství pro dospělé
- nenasycené mastné kyseliny 5,3g – 26 % denního doporučeného množství pro dospělé
- sodík 1,3g – 53 % denního doporučeného množství pro dospělé

Zachovány samozřejmě zůstanou i data o bílkovinách a sacharidech. Nebudou chybět i avizované informace o gramáži vlákniny.
Údaje o obsahu vitamínů a minerálních látek již patří k dobrému standartu mnoha odpovědných výrobců.

Co na to odborníci?
Vrchní nutriční terapeutka Tamara Starcovská z oddělení klinické výživy FTN Praha říká, že: ˝Nové způsoby značení jsou rozhodně velkým kvalitativním průlomem na potravinářském trhu. Procentuální vyjádření o obsahu živin a energie v jednotlivých výrobcích pak výrazně napomohou vhodnému členění stravy během dne, což je v současné době daleko hůře ovlivnitelným problémem české populace než energeticky nadbytečná strava a její nevhodná skladba, která je nedostatečně kompenzována pohybem. Jedná se tedy jednoznačně o velkou pomoc v osvětových aktivitách odborníků na výživu i v informovanosti spotřebitele.˝ Starcovská dále poukázala na efektivní využití nových údajů na výrobcích pro osoby, jež jsou nuceny třeba ze zdravotních důvodů sledovat celkový denní objem stravy, a to jak v kcal, tak v jednotlivých základních živinách.

První výrobky s novým značením se začaly objevovat letos na jaře a zúčastněné firmy je zavedou v celém sortimentu potravin do konce roku 2008.

Zdroj: Žena-in – autorka: Martina Machová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: