Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pozor na otravy z jídla

Publikováno: 12.07.07
Počet zobrazení: 1676

V teplých letních dnech stoupá riziko, že bude člověku z jídla špatně. Pokud nejsou potraviny správně skladovány, množí se v nich bakterie způsobující otravu. Tělo se špatného jídla zcela přirozeně zbavuje zvracením. Odborníci radí zvracení vydržet a nesnažit se ho odvrátit. Ztrátu tekutin, solí a cukru je pak třeba nahradit, platí to zejména pro děti a nemocné.

Dokud příznaky trvají, je dobré pít zředěný roztok cukru, glukózy nebo medu, případně i osolenou převařenou vodu. Žaludku uleví heřmánkový čaj, který má i celkově tišící účinky.

Po otravě jídlem obvykle člověk moc chuti k jídlu nemá. Jakmile se mu trochu uleví, radí odborníci zklidnit žaludek kouskem banánu. Živý jogurt dodá prospěšné bakterie. Nové síly dodá nedráždivá dieta – po dobu 24 až 48 hodin doporučují odborníci z Harvardovy univerzity takzvanou kojeneckou dietu: skládá se z banánů, rýže a jablek.

Žádné jídlo nenechávejte více než hodinu stát v teple

Aby se člověk vyhnul střevním potížím, měl by skladovat čerstvé jídlo v chladu a horká jídla udržovat dostatečně teplá. Bakterie jsou ve většině potravin. Pokud se nechá uvařené jídlo stát v teple déle než 1,5 hodiny, bakterie mají pro rozmnožování ideální podmínky.

Dejte si pozor na bakterie přenášené domácími zvířaty

Zvláštní opatrnost je nutná při zacházení s drůbeží, masem a nepasterovanými mléčnými výrobky. Rizikové jsou mořské plody z neznámých zdrojů, tučné ryby, syrová a nedovařená vejce, případně vejce s porušenou skořápkou. Odborníci doporučují nejíst syrová vejce a nedávat těhotným ženám, kojencům, nemocným a starším lidem vejce vařená na měkko. Lidé by se měli vyhýbat paštikám a měkkým sýrům, protože mohou obsahovat bakterie způsobující listeriózu.

Doporučení se týkají i přípravy jídla. Než hospodyňka začne vařit, měla by si umýt ruce. Při manipulaci s jídlem by neměla smrkat. Bakterie mohou přenášet i domácí zvířata, proto by je hospodyňky neměly pouštět do kuchyně a k prostřenému jídelnímu stolu.

Zdroj: Novinky, ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: