Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Policisté vyškolí důchodce

Publikováno: 28.06.07
Počet zobrazení: 1487

Jak se bránit podvodníkům, jak sepsat správně smlouvy, jaká jsou nová dopravní pravidla na silnicích či kde najít pomoc. To vše chce začít důchodce učit jablonecká městská policie. Ve městě se rozběhne unikátní projekt Senior akademie.

Jablonec nad Nisou – Unikátní projekt Senior akademie bude učit jablonecké důchodce, jak se bránit podvodníkům, jak sepsat správně smlouvy, nebo jak reklamovat zboží, či kde najdou pomoc. Akci připravuje jablonecká městská policie.

˝Chceme s nimi pracovat hravou formou a nepořádat nudné přednášky. Kurzy postavíme na konkrétních příkladech a naučíme starší lidi lepší orientaci v současném světě,˝ uvedla mluvčí jabloneckých strážníků Dana Hulíková. Odvolaný ředitel městské policie Tomáš Rakouš zdůraznil, že řada starších lidí je již dlouho v důchodu. ˝Hodně věcí se změnilo a chybí jim informace. Ty chceme doplnit. Třeba i jízda po kruhové křižovatce totiž pro ně může být problém. Poradíme jim i spoustu dalších věcí,˝ naznačil obsah projektu jeho spoluautor Rakouš.
˝Je to výborný nápad. Jsem pro, protože je to potřebné,˝ řekla ředitelka Domů pro seniory v Jablonci Irena Grohová.

Podobný projekt v České republice chybí

˝Máme připravená témata, která jsme vybírali z praxe,˝ upřesnila Hulíková. Podobný projekt v Česku neexistuje. Stejné tématice se věnují v Brně, ale tady pořádají pro důchodce přednášky. ˝Již nyní se o to zajímají jiná města, která chtějí něco podobného udělat,˝ uvedla mluvčí.
A v čem budou kurzy výjimečné? Především svou hravostí, při níž se lidé snáze naučí a zapamatují si rady a techniky. ˝Například při hře na soud jim vysvětlíme, co si mají vzít s sebou, jak soud probíhá a co mohou očekávat, když je bude advokát jako svědky vyslýchat,˝ zmínila Hulíková. Strážníci také budou motivovat důchodce, aby učili svá vnoučata bezpečněji chodit po ulicích a přecházet je. Senioři bývají často také obětí podvodníků a ti, kteří projdou kurzem, by jim měli lépe odolat. ˝Ukážeme starším lidem, jak podvodníkům nenaletět, a budeme se i obecně věnovat prevenci kriminality. Třeba základním pravidlům, jako je neotvírat dveře, pokud nevím, kdo za nimi stojí,˝ zmínila mluvčí.

Podle Miloslavy Loudové z jablonecké radnice je akce potřebná. ˝Pracuji se seniory a podle mě o kurzy bude zájem,˝ zmínila úřednice. ˝Pokud jim to může zlepšit orientaci v obyčejném životě, bude to dobré.˝ Podle Grohové by senioři potřebovali poradit, jak se bránit při akcích, kdy je firmy berou na výlet a nabízejí zboží.
Právě na život je plán zaměřený. Starší lidé se dozvědí, jak má vypadat nájemní či obchodní smlouva. ˝Budeme se věnovat reklamacím, a jak se při nich postupuje. Vše lidem ukážeme na konkrétních případech,˝ nastínila Hulíková. Přepadení na ulici? I to se naučí starší lidé řešit. ˝Nácvikem jim poradíme, jak nejrychleji zavolat pomoc,˝ říká mluvčí.

Dvouhodinové kurzy by měly probíhat sedm měsíců jednou týdně. Prvního kola by se mohlo účastnit kolem padesáti seniorů. Zatím však není jisté, zda projekt proběhne. ˝Vše stojí a padá s hlavou Dany Hulíkové. Pokud u městské policie zůstane, akce bude,˝ řekl starosta Petr Tulpa. Právě v tom může být problém. ˝Pokud tu nezůstane Tomáš Rakouš, odejdu od městské policie,˝ řekla včera Hulíková.
Rakouše odvolala radnice z funkce bez důvodu, přestože nedělal chyby, podařilo se mu snížit kriminalitu a na preventivní programy sehnala městská policie za poslední roky přes osm milionů korun.

Zdroj: MFDNES onlin – autorka: Kateřina Frouzová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: