Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Byty místo penzionů

Publikováno: 31.07.07
Počet zobrazení: 3379

Velké změny čekají lidi v metropoli, kteří žijí v současné době v penzionech pro seniory. Ty se totiž promění na byty. V nich budou moci žít i lidé v nouzi.

Ty by se totiž podle magistrátu měly změnit na takzvané ústupové bydlení, ve kterém budou moci vedle penzistů žít také sociálně slabší lidé. Materiál musí ještě projednat rada hlavního města.
˝Půjde o malometrážní byty, na které se budou vztahovat pravidla pro nájemní vztahy. Byty zároveň budou nedaleko domovů pro seniory, které poskytují sociální služby,˝ řekl radní Jiří Janeček (ODS), který má sociální oblast na starosti. Za pečovatelské služby si pak budou muset penzisté připlatit.

Důchodci, kteří jsou v současné době v penzionech, budou muset podepsat s magistrátem nájemní smlouvu a od 1. ledna příštího roku začnou platit nájemné. ˝Pokud senioři uzavřou smlouvu do konce letošního roku, začne se jim nájemné započítávat od ledna 2008. Ti, kteří si to budou chtít rozmyslet, mohou smlouvu podepsat během příštího roku,˝ popsal Janeček.
Zaplacení nájmu se nikdo nevyhne. Ten, kdo podepíše s magistrátem nájemní smlouvu až od roku 2009, bude muset zpětně doplatit nájem za rok 2008. ˝Nemůžeme nikoho z nich zvýhodňovat,˝ vysvětlil radní Janeček. Nájemné by se mělo zvýšit ze současných 34 korun až na 60 korun za metr čtvereční. ˝Cena ale poroste postupně, ne skokem,˝ dodal.

Opozice: Lidé přijdou o střechu nad hlavou
Projekt se ale některým nelíbí. Podle opozice by se totiž lidé, kteří v penzionech nyní bydlí, mohli ocitnout bez střechy nad hlavou.
˝Mohlo by se to eventuálně stát. Smlouva je totiž na dobu určitou,˝ řekla zastupitelka Hana Halová (ČSSD).
Podle Halové je sice možné smlouvy po roce prodlužovat, ale není brán zřetel na vysoký věk lidí. ˝Zdravotní stav seniora se může rapidně zhoršit – a kam pak půjde, když domovy pro seniory jsou přeplněné? Mám obavy o to, co bude s lidmi, kterým nebude stačit pečovatelská služba, která za nimi pouze dochází,˝ ptá se Halová. Radní Jiří Janeček s tím však nesouhlasí. Nikdo o střechu nad hlavou prý rozhodně nepřijde.

˝Pokud se také nájemníkovi zhorší zdravotní stav, radnice mu zaručí přechod do domova důchodců. Ten si bude moci sám vybrat,˝ slibuje Janeček. Podle radního si mohou lidé, kteří třeba nebudou mít na zaplacení nájmu, požádat o příspěvek na bydlení. ˝Mohou dostat až dva tisíce,˝ upozornil Janeček. V současné době senioři v penzionech platí za nájem a služby zhruba 2500 korun měsíčně.

Radní také uvedl, že pokud budou nájemci bytů plnit všechny stanovené podmínky, bude jim původní smlouva automaticky prodlužována.
Zastupitelka Halová však vidí jako další problém způsob vybírání důchodců, kteří půjdou do domova seniorů. ˝Tady mohou vzniknout konflikty, koho poslat a koho ne. Návrh je uspěchaný,˝ tvrdí Halová.

Město chystá kampaň
Součástí přeměny penzionů na malometrážní byty by měla být také informační kampaň, ve které se penzisté dozvědí všechny podrobnosti. ˝Ta se rozběhne na podzim. Zaměstnanci bytového odboru budou seniory obcházet a vše jim vysvětlí. Zároveň vytiskneme informační letáky,˝ sdělil Jiří Janeček.

Zdroj: MFDNES online – autor: Aleš Berný, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: