Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zbavte se zápachu z potu!

Publikováno: 26.06.07
Počet zobrazení: 4751

Kdo se potí, nezaslouží slitování, zněl známý slogan jedné reklamní kampaně. A je to pravda. Potit se skutečně nemusíte – či spíše: nikdo o tom nemusí vědět.
Pocení je přirozený proces, jímž se ochlazuje organismus. Udržuje stálou vnitřní teplotu a chrání tělo před přehřátím. Aktivitu potních žláz řídí nervový a hormonální systém, takže jej vůli nelze ovlivnit. Následky však ovlivnit můžeme.

Pot je čirá vodnatá tekutina bez zápachu. Teprve vlivem bakterií dochází k jejímu rozkladu a ke vzniku nepříjemného pachu. Malou útěchou může být, že funkce potních žláz klesá s věkem. Kromě pravidelné sprchy je nejjednodušším řešením používání deodorantů, antibakteriálních mýdel, která zamezují rozkladu potu, a antiperspirantů, které vedou ke stažení povrchové vrstvy kůže, a brání tak vzniku potu.

Jsme dost pozadu
Ve střední a východní Evropě lidé stále spotřebují méně deodorantů než v zemích západní Evropy. Nejlépe jsou na tom v Británii, kde každý člověk spotřebuje téměř pět balení ročně. Druzí jsou Němci (o něco víc než tři balení), třetí Francouzi (dvě balení ročně). Čechům stačí jen necelé 1,5 balení ročně – méně už spotřebují jen Rumuni a Rusové.

Proti pachu účinkuje také způsob, jakým se oblékáme. Trička, topy i košile musíme často měnit, a hlavně vybírejte si přírodní materiály.
Opatrní buďte také na to, co jíte. Ryby, česnek, kari, cibule, kmín a další aromatické látky přecházejí z jídla do kůže a ovlivňují výsledný pach. Doporučuje se také omezit sůl, ostré koření a pití alkoholu a kávy.
Stahování potních žláz podpoříte pravidelným pitím šalvějového nebo třezalkového čaje. Pokud nemáte čas si několikrát denně připravovat čaj čerstvý, existují také šalvějové tobolky. Pije se po jídle a než se projeví účinky, trvá to pár týdnů. Můžete si také dopřát občasnou koupel z jablečného octa, který v malém množství přidáte do napuštěné vany.

Někdy ale snadná řešení nepomohou. Pak je na místě svěřit se do rukou odborníků. Léčebně se aplikují roztoky s hydroxidem hlinitým v alkoholu. Jeho účinek nastupuje několik týdnů a při dlouhodobé aplikaci vede ke snížení funkce žláz. Dále je možná aplikace Botulotoxinu. Pokud problémy přetrvávají, provádí se chirurgické odstranění žláz, což je však nejen bolestivé, ale i poměrně riskantní.

Kde všude jsou?
Potní a mazové žlázy se nacházejí ve střední vrstvě kůže (dermis), jež je tvořena spletí vazivových vláken a je bohatá na nervy a cévy.
Na těle člověka rozlišujeme malé a velké potní žlázy. Malé potní žlázy se v počtu 2 – 3 milióny nacházejí na celém kožním povrchu s výjimkou rtů, očních víček a některých částí pohlavního ústrojí.
Ústí na povrch kůže, kde vylučují čirou tekutinu a tvoří její ochranný povlak. Velké potní žlázy, někdy označované jako pachové, se vyskytují v podpaží, ve tříslech, na prsních bradavkách a kolem genitálu a konečníku. Ty produkují hustší nažloutlou tekutinu, která obsahuje více bílkovin a tuku.

Člověk se víc potí v teple, při námaze, horečce či nervozitě a stresu. Viníkem mohou být hormonální změny, nejen v přechodu u žen, ale často také v pubertě. Někdy je důvodem také nevhodné oblečení z neprodyšných umělých materiálů, právě takové bohužel ještě zhoršuje následný zápach.

Kdy jít k lékaři
Příčiny vedoucí ke zvýšené produkci potu mohou být různé. Nejběžněji jde o reakci těla na zvýšenou teplotu okolí, fyzickou zátěž nebo emoční stres. Zvýšené pocení může být ale i varovným signálem četných chorobných stavů (např. zvýšená funkce štítné žlázy, maligní onemocnění, chronická infekce, horečka nad 38° Celsia, vysoká koncentrace potních žláz na rukou a nohou apod.).
Pocení patří také mezi příznaky klimakterického syndromu, kdy nedostatek hormonů působí na malé krevní cévky. Důsledkem jsou pak návaly horka. Zde je pak je možné léčit podáváním hormonální substituce.

Teplo a stres
- Pocení je pro organismus životně důležité. Reguluje teplotu, slouží ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování mechanických a bariérových vlastností kůže. Malé množství tepla se z těla dostává plícemi. Mnohem větší část tepla z organismu odchází kůží, kde leží potní žlázy.
- Z určité části se pot odpařuje z povrchu těla tzv. perspirací – denně jde asi o půl litru potu, o jehož produkci prakticky nevíme.
- Vlivem různých okolností však dochází také k aktivnímu pocení, během něhož se uvolňuje větší množství potu. A o něm již víme. Jde-li o pocení z tepla, tělo nereaguje okamžitě a často trvá nějakou dobu, než se začneme skutečně potit. V případě emocionálního pocení se zpotíme během několika sekund, a jedná se o pachově výraznější pot.

Trvale zvýšenou činnost potních žláz označujeme jako hyperhidrózu, která často postihuje jen určitou část těla. Ani intenzivní pocení v normálních podmínkách však většinou případů závažné onemocnění nesignalizuje. Nadměrné pocení neboli hyperhidróza, obvykle v podpaží, na dlaních nebo chodidlech, sice není nemoc, ale přesto se dá léčit. Nelze ji sice odstranit úplně, ale alespoň ji lze na několik měsíců pozastavit. Děje se tak prostřednictvím botulotoxinu, který má schopnost dočasně zabránit potním žlázám v produkci potu.
Botulotoxin je látka, která se váže k nervovým zakončením potních žláz. Zabrání převodu vzruchů nervových vláken na potní žlázy. Blokuje uvolňování acetylcholinu, chemické látky, která zprostředkuje produkci potu. K léčbě se využívá přes 20 let. Při zákroku pacient leží a lékař si v jeho podpaží označuje body, vzdálené od sebe 1 až 1,5 cm, kam injekčně aplikuje přesně určené množství roztoku botulotoxinu. Používané jehly jsou tak tenké, že zákrok je velmi dobře snesitelný. Přesto lze požádat o lokální znecitlivění anestetickým krémem. V případě podpaží to nepotřebuje každý pacient, ale pokud se injekce aplikují do dlaní či plosek nohou, tedy míst výrazně citlivějších, anestézie se provádí automaticky. Zákrok trvá asi 15 minut a jeho účinek vydrží zhruba půl roku až rok. Zvláště účinná je tato metoda při pocení podmíněném stresem. Funguje pouze v těch místech, kde byl aplikován. Nejčastěji se nadměrné pocení eliminuje v podpaží, na dlaních, chodidlech a také na čele. Za zákrok zaplatíte: 3500-8000 Kč (cena se zvyšuje v závislosti na lokalitě).

Smí muži páchnout?

Ženy mají méně potních žláz než muži, potí se tedy méně. Mužské potní žlázy jsou aktivnější. Za hodinu vyprodukují v průměru až 250 ml potu, naproti tomu u žen jen asi 180 ml.
Podle Clair Wyartové z Kalifornské univerzity je přirozené aroma mužského potu pro ženy víc vzrušující než vůně deodorantů či parfémů. Vědci zjistili, že mužský pot funguje jako feromon (pachové lákadlo). Mužskému odéru se říká androstadienon a funguje stejně jako pachová lákadla u zvířat. Žena podle vůně muže pozná, zda je dotyčný pro ni přitažlivý, a tedy i vhodný. Androstadienon u ženy zrychlí průtok krve, zrychlí srdeční tep a zvýší hladinu stresového hormonu kortisolu.

Zdroj: Žena, centrum.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

11.03.2010 21:17  Zavřelová Martina

Dobrý den,velice ráda bych Vás pozadala kde a na koho se mohu obratít,ráda bych si nechala pichnout injekci Botulotoxin na dlaně opravdu mam s tím velké problémy a potřebuji pomoc za každou odpověd Vám předem děkuji Zavřelová

Zanechte komentář: