Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeleninové rady do kuchyně

Publikováno: 29.06.07
Počet zobrazení: 1959

Na jaře a v létě připravujeme a konzumujeme více zeleniny než jindy. Víte, jak v ní uchovat vitaminy? Jak zabránit cibuli, aby nás při krájení neštípala do očí, nebo jak zbavit aromatický česnek příliš intenzivní vůně? Přečtěte si pár zeleninových rad a fíglů do kuchyně.

Cibule
Cibule je základ. Bez ní se nedá uvařit téměř nic. Jen kdyby při krájení tak nenutila k pláči. Této nepříjemnosti se zbavíte tak, že cibuli předem nahřejete v teplé troubě.
Cibulový zápach z úst odstraníte, když vypijete trochu mléka. Ruce od cibule si zase opláchněte octovou vodou, nebudou pak cítit.
Jde vám cibule (ale i česnek) špatně sloupnout? Ponořte je na tři minuty do studené vody. Slupka zvláční, netrhá se a sloupnete ji raz dva.
Nikdy cibuli nestrouhejte na plechovém struhadle. Stykem s kovem totiž hořkne.

Česnek
Chcete trochu zmírnit česnekové aroma? Ponořte jej na pět minut do osolené vody a teprve potom ho přidávejte do pokrmu.
Česnekový zápach z úst zmírníte, když vypijete trochu mléka, nebo rozkoušete zrnko kávy.
Nezapomeňte, že česnek se přidává do pokrmů až nakonec, jinak ztrácí chuť.

Recept na česnekovou pastu
Chcete-li mít česnek neustále při ruce, připravte si domácí česnekovou pastu. Vydrží vám až do příští sklizně. 500 g zdravého, oloupaného česneku umelte a promíchejte se 150 g soli. Směsí naplňte sklenice se šroubovacím víčkem. Při plnění sklenicí hodně potřásejte, aby v ní bylo co nejméně vzduchu. Navrch nasypte vrstvičku soli, dobře uzavřete a zabalte třeba do tmavé látky. Česneku totiž nesvědčí světlo.

Květák, okurky a další zelenina
Pokud je květák příliš hustý, ponořte jej na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm bývá ukrytý.
Křen před strouháním nahřejte. Nebude pak při strouhání tolik čpět.
Okurkový salát lépe strávíte, když mísu napřed vytřete česnekem. Pak do ní nastrouhejte okurky a ochuťte.
Rajčata snadno sloupnete, když je předtím ponoříte do vařící vody. Slupky potom můžete přidat do hovězí polévky, které dodají pěknou barvu.
Aby vám bílá zelenina (celer, květák, zelí) nehnědla, přidejte do vody trochu citrónové šťávy nebo octa. Oloupanou zeleninu do ní pak vkládejte.
Při vaření vkládejte zeleninu do vroucí vody. Zachováte tak velké množství vitaminů.
Aby zapékaná zelenina dobře chutnala, posypte povrch strouhankou a pokapte tukem. Vytvoří se tak zlatavá kůrka, která skvěle chutná a je pěkná i na pohled.

Není žádným tajemstvím, že šťávy z ovoce a zeleniny prospívají zdraví, výtečně chutnají a lehce zahánějí žízeň. A ty, které si připravíme z čerstvých plodů, mnohem více než jiné nápoje dodávají tělu kromě nezbytné energie i celou řadu životně důležitých látek, jako jsou vláknina, vitaminy, minerály i takzvané stopové prvky.

Lehce stravitelné
Další výhodou čerstvých šťáv je jejich snadná stravitelnost. Z čerstvé šťávy také dokáže naše tělo vstřebat více vitaminů a ostatních užitečných látek, než je tomu při konzumaci tuhé stravy. Obzvlášť účinné jsou v tomto směru šťávy z čerstvé zeleniny, protože vaření zničí mnoho proteinů a živin, zatímco ve šťávách zůstanou neporušené. Navíc enzymy přítomné v čerstvých potravinách spolu s tělesnými enzymy rozkládají šťávy a napomáhají vstřebávání prospěšných látek do krve, což proběhne už za několik minut po požití. Mnoho z ovocných a zeleninových šťáv má však i léčivé účinky – stačí si vybrat tu správnou.

Pomerančová šťáva
Šťáva z čerstvých pomerančů je naprosto nezaměnitelná díky vysokému obsahu vitaminu C. Pomáhá nejenom při prevenci různých nachlazení, ale také stimuluje nervovou soustavu, snižuje únavu a zpevňuje cévy. Lékaři doporučují pít pomerančovou šťávu při ateroskleróze, vysokém tlaku nebo onemocnění jater. Neměla by se však pít při onemocnění dvanácterníku, trávicích potížích a zvýšené kyselosti žaludku.

Ananasová šťáva
Ve šťávě tohoto velice chutného tropického plodu se nachází mnoho vitaminů, hlavně B12, C a E. Obsahuje také šestnáct různých minerálních látek a stopových prvků, ale hlavně unikátní bromelain, což je enzym štěpící bílkoviny, který dostal i jméno: přírodní ˝tukožrout˝. Kromě tuků však likviduje ve střevech i cizopasné červy a bakterie vyvolávající průjmy, brání srážení krve, zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, rozpouští usazeniny na stěnách cév a pomáhá odvádět z těla škodliviny. Bromelain uvolňuje i svalové napětí a svalové křeče, například při menstruaci, a působí protizánětlivě.

Jablečná šťáva
Díky protizánětlivým a mikrobiálním účinkům je neobyčejně užitečná pro všechny, kdo mají potíže s plícemi, trpí častými bronchitidami nebo hodně kouří. Kromě toho obsahuje i velké množství železa, takže se hodí i při chudokrevnosti. Je ceněná pro vysoký obsah vlákniny zvané pektin, která v těle funguje jako absorbent a očišťuje ho od zplodin. Působí povzbudivě na nervovou soustavu a díky množství minerálů i dalších zdraví prospěšných látek celkově posiluje organismus. Harmonizuje činnost trávicí soustavy, pomoci může při zácpě.

Zdroj: Šťastné ženy- autor: Meryl, Měsíčník zdraví – autorka: Ivana Dulková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: