Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Prázdniny v Brně – Ke slovu přijdou letní kina a také Shakespeare

Publikováno: 23.07.07
Počet zobrazení: 2211

Již od zahájení prázdnin se radikálně mění kulturní život v Brně. S odjezdem studentů nabídka trochu ˝zestárla˝: program omezují kluby, prázdniny začaly divadlům. Velká část zbývajících kulturních programů se přesouvá pod širé nebe.

˝Moc se těším na letní kino na Špilberku,˝ míní Brňanka Stanislava Putnová. Byla v něm hostem loni a letos už s přítelem hlasovala o programu. ˝Poslala jsem hlas Petrolejovým lampám, a protože jsem nebyla sama, dostaly se do programu,˝ dodala. Druhé letní kino bude fungovat u Semilassa. Pódium bude připravené také na Staré radnici, kde se mimo jiné uskuteční další ročník F-scény s vojenským uměleckým souborem Ondráš.
Zavřené divadelní budovy nahradí Brněnské shakespearovské dny, které se konají letos už poosmé – a opět na nádvoří Špilberku. Derniéra čeká Kupce benátského s Bolkem Polívkou v hlavní roli, v repríze se vrátí na hrad Othello, kterému vloni nepřál déšť, a stejně jako v Praze uvidí i brněnští diváci poprvé Bouři. V hlavní roli otroka Kalibana se představí Jan Tříska, zatímco o postavu kouzelníka Prospera se dělí v alternaci Martin Huba a Emil Horváth mladší. ˝Představení jsou už zhruba z šedesáti sedmdesáti procent vyprodána, pryč jsou ta nejdražší místa v prvním pořadí, ale lístky se ještě sehnat dají,˝ uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Eva Pánková. Největší zájem byl o Kupce benátského. Cena vstupenek se pohybuje od 250 do 500 korun.

Zatímco Brněnské shakespearovské dny spojuje jméno proslulého alžbětince, mezinárodní nesoutěžní divadelní festival Na prknech, dlažbě i trávě, kterému tradičně patří poslední srpnový týden, takřka žádné omezení účastníkům nedává. Podmínkou je pouze to, aby divadelní skupiny a soubory směřovaly svoji tvorbu do volných prostor pod širým nebem. ˝Dotaci nám opět poskytl Jihomoravský kraj. Program ještě není definitivní, ale uskutečnit by se mělo přes dvě desítky představení, počítáme s účastní skupin ze šesti sedmi zemí Evropy,˝ upřesnila Pánková.

Brňané ale upozorňují na to, že akce se soustředí především na tradiční místa. ˝Bylo by skvělé více oživit třeba koupaliště,˝ míní Jan Popelka. A mnozí si rádi vyjedou.
Největší akce léta se uskutečnila 22. července, kdy na brněnské výstaviště vystoupila skupina Rolling Stones.

Co se bude v létě dít v ulicích Brna?

Lidové noviny.cz – autoři: Miloš Šenkýř, Jiřina Veselá, Foto: Shakespeare.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: