Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Třešně a višně

Publikováno: 26.06.07
Počet zobrazení: 4497

Třešně jíme nejraději syrové, višně jsou zase báječné v koláčích, zmrzlinách a likérech. Hybridní odrůdy jsou chutné za syrova i v kuchyňské úpravě. Jedná se o velmi zdravé ovoce je ideální k redukci váhy, protože podporuje snížení tělesné hmotnosti a také pro udržení zdravé pokožky.

Pestrá nabídka
Existuje víc než 1000 odrůd třešní a višní. Kulturní druhy se u nás pěstují od 12. století a svůj původ mají pravděpodobně v jihovýchodní Evropě, odkud je přivezli Římané. Višně se k nám dostaly později, zmínka o nich je ze 14. století.
Při nákupu třešní vybíráme šťavnaté pevné plody se zelenou stopkou, která je zárukou čerstvosti. Třešně se dělí na chrupky s pevnou a srdcovky s měkkou dužninou, barva se podle druhu liší od světle žluté nebo tmavočervené až po méně běžnou purpurovou, případně skoro černou. Višně by měly být šťavnaté a kulaté. Obvykle mají jasně červenou nebo tmavě karmínovou barvu.

Toto ovoce obsahuje velké množství jódu, je proto vhodné pro nemocné se štítnou žlázou a bolestmi páteře, dále mají 80% vody, vitamin C, E a B, karoten, železo, draslík, hořčík, fosfor, zinek, třísloviny. Višně jsou spíše zdrojem minerálních látek a mají vliv na snižování horečky, posilování kapilár, jsou dobré proti zánětům.
Třešně a višně mají mnoho vápníku pro kosti a zuby a pro správnou funkci nervů, železa pro krvetvorbu a dýchání buněk a draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. Třešně jsou ideálním ovocem proti zánětům, parodontóze a artritidě.
V přírodním léčitelství se třešně cení pro pročišťující schopnosti – panuje totiž domněnka, že odvádějí toxické látky a tekutiny a čistí ledviny. Mají mírně projímavý účinek, takže pomáhají proti zácpě. Dávka 250 g čerstvých nebo zavařených třešní denně navíc snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž do určité míry chrání před vznikem DNY.

Účinky na organismus:
- vhodné při ateroskleróze
- snižují krevní tlak
- pomáhají při zácpě
- účinné při chudokrevnosti
- mají protizánětlivý účinek
- pomáhají snižovat váhu
- podporují zdravý vývoj pokožky
- pomáhají při parodontóze

Třešně a višně na sebe umí vázat škodliviny, které se pak mohou vyloučit. Pomáhají při hubnutí tím, že neutralizují tukové substance, které se pak nedostanou do sliznice krve. V kuchyni se uplatní při výrobě moučníků, kompotů, džemů, připravují se z nich chutné limonády a šťávy. Můžeme je i kandovat a sušit jako rozinky. Pokud je uchováváme v lednici, nedáváme je do blízkosti aromatických potravin, protože pak přebírají jejich pach.

Třešně mohou pomoci léčit cukrovku
Až se za pět měsíců budeme potulovat pod stromy obsypanými třešněmi, měli bychom si jich dopřát co hrdlo ráčí. Američtí vědci totiž potvrdili, že toto chutné a velmi oblíbené jarní ovoce může být účinnou zbraní v boji s cukrovkou. Bobule totiž obsahují látky, které dokáží u diabetiků přirozeně snižovat obsah cukru v krvi.
V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu barviv, které odborníci nazývají antokyany. Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín přitom tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi. Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní.
Američtí odborníci přitom tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.
Antokyany však mají další blahodárné účinky. Stejně jako jiná rostlinná barviva jsou svojí povahou rovněž antioxidanty, jež vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.

Třešňové variace

  • Bramborové knedlíky s třešněmi
    Ingredience pro přípravu 4 porcí: 400 g třešní | 2 vanilkové lusky | 4 lžíce citrónové šťávy | 40 ml třešňovice | 800 g brambor | 1 lžíce margarínu | 50 g krupice | 120 g pšeničné mouky | 2 vejce | sůl | 1 lžíce skořice | 80 g cukru
    Příprava: Třešně vypeckujeme. Vanilkové lusky rozřízneme, vyškrabeme dřeň a smícháme s citrónovou šťávou a třešňovicí. Vložíme třešně a necháme asi 10 minut rozležet.
    Brambory asi 30 minut vaříme a poté slijeme. Oloupeme a prolisujeme. Prohněteme s margarínem, krupicí, moukou, vejci a solí. Těsto zformujeme na pomoučněné ploše do válečku a rozkrájíme je na 8 silných plátků. Třešně na ně rozdělíme. Těsto zabalíme a vytvarujeme knedlíky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 12 minut pod bodem varu. Vyjmeme, necháme okapat a dáme na talíře. Posypeme cukrem a skořicí.
  • Třešňový závin
    Ingredience pro přípravu 4 porcí: 150 g netučného tvarohu | 1 vanilkový cukr | 75 g cukru | 5 lžic mléka | 5 lžic oleje | 300 g hladké mouky | 1 sáček kypřícího prášku | 2 lžíce hrubě drceného kostkového cukru | 750 g třešní | 1 vanilkový lusk | 2 lžíce třešňové šťávy | 50 g cukru | šťáva a kůra z 1 pomeranče | 2 lžíce solamylu | 1 žloutek | hladká mouka na vál a vysypání formy, tuk na vymázání
    Příprava: Rozšleháme tvaroh, vanilkový cukr, mléko a olej. Přimícháme 150g mouky. Zbývající polovinu mouky smícháme s kypřícím práškem a rovněž ji přímícháme do těsta. Z těsta vyválíme na pomoučněném vále plát.
    Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a dřeň vyškrabeme. Přivedeme k varu třešně, třešňovou šťávu, vanilkový lusk a dřeň, pomerančovou šťávu i kůru. Zvolna vaříme 10 minut. Solamyl rozmícháme ve dvou lžících studené vody a přimícháme k třešním. Vaříme až do zhoustnutí. Dáme vychladnout. Vyjmeme vanilkový lusk a náplň naneseme.
    Vymažeme formu včetně středové vložky a vysypeme ji moukou. Vložíme závin švem dolů a konce stiskneme. Povrch na několika místech nařízneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi 40 minut při 200 stupních. Závin uvolníme z formy a posypeme nahrubo drceným cukrem.
  • Bublanina, třešňový koláč a mnoho dalších, více receptů na http://www.recepty.cz nebo http://www.kuchtik.cz.

Zdroj: Internet: Zdravá výživa, centrum.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: