Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Permanentní makeup vás může permanentně zohyzdit

Publikováno: 3.07.07
Počet zobrazení: 2227


      Ačkoli si ženy nechávají dělat permanentní make-up především kvůli zvýšení atraktivity, výsledkem může být otok, či zatvrdlá červená boule, která vypadá jako stará jizva. A vydrží klidně několik let.

Obliba permanentního make-upu ve světě stále stoupá. Permanentní make-up rtů, očních víček nebo obočí podstoupí jen ve Spojených státech ročně na osm milionů žen, uvádí agentura Reuters. Jen málokterá z nich si však přitom uvědomí, že podstupuje riziko, jehož výsledkem může být několikaleté zohyzdění obličeje.

Zohyzdění na několik let

Mezi odborníky je už delší dobu známá skutečnost, že u některých lidí se může objevit alergická reakce na inkoust, který se u permanentního makeupu, stejně jako u tetování, jehlou vpravuje do spodních vrstev kůže. Nicméně nová studie ukázala, že počet takto postižených klientů (především žen) stále stoupá a že tyto alergické reakce mohou přetrvávat roky.
Studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v novém čísle New England Journal od Medicine, trvala tři roky a bylo během ní sledováno devadesát dva žen, které měly po podstoupení permanentního make-upu nějaké problémy. Lékaři zjistili, že devadesát procent z nich trpělo otoky a postižené místo bylo mimořádně citlivé na dotek. Zároveň ženy pociťovaly nepříjemné svědění. Čtyřem z pěti žen se udělaly na místě, kam byl inkoust vstříknut, zatvrdlé boule.
Navíc téměř sedmdesát procent respondentek nebylo stále vyléčeno ani v době, kdy už výzkum končil. To znamená, že u sledovaných žen trvala alergická reakce od pěti měsíců do více než tří let.

„Tělo zkrátka někdy vnímá vstříknutý pigment jako cizí těleso a reaguje na něj tak, že se zanítí,“ říká doktorka Allen Marmurová, vedoucí dermatologie v lékařském centru v New Yorku, kterou při této příležitosti oslovil magazín Forbes. „Postižená oblast se zanítí, nateče, zčervená a vypadá jako nevzhledná stará jizva. Jde o skutečně velmi nepříjemný a nepřitažlivý efekt, který je o to ironičtější, že ženy si obvykle nechávají dělat permanentní make-up kvůli zvýšení atraktivity.“

Pravděpodobnost se zvyšuje

Ačkoli kosmetické salony, které permanentní make-up provádějí, tvrdí, že alergické reakce na inkoust jsou velmi výjimečné, odborníci varují, že jde o stále častější jev. „Nelze předem odhadnout, u koho se tato bouřlivá reakce objeví, a u koho ne,“ pokračuje doktorka Marmurová. „Pravděpodobnost se však výrazně zvyšuje u těch, kteří trpí už nějakou jinou alergií, nebo mají s alergickou reakcí svého těla zkušenost. A protože počet alergiků ve světové populaci neustále stoupá, stoupá i pravděpodobnost tohoto vedlejšího efektu permanentního make-upu.“
Problémem je, že jakmile se tato reakce objeví, je velmi obtížné ji odstranit. Úplné odstranění inkoustu je složité a alergická reakce proto vydrží často i několik let. Jen zcela výjimečně se, podle odborníků, objeví alergická reakce u člověka, který už má tetování či permanentní make-up několik let.

Zdroj: iDNES.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: