Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Desatero pro přežití v horku

Publikováno: 16.07.07
Počet zobrazení: 2156

Co všechno by měl člověk dodržovat, aby kvůli tropickým vedrům neskončil v nemocnici? Nepřehánějte to s klimatizací, pijte až čtyři litry tekutin denně a vyhněte se alkoholu. Když pivo, tak jedině sedmistupňové.

Kardiochirurg Jan Pirk ˝utekl˝ před tropickými vedry z Česka do Chorvatska. Telefon zvedl na své jachtě v Jadranském moři. ˝Je tu vlhko a neustále fouká příjemný vánek, což snižuje tělesnou teplotu. V takových klimatických podmínkách se dají bez potíží snést i poměrně značná vedra,˝ říká profesor. Tím dává k dispozici i návod k ˝přežití˝ nebývalého horka, které ve střední Evropě nyní vládne. Profesor nicméně připomíná, že i lidé, kteří nejsou na dovolené, by měli ˝teplotní skok˝ zohlednit ve svém chování. Tady jsou jeho doporučení:

1. Jak se oblékat?
Brát si lehké a vzdušné šaty. Zvláště dbát na pokrývku hlavy, aby se lidský organismus nepřehřál. V opačném případě hrozí kolaps.

2. Jak sportovat?
Každý stroj, který vykonává práci, se zahřívá. Musí se tedy ochlazovat. Stejné je to i s lidským organismem – ten se chladí potem. K tomu je však nutné pravidelně, byť po troškách pít. I když nemáme zrovna žízeň. Zdraví lidé tedy mohou bez obav sportovat. I oni by se ale měli raději vyvarovat vytrvalostních sportů – například maratonu. ˝Ten bych teď rozhodně nikomu nedoporučoval,˝ říká profesor Pirk. Ani tenis není podle něj v těchto dnech příliš vhodný. Prospěšná je naopak rekreační cyklistika či chůze v lese.

3. Můžeme pít pivo?
˝Škoda, že se tak málo vyrábí nízkostupňová piva. Sedmistupňové pivo s minimem alkoholu bylo totiž ideálním iontovým nápojem pro letní vedra. Byly v něm všechny potřebné látky, které člověk k překonání extrémních veder potřeboval. To, že se už nevaří, je velká škoda. Nebyl ideálnější iontový nápoj,˝ říká Pirk.
Konzumaci většího množství deseti stupňového, natož dvanácti stupňového piva v parnech nikomu nedoporučuje. Děti vážící do dvaceti kilogramů by měly vypít denně alespoň jeden a půl či dva litry tekutin. Větší děti a dospělí od 3,5 do čtyř litrů.

4. Jak se opalovat?
Opalováním zbytečně zatěžujeme již tak dost vedry namáhaný kardiovaskulární systém – zejména srdce. Vhodnější je pobyt ve stínu stromů či pod slunečníkem.
A když už se někdo bez slunění neobejde a bronzová pleť je pro něj tak důležitá, měl by používat ochranné krémy s vysokým UV filtrem a sluneční brýle.

5. Co máme pít?
Nápoje by měly by být chladné, ale ne ledové.

6. Co máme jíst?

Odborníci doporučují jíst lehká jídla: hodně zeleniny a méně tučného masa. Pokud maso, tak spíše kuřecí.

7. Co mají dělat kardiaci?
Zejména kardianci by měli v těchto dnech zůstávat doma nebo alespoň v chladnu.
Rozhodně by se měli vyvarovat jakékoliv fyzické námahy. I pro ně platí zásada pravidelného pití. Z nedostatku tekutin se jim totiž může zahustit krev. Tím se zvyšuje riziko srážlivosti krve a trombózy.

8. Jak nastavit klimatizaci?

Pro lidský organismus je vždy značnou zátěží, když vymění chlad klimatizovaného osobního auta za rozpálenou ulici. Rozdíl teploty může být přitom 25 až 35 stupňů. ˝Do extrémní podoby to dohnali Američané. V jejich obchodních domech teď skoro sněží. Proto jsou také často nachlazení a pořád smrkají. Prostě jsou i ve velkých parnech superpodchlazení. To není nic dobrého pro zdravé lidi a už vůbec ne ty, kdo mají potíže se srdcem,˝ dodává profesor.
Optimální teplota klimatizace v automobilu by v těchto dnech neměla klesnout pod 24 stupňů. Nižší teploty mohou vyvolat obtíže i u zdravých lidí.

9. Co je horší: z chladu do vedra, či naopak?
Obojí je škodlivé, kardiovaskulární systém snáší nicméně hůře přechod z chladu do horka.

10. Jak spát?
Je-li vám to příjemné, tak bez přikrývky a jen v nejnutnějším lehkém pyžamu. Podle Pirka je dobré spát i nahý, když to spícího příjemně ochlazuje. Dobrá jsou i otevřená okna či vlažná sprcha před spánkem.

Zdroj: MFDNES online – autor: Jan Gazdík

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: