Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Při oslavách výročí Karlova mostu ožijí staropražské legendy

Publikováno: 5.07.07
Počet zobrazení: 1455

Při oslavách 650. výročí založení pražského Karlova mostu ožijí staropražské legendy. Diváci uvidí mimo jiné kouzelníka Žita, bezhlavého templáře, Bruncvíka a železného muže z Platnéřské ulice. Na mostě budou živé kopie soch, na památce a v jejím okolí bude znít dobová hudba, vystoupí tanečníci, kejklíři a uskuteční se šermířské turnaje. Budou připraveny i ukázky tehdejších řemesel.

Oslavy na Karlově mostě vypuknou v prvních minutách pondělí 9. července a potrvají do časného rána. „Snažili jsme se oslavy pojmout romanticky, zpřístupnit svět fantazie, genia loci staré Prahy,“ řekl dnes novinářům organizátor Zdeněk Bergman. Přesně v 05:31 bude požehnán základní kámen mostu, tedy v dobu, kdy se tento slavnostní akt údajně uskutečnil v době panování Karla IV. Pak se bude v kostele svatého Františka z Assisi konat mše za Karlův most.

Už v neděli 8. července odpoledne ožije oslavami Staroměstské náměstí. Představí se skupina historického šermu Rotyka, taneční a hudební skupiny, trubači, pištci a kejklíři. Lidé také uvidí různá dobová řemesla. Podle pořadatele Henriho Morstyna je cílem ukázat syrový středověký život bez pódií a jiných vymožeností.

Karel IV. položil základní kámen mostu patrně 9. července 1357 v 05:31. Kroniky to ale podle ředitele městského archivu Václava Ledvinky přesně nezaznamenaly. Odvodil to až historik Václav Vladivoj Tomek v 19. století. „Datum se jeví reálně,“ uvedl Ledvinka. Protože je okamžik spočítán v současném čase a staří Čechové měřili čas sluneční, oslavy by nejspíše mohly odpovídat skutečnému okamžiku položení základního kamene, uvedl Ledvinka. Tehdy ovšem platil odlišný juliánský kalendář. Současný gregoriánský byl zaveden až později.

Podle primátora Pavla Béma (ODS) je Karlův most jedním z největších klenotů gotické architektury. Oslavy budou podle něho ojedinělé, první v historii památky. Magistrát na ně dal 3,2 milionu korun. Při této příležitosti vydala Česká pošta známku v hodnotě 45 korun. Bude to nejdražší česká známka. Česká národní banka vyrazila pamětní mince. Nakladatelství navíc vydala vůbec první monografii o Karlově mostě, vyšla také publikace o astrologických souvislostech Karlova mostu.
Do oslav se zapojí také Pražská informační služba. Ve Staroměstské mostecké věži otevře 4. července výstavu fotografií o obnově soch na jejím průčelí. Pro osazení nových kopií byla dokonce vyrobena replika středověkého vrátku na lidský pohon. Expozice bude otevřena i v noci z neděle na pondělí 9. července.

Po oslavách čeká památku rekonstrukce. Pražský magistrát ji předá firmě někdy ve druhé polovině července, o měsíc později by měly začít stavební práce.

Zdroj: České noviny.cz, Autor: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: