Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Nové značení potravin potěší notorické dietařky
Tato iniciativa probíhá na evropské úrovni a je podporována zástupci Evropského parlamentu a dalšími evropskými institucemi. V ČR ji zastřešuje Potravinářská komora ČR. Ing. Jaroslav Campík, prezident Potravinářské komory ČR, v této souvislosti uvedl, že: ˝Výrobci tak reagují na zjištění výzkumu prováděného mezi spotřebiteli, podle kterého většina spotřebitelů požaduje rychlou a snadno čitelnou informaci o energetické hodnotě potravin a nápojů, která by jim pomohla lépe vyvážit jejich energetický příjem a výdej.˝
Co může tedy běžný spotřebitel konkrétně očekávat?
Na potravinářských výrobcích zúčastněných firem budou nejen obvyklé informace o obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, ale též údaje o obsahu vlákniny, sodíku, cukrů a nasycených mastných kyselin. V tabulce, která bude spotřebitele informovat o množství těchto základních živin v daném výrobku, nalezneme též i jejich procentuální podíl na doporučeném denním příjmu.
Pro účely označování potravin bylo po dlouhých debatách v odborných kruzích dohodnuto, že hodnoty doporučovaného denního množství energie používané v současnosti pro ženy budou aplikovány na dospělou populaci bez rozdílu pohlaví.
Například…
Například na obalu jedné porce (250g) hotového baleného pokrmu ˝Kuřecí maso s rýží a zeleninou˝ nalezneme dle nového značení následující údaje:
- kcal 350 – 18 % denního doporučeného množství pro dospělé
- cukry 4,8g – 5 % denního doporučeného množství pro dospělé
- tuky 11,5g – 16 % denního doporučeného množství pro dospělé
- nenasycené mastné kyseliny 5,3g – 26 % denního doporučeného množství pro dospělé
- sodík 1,3g – 53 % denního doporučeného množství pro dospělé
Zachovány samozřejmě zůstanou i data o bílkovinách a sacharidech. Nebudou chybět i avizované informace o gramáži vlákniny.
Údaje o obsahu vitamínů a minerálních látek již patří k dobrému standartu mnoha odpovědných výrobců.
Co na to odborníci?
Vrchní nutriční terapeutka Tamara Starcovská z oddělení klinické výživy FTN Praha říká, že: ˝Nové způsoby značení jsou rozhodně velkým kvalitativním průlomem na potravinářském trhu. Procentuální vyjádření o obsahu živin a energie v jednotlivých výrobcích pak výrazně napomohou vhodnému členění stravy během dne, což je v současné době daleko hůře ovlivnitelným problémem české populace než energeticky nadbytečná strava a její nevhodná skladba, která je nedostatečně kompenzována pohybem. Jedná se tedy jednoznačně o velkou pomoc v osvětových aktivitách odborníků na výživu i v informovanosti spotřebitele.˝ Starcovská dále poukázala na efektivní využití nových údajů na výrobcích pro osoby, jež jsou nuceny třeba ze zdravotních důvodů sledovat celkový denní objem stravy, a to jak v kcal, tak v jednotlivých základních živinách.
První výrobky s novým značením se začaly objevovat letos na jaře a zúčastněné firmy je zavedou v celém sortimentu potravin do konce roku 2008.
Zdroj: Žena-in – autorka: Martina Machová, Foto: Internet